back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Igelitka TUZEX, plechové olejničky, ďalšie knihy a predmety zo socializmu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Takmer denne pribúdajú do MÚZEA TOTALITY predmety, na ktoré si my starší spomíname automaticky pri ich zhliadnutí.

Z východu Slovenska dorazili dve originálne igelitky TUZEX, z dedinky od Trenčína sme priviezli dve staručké plechové olejničky, z bazáru niekoľko starých kníh a originálny pohárik socialistického podniku verejného stravovania „Reštaurácie“.

Tak trochu perličkou sú už porevolučné volebné reklamné predmety SDĽ. Keďže ide o stranu osadenstvom vlastne pokračujúcu v činnosti a ideológii socialistickej KSS, tieto predmety budú umiestnené vo vitríne novodobej totality.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Darca zo Serede do múzea daroval vinylové platne, plynovú masku, elektrickú pre socializmust typickú žehličku (doplnok ako dekorácia).

A ďalší darca z východu Slovenska múzeu venoval plastové a kovové krabičky od liekov DINYL a Algena.  Určite sa ne pamätáte…

Návštevníkov múzea určite poteší aj malý cestovný šach, staručká spoločenská hra „Ukaž co umíš“ a originálna papierová krabička z hokejového puku vyrobeného Gumárňami n.p. Púchov. Svoje miesto v poličke našli aj ďalšie návody na obsluhu za socializmu predávaných výrobkov dennej potreby.

Staré socialistické prevažne v plnej farbe tlačené časopisy „Amatérske RÁDIO“ boli obľúbené hlavne u zručnejšej časti mužskej populácie, ktorá sa na základe publikovaných schém odhodlala zostrojiť hodne žiadaných a v socialistickom Československu nedostupných elektronických zariadení.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Niektoré predmety boli do MÚZEA TOTALITY  zakúpené, iné darované. Ďakujeme darcom za príspevky do MÚZEA TOTALITY a veríme, že postupne získame ďalšie veci týkajúce sa Serede a známych podnikov v Seredi a okolí za socializmu pôsobiacich.

– – –

Exponáty Múzea totality sú postupne  dokumentované fotograficky a spolu s popiskami publikované na online platforme, ktorú môžete navštíviť tu:

https://www.muzeumtotality.online/

Ďalšie informácie o totalitnej dobe a socialistickom Československu nájdete tu:

https://socializmus.sk/

Ak máte staré predmety z čias socializmu a máte záujem umiestniť ich v múzeu pre ich zachovanie pre ďalšie generácie, uvítame to a bez váhania sa ozvite e-mailom, alebo telefonicky na číslo: 0907 277 777.

Zachovajme kus histórie aj pre tých, ktorí tu budú pre nás. A ukážme im, aký bol reálny život v totalitnej dobe, kedy si jedna strana prisvojila moc a vládu nad ľuďmi aj za cenu ich streľby na hraniciach, ak sa systém rozhodli opustiť.

Ukazujme a o dobe minulej hovorme našim deťom pravdu, aby im dobré veci slúžili ako príklad a zo zlých sa poučili a chyby minulosti neopakovali.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Nezabúdajme, sloboda stojí za to a za jej získanie veľa ľudí trpelo a mnohí dokonca položili život.

Video z Muzea totality:

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

spot_img
- Inzercia -spot_img

Aktuality

spot_img

Aktuality

Sponzorované