back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Pani Helena z Hrnčiarskej ulice prehovorila o tom, ako sa jej do pohára mal z verejného vodovodu dostať červík – VIDEO – AKTUALIZOVANÉ

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Sereď /  Dnes predpoludním sme na základe oznamu obyvateľky Hrnčiarskej ulice uverejnili článok pod názvom: PRÁVE TERAZ: Výzva občanom – skontrolujte si vodu z verejného vodovodu, ktorú idete piť. Bol v nej objavený takýto červík.

Článok v plnom znení nájdete tu:

PRÁVE TERAZ: Výzva občanom – skontrolujte si vodu z verejného vodovodu, ktorú idete piť. Bol v nej objavený takýto červík

V článku sme priniesli fotografie a krátky videozáznam zaslaný do redakcie vystrašenou obyvateľkou mesta, na ktorom sa nachádza červík plávajúci v pohári napustený z verejného vodovodu. Toľko od oznamovateľky.

Požiadali sme tiež obyvateľov mesta, aby si pred konzumáciou kontrolovali vodu napustenú z verejného vodovodu.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Ihneď po prijatí fotografií a videozáznamu sme kontaktovali regionálny Úrad verejného zdravotníctva v Galante v snahe zamedziť šíreniu dezinformácií a dosiahnuť čo najrýchlejšie vyhodnotenie, či je voda tečúca z verejného vodovodu skutočne pitná a či červík plávajúci v nej nie je pre ľudský organizmus škodlivý. Takýto tvor v pohári s pitnou vodou jednoducho nemá čo robiť. Dokonca ťažko červíka niekto vyhodnotí ako ochutenie pitnej vody. Je to jednoducho neprijateľné.

Na základe dohody s obyvateľkou mesta, ktorej sa táto nepríjemná udalosť stala, sme sa na červíka plávajúceho v pohári vody prišli pozrieť priamo na miesto. Pani Helena nám poskytla rozhovor, v ktorom obyvateľom mesta ozrejmila celú situáciu. Vitálneho červíka plávajúceho v pohári vody sa nám podarilo výborne nafilmovať, čo nepochybne pomôže pri jeho definitívnej identifikácii odborníkmi.

Videozáznam: Vyjadrenie pani Heleny:

Popoludní prišli pre červíka a vzorky vody pracovníčky regionálneho Úradu verejného zdravotníctva z Galanty. Samotná poškodená sa čudovala vyjadreniu pracovníčok, že si má pitnú vodu chodiť brať do Galanty alebo ku Kaskádam. Máme za to, že čistá pitná voda má tiecť z verejného vodovodu, keď pre nič iné, tak preto, lebo je zákazníkom spoplatňovaná ako voda pitná a nie užitková.

Téme špinavej vody v Seredi sme sa venovali v niekoľkých článkoch už v minulosti, ktoré nájdete tu: http://archiv.seredonline.sk/kvalita-pitnej-vody/index.html

Možno sa jedná o organizmus, ktorý bol popísaný už v článku uverejnenom inými novinami, v ktorom sa venovali zamoreniu verejnej vodovodnej siete v jednom z miest v USA.

Prekvapením pre nás ostáva fakt, že pracovníčky sa s podobnou situáciou podľa všetkého stretli po prvý raz a s týmto tvorom nemajú skúsenosti. Preto si myslíme, že je vo verejnom záujme v takýchto situáciách konať čo najskôr, aby skutočne nedošlo ku konzumácii takýchto organizmov najmä deťmi.

Aj dnešné rekordné teploty nám dokazujú, že klíma na Slovensku sa mení. Nenahovárajme si teda, že nás nečakajú nové prekvapenia vo forme živočíchov, s ktorými sme sa v našich podmienkach reálne bežne nestretali. Možno by stálo za to, vyslať odborníkov už dnes na stáž na juh Európy, prípadne sever Afriky, teda tam, kde by sa mohli pripraviť na to, čo s najväčšou pravdepodobnosťou my budeme zažívať už onedlho, najneskôr však o niekoľko rokov.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Pred 11 rokmi sme tu na SOL písali o nevyhnutnosti prispôsobovania záchranárskych zložiek na nové hrozby vyskytujúce sa pri zmene klímy. Dnes, teda za dekádu nám povodeň v Rudne nad Hronom či tornádo len niekoľko km od slovenských hraníc dokázalo, že sme nepísali hlúposti, ale pragmaticky sme vychádzali z logického predpokladu vývoja v najbližšej dobe.

Možno niekto bude podceňovať takéto a obdobné organizmy v pitnej vode a potravinách všeobecne, no bude tomu len dovtedy, pokým nepríde k situácii, kedy podceňovanie problému spôsobí ochorenie viacerých ľudí, detí. Tresty pre kompetentných ľudí v danom momente už budú len „chytaním mačky za chvost“. Náš organizmus totiž nie je navyknutý už ani na baktérie bežne sa vyskytujúce vo vode v štandardných dovolenkových destináciách v Egypte, Tunise, či Maroku, poťažne na už spomenutom juhu Európy. Tí, ktorí črevné problémy zažili, vedia o čom je reč. Na baktérie bežné v týchto od nás neďalekých destináciách, naše lieky nezaberajú.

Aj v týchto prípadoch platí, že prevencia je najlacnejšia a mali by sme situáciu vnímať tak, že radšej v takýchto prípadoch preventívne opatrenia urobíme hneď aj za cenu, že neskôr sa ukážu ako v danom momente nepotrebné. Najhoršie je podceniť opatrenia vo viere, že sa vlastne nič nedeje a následne riešiť zdravotné problémy poškodených ľudí v nemocniciach. Nestojí totiž otázka či k niečomu takému príde, ale kedy a s akými následkami pre verejnosť.

Ďakujeme pani Helene, za ochotu aj pri vlastných zdravotných problémoch vystúpiť verejne a upozorniť tak občanov na možné problémy.

Skutočne je dôležité objektívne zistiť, odkiaľ červík pochádza a ako sa do pohára dostal. O výsledkoch rozborov by sme podľa prísľubu pracovníčok z RÚVZ mali byť informovaní.

 

AKTUALIZOVANÉ – 9.7.2021 10.57 hod. – vyjadrenie regionálnej hygieničky RÚVZ v Galante

„Dobrý deň, podľa vyjadrenia odborných pracovníkov laboratória RÚVZ Trnava sa jedná o larvu pakomára, predbežné laboratórne výsledky včerajšieho odberu  vody v domácnosti na Hrnčiarskej ulici v Seredi svedčia o vyhovujúcej kvalite pitnej vody v sledovaných ukazovateľoch. Podľa informácií od dodávateľa vody bude dnes vykonaná analýza   stavu u odberateľa p. Živojinovej aj u najbližších odberateľov. Po obdržaní definitívnych výsledkov laboratórnej analýzy vzoriek vody bude na našej webovej stránke zverejnené naše stanovisko“.

 

- Článok pokračuje pod reklamou -

MUDr. Iveta Šuleková

Regionálna hygienička

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Galante

 

– – –

AKTUALIZOVANÉ –  9.7.2021 15.43 hod. vyjadrenie RÚVZ v Galante k nálezu vo verejnom vodovode v Seredi v prílohe:

Vyjadrenie RÚVZ

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. No pokial vodari neriesia kvalitu vody, lebo podla poslednych rokov na to kaslu, tak by sme mali prestat za tu nekvalitnu vodu platit. Nechapem preco by som mal sponzorovat niekoho, kto nie je schopny vykonat zmenu. Ze to moze stat brutalne prachy? A koho to zaujima? Platim si mesacne? Platim. Tak nechapem, naco cakaju? Nevravim, ze tento pripad mohol byt iny, ale spinava voda v Seredi a okoli tecie roky a kazdy ma v pazi…Dokedy?

  2. Larvy pakomára sa živia jednobunkovými organizmami a zooplanktónom, vyskytujúcim sa vo vode bohatej na dusík, takže vo vodovode sa jednoducho nemôže vyskytnúť bez ohľadu na to, či má niekto na potrubí sitká, alebo nemá. Takže si patentku jednoducho osoba trpiaca kverulačnou paranoiditou priniesla domov, hodila do pohára a zavolala zúrivého reportéra pre ktorého je podstatnejšie to, aby jeho reportáž rozzúrila konzumenta, než že by sa zamyslel nad tým, aké bludy píše. Počítam, že po rozbore napadne aj laboratórium, RÚVZ, vodárne a bude ešte veľa zúrivých článkov o tom, ako všelikto pochybil. lebo pani zlatá by si predsa nevymýšľala.

  3. A čo takto verejné ospravedlnenie redaktora za šírenie poplašnej správy? To, že pán „redaktor“ o nejakom živočíchovi nikdy nepočul, neznamená to, že o ňom nevie ani nikto iný.

  4. not funny fact 9. júla 2021, 12:32 – to ak hlboko musi klesnut clovek k tomu, aby bol schopny VEREJNE oznacit poskodenu konkretnu osobu diagnozou a VEREJNE ju obvinit z toho, ze si cervika sama doniesla domov aby mohla zavolat reportera?

    Spojim sa s oznamovatelkou a spytam sa jej, ci sa nehodla voci Vam branit pravnou cestou.

    Uplne jednoznacne ste prekrocili hranicu, za ktoru sa ked uz nie z respektu pred zakonom, tak urcite z moralneho hladiska nechodi.

    Ste obycajny podly a zakerny spinavec, ktory pod ruskom anonymity VEREJNE napise cokolvek nehladiac na to, ake nasledky na zdravotnom stave dotycnej osoby to moze zanechat.

    Tentokrat ste stupil vedla – pani ma nekontaktovala. Vasa konstrukcia nielenze je chora, ale ma vazne a preukazatelne vady.

    Verim, ze za Vase VEREJNE prezentovane vyjadrenie o konkretnej osobe sa budete zodpovedat pred zakonom.

  5. AKTUALIZOVANÉ –  vyjadrenie RÚVZ v Galante k nálezu vo verejnom vodovode v Seredi

  6. Nebolo by profesionalnejsie len informovat o cerviku, pockat na vyjadrenie hygienikov ako najskor zacat s rošambom a nakoniec zistit ze sa nic nedeje?

  7. Pre teba nado mnou. Keby si toho červa zhltol a plával by ti v čreve, sedel by si práve na hajzli, zvijal sa v bolestiach tak by si tu nenapísal tieto sračky, ale mal by si ich okolo tvojej zasratej riti

  8. Pan Majko všetko je raz po prvý krát … Mohli ste si tú iróniu o komentovaní odbornosti pracovníkov ruvz odpustiť. Srší z vás toľko zloby. Vy by ste nedbali po nahlasení jedného „červíka“ ihneď odstaviť celé mesto od vody…. Každý vie ako máte v zuboch vodárne a ruvz by za vás mal urobiť špinavú prácu… Ale pokutu za straty vodárom ako vyslané cisterny, čistenie vodovodu, kopu zbytočných rozborov …by ste Vy neplatili!!!! Platil by ich ten, kto zbrklo
    a bez dôkazov takto rozhodol. Také video by na súde ako objektívny dôkaz neprešlo. Pani naplnený pohár -na dvore – položila počas telefonovania so synom, ako viete vylúčiť ci jej to tam nepadlo?

  9. voľakto skôr tu už nápísal: Pre teba nado mnou. Keby si toho červa zhltol a plával by ti v čreve, sedel by si práve na hajzli, zvijal sa v bolestiach tak by si tu nenapísal tieto sračky, ale mal by si ich okolo tvojej zasratej riti. A ten človek má pravdu.Reportáž je vyvážená.Majko vystríhal ľudí za čo mu ďakujem.Už sa budem do pohára pozerať stále.Aj u nás tečie kofolová voda často ale to je už moc.a je jedno ako sa tam dostal červík

  10. Presne, mali by sme všetci Seredani poďakovať pánovi Majkovi za to ze o tom informoval a pani Helene že to hneď medializovala.

  11. Pochybujem že ten červík sa tam dostal vodovodným potrubím. Vodu z vodovodu pijem x rokov a na hajzli som sedel akurát tak keď čítam majkyho sračky tu SOL

  12. ja pijem flaskove pivo x rokov a videl som v novinach flasu s pivom a v nom utopenu myš

  13. basnik tym chcel naznacit ze ak v pivovare dokazu zavriet do flase s pivom mys tak vodarne by nemali mat problem do velkeho potrubia dostat maleho cervika ved nie su horsi ako pivovar

  14. Pavol Kurbel 10. júla 2021, 11:00 – mozno by ste mohol obcanom napisat, co vsetko sme urobili a zaplatili na zadokumentovanie dodavok na konzumaciu nepouzitelnej vody z verejneho vodovodu. Dokazy v archive samozrejme su.

    A dolozit sposob komunikacie dodavatela s PLATIACIMI ZAKAZNIKMI – aj obyvatelmi mesta.

    No a ako bombonik pripomenut, ako sa k opravnenym poziadavkam obcanov a zakaznikov ZSVS zachoval primator Tomcanyi a jeho zastupca poslanec Veselicky.

    Nie vsetkym, hlavne tym, ktori nemaju slov…

  15. Denne sa dohadujem s mojou ženou ,,že voda zo seredskych vodovodov nie je ,, Čistá ! Áno nie je najčastejšia a je to pravda pred pár dňami asi v pondelok nám zasa tiekla voda Kalná asi ako káva a je to pravda a opakuje sa to ! Každú chvíľu

  16. Za tie roky čo platíme aj špinavú vodu, ktorú vo veľkom množstve vypúšťame do kanalizácie a čo často odstraňujú poruchy, čo tiež stojí nemálo peňazí, už mohli postupne vymeniť, alebo prečisťiť rozvody. Toto sa stále opakuje, ale niekto je hluchý, slepý a život ide ďalej.

  17. este ze boli komunisty a ty. spravily vodovodne pripojky. plynove pripojky,elektricke pripojky atd, teraz to padlo do sukromnych ruk. a kazdy sa len bali. nezaujima kvalita,len jejich zisky.

  18. Definuj výraj “jejich” ???
    S tým som sa nestretol ale skúsim sa ti aspoň prihovoriť: Ahoj dedko nepôjdeš do kyna?
    😂

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

spot_img
- Inzercia -spot_img

Aktuality

spot_img

Aktuality

Sponzorované