back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Studená vojna – Faktor Divnoláska

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Po 2. Svetovej vojne a rozdelení od fašizmu oslobodenej Európy medzi vplyv západu a východu, došlo k výraznému ochladeniu vzťahov politikov demokratickej časti sveta a totalitného, Stalinom ovládaného Sovietskeho zväzu. Vysoká nedôvera, snahy Stalina o vyhladovanie Západného Berlína a neúspešné ovládnutie ďalšieho územia komunistami.

Berlínsky múr a Studená vojna. Rozdelenie sveta na Východ a západ. Železná opona, streľby na hraniciach do ľudí, ktorí chceli uprednostniť život v slobode pred totalitou.

Pretekanie sa v zbrojení. Vývoj nových, stále účinnejších zničujúcejších zbraní.

Len vedomie vzájomného totálneho zničenia atómovými zbraňami a tak zničenia celého sveta,mocnosti „držalo na uzde“. Každá veľmoc relatívne vedela, odkiaľ pokiaľ je teritórium jej vplyvu.

Zápas komunizmu nad kapitalizmom. Neskutočné zbrojenie a pretekanie sa v dokázaní súperovi kto je silnejší, kto skôr ovládne vesmír a prestíže.

Karibská kríza, jadrové zbrane na Kube a námorná blokáda Kuby.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Spojené Štáty Americké a ZSSR boli naozaj na pokraji vzájomného zničenia.

3. Svetová vojna bola na spadnutie a to nie raz. Niekedy len rozvaha a pragmatizmus jedincov v zbrani na jednej či druhej strane, zabránila spusteniu definitívneho zničenia sveta jadrovými zbraňami.

Špionáž jednej aj druhej strany. Zostrelenie civilného juhokórejského Boeingu 747 letu  KAL 007 nad Sachalinom so stovkami civilných obetí. Sovieti to znovu a znovu prehnali.

Západ vďaka demokracii, slobode slova a spolupráci napredoval ekonomicky a naopak východ postupne slabol a upadal. Totalitným režimom ovládané socialistické štáty založili Varšavskú zmluvu, ktorej armády v skutočnosti nakoniec bojovali len raz. Keď vojensky v auguste 1968  napadli  jedného zo svojich členov. Československo.

Gorbačov a Regan odstraňujú „Ríšu zla“ a na Islande podpisujú kľúčové zmluvy o postupnom odzbrojovaní.

Gorbačovova Glasnosť a Perestrojka.

Najväčšia havária atómovej elektrárne v Černobyle a úplné ekonomické vyčerpanie ZSSR. Zlyhanie komunistického totalitného režimu, rozpad Sovietskeho zväzu a vymanenie sa z pod komunistického totalitného režimu. Aj Československa. Sloboda v krajinách, ktoré ZSSR vďaka domácim komunistom a kolaborantom s okupantami ovládalo a drancovalo.

Tu je ďalší výborný dokument, ktorý faktograficky dokumentuje šialené obdobie Studenej vojny.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Sovieti zostrelili juhokórejské civilné lietadlo, to je fakt. Ale treba spomenúť aj to, že americká tajná služba poznala riziko, keďže využívali Boeingy 747 kvôli rozpätiu krídiel ako radarové krytie pre U2. V 1973 zostrelili Izraelčania civilné líbyjské lietadlo nad Sinajom, v roku 1988 zostrelili Američania strelou z krížniku iránske civilné lietadlo a v 2001 zostrelili Ukrajinci ruské civilné lietadlo strelou S200. A čo sa západných ekonomík týka, tak každý trochu vzdelaný človek pozná dejiny väčšiny záp. krajín. Nadobudli bohatstvo drancovaním kolónií a z krvi miliónov otrokov. Preto prosím, ak sa píše A, napíšme aj B.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

spot_img
- Inzercia -spot_img

Aktuality

spot_img

Aktuality

Sponzorované