back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Čo znamená „bezplatne“ v našom meste…

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Pamätáte si ešte na kauzu odmeny pre prednostu úradu? Na kauzu, v ktorej sme sa dozvedeli, že za prvé volebné obdobie, teda za 4 roky, primátor mesta Tomčányi rozdal prednostovi Krajčovičovi odmeny vo výške 65 650 € ? Pre denník Nový čas sa vtedy prednosta vyjadril „Vybavil som spoločnosť, ktorá bude odpad rozvážať 25 rokov zadarmo. Predtým to bolo ročne za 47-tisíc eur“.  V Plus jeden deň sme sa zasa o dôvodoch odmien mohli mimo iného dočítať aj toto: Loboval za dotácie a platil väčšinou zo svojho obedy a občerstvene“, znie to až neuveriteľne, keď niekto v takmer najčítanejšom denníku verejne vyhlási, že lobuje za dotácie. Zvyčajne sa za to odmena nedostáva, ale riešia to isté orgány. Ale „čert to vem“.

Späť k veci. Iným dôvodom popísaným v tomto denníku tiež bolo: „Zvoz bioodpadu. Mesto zaň ročne platilo 45 000 až 47 000 eur. Prednosta pripravil verejnú súťaž a vybral spoločnosť, ktorá bioodpad zbiera bezplatne“. Ale aby sme boli objektívni, tak to nebolo na 25 rokov, ale zmluva bola podpísaná na dobu viac ako 30 rokov. Znie to skvele. Spoločnosť TEKADEX sa v zmluve zaviazala, že v meste Sereď bezodplatne, počnúc dňom 1.1.2014 do skončenia zmluvy, teda do roku 2045, bude zabezpečovať zber záhradného biologicky rozložiteľného odpadu z domácností uloženého v plastových vreciach, plastových nádobách a voľne ložených konárov od rodinných domov, jedenkrát týždenne v sezóne kalendárneho roka. K tomu aj zber  použitých rastlinných olejov v meste minimálne jedenkrát týždenne.

To, že už od roku 2014 mala spoločnosť TEKADEX problémy zabezpečovať zvoz tohto odpadu, nie sú neznáme skutočnosti. Ani to, že zvoz použitých rastlinných olejov a zvoz bioodpadu z plastových vriec od rodinných domov si mesto riešilo po vlastnej línii a na vlastné náklady. Ľahko si každý uvedomí, čo bolo pre mesto  zadarmo a čo nie.

Ale čo sa teraz nestalo. Ako sa vraví, zhasla fajka. Dňa 25.5.2020 spoločnosť TEKADEX oznámila mestu Sereď, že z vážnych ekonomických dôvodov ukončuje zber biologicky rozložiteľného odpadu ku dňu 31.5.2020 z mesta Sereď. Nezostávalo nič iné, len to, aby mesto Sereď vyhlásilo verejné obstarávanie na zber 120 l  hnedých nádob na biologicky rozložiteľný odpad s cieľom zabezpečovať túto službu v meste Sereď iným dodávateľom. Mesto hľadalo spoločnosť, ktorá by túto službu dokončila za TEKADEX v sume do 30 000€ ročne bez DPH. Teda vybraný uchádzač už taký lokálpatriot nemusí byť a zvoz bezplatne ďalších 25 rokov zrejme robiť nebude. Cena podľa podpísanej zmluvy s výhercom pri 2200 ks hnedých nádob v meste Sereď je týždenne 1 372 eur, pričom maximálne vykonajú 23 zberov ročne, čo je 31 574, 40 eur (s DPH) za tento rok.

Naskytá sa ešte otázka. Kto bude ďalej robiť odvoz plastových vriec a voľne uložených konárov, ktoré tiež mala robiť spoločnosť TEKADEX bezplatne? Alebo to po celý ten čase nerobila? Teda boli aj tieto služby skutočne zadarmo?

- Článok pokračuje pod reklamou -

To, čo malo byť zadarmo, v skutočnosti vlastne zadarmo vôbec nebolo a nebude. Z tých 32 rokov, kedy mal tento bezodplatný zber bioodpadu v Seredi prebiehať, vydržal ani nie 7 rokov. Percentuálne vyjadrené, táto „geniálne“ dohodnutá služba pre naše mesto nefungovala ani na 22 %  (lebo mnoho z vecí, ktoré mali byť podľa zmluvy zadarmo dodávané spoločnosťou už riešilo mesto na vlastné náklady hneď od začiatku platnosti zmluvy), tak aj odmeny pána prednostu by mali byť krátené na 22 %.   Úsmevné? To by chcelo 65 650 úsmevov.

 

(Poznámka redakcie: Autor článku je redakcii známy, nakoľko článok bol podpísaný a jeho uverejnenie bolo konzultované aj telefonicky. Autor však požiadal o zachovanie anonymity, čo redakcia rešpektuje.)

Zábery z tlačených novín doložené do článku nám známeho autora  pochádzajú z archívu internetového média  SOL.

 

O tejto problematike sme uverejnili článok v našom médiu tu:

Má mesto naozaj odvoz bioodpadu zadarmo?

http://www.seredonline.sk/2020/04/05/aka-je-buducnost-vyvozu-bioodpadu-v-nasom-meste/

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Hehehe. Toto je komédia ala Tomčányiovo. Ty moje zlaté vyžraté 🐖. Postupne príde aj na teba. Len tak ďalej.

  2. Hehehe. Toto je komédia ala Tomčányiovo. Ty moje zlaté vyžraté 🐖. Postupne príde aj na teba. Len tak ďalej.

  3. Žiadam aby menovaný prednosta zvážal bioodpad do roku 2045!!! Bezodplatne!

    Môže kľudne v čase svojho osobného voľna. Netrvám na tom aby to bolo v pondelok ráno ako som zvyknutý, na nový termín sa prispôsobim.
    Varianta2:
    Vrátiť 88% odmien a odstúpiť
    Dakujem

  4. Žiadam aby menovaný prednosta zvážal bioodpad do roku 2045!!! Bezodplatne!

    Môže kľudne v čase svojho osobného voľna. Netrvám na tom aby to bolo v pondelok ráno ako som zvyknutý, na nový termín sa prispôsobim.
    Varianta2:
    Vrátiť 88% odmien a odstúpiť
    Dakujem

  5. Po citani niektorych predoslych clankoch som nadobudol pocit ze tibor jazdil svojim autom do tt a ba lebo robil vybavovaca papalasom. Ale to je len moc pocit. Vsetko do seba zapada.

  6. Po citani niektorych predoslych clankoch som nadobudol pocit ze tibor jazdil svojim autom do tt a ba lebo robil vybavovaca papalasom. Ale to je len moc pocit. Vsetko do seba zapada.

  7. Vážení, tu končí všetka sranda ! To je vážne zneužitie právomoci verejného činiteľa, okradol mesto o niekoľko desiatok tisíc EUR a to nerátam jeho krásnu odmenu. Ale naši poslanci sa tvária, že sa ich to netýka ! Česť 7 výnimkám !

  8. Vážení, tu končí všetka sranda ! To je vážne zneužitie právomoci verejného činiteľa, okradol mesto o niekoľko desiatok tisíc EUR a to nerátam jeho krásnu odmenu. Ale naši poslanci sa tvária, že sa ich to netýka ! Česť 7 výnimkám !

  9. Tiborko, Tiborko. Si mi ty len huncútisko. Čo sa ešte dozvieme? Ale zas, aj potápanie niečo stojí.

  10. Tiborko, Tiborko. Si mi ty len huncútisko. Čo sa ešte dozvieme? Ale zas, aj potápanie niečo stojí.

  11. A to ešte neviete, č zase chystajú s bývalou školu na Garbiarskej ktorú mal šipka prebudovať na penzión. Padnete na riť, keď zistíte aký dodatok a čo v ňom je maju poslanci schváliť. Jeden veľký hnus.Je mi z toho na zvracanie

  12. A to ešte neviete, č zase chystajú s bývalou školu na Garbiarskej ktorú mal šipka prebudovať na penzión. Padnete na riť, keď zistíte aký dodatok a čo v ňom je maju poslanci schváliť. Jeden veľký hnus.Je mi z toho na zvracanie

  13. Dodatok k zmluve a aj dôvodovú správu nájdete na stránke mesta v Materiály pre mesteké zastupiteľstvo zo dňa 25.6.2020. Je to bod 14 A 3
    Je to až neuveriteľné ako dokážeme vyjsť niekomu v ústrety a poškodiť mesto.

  14. Dodatok k zmluve a aj dôvodovú správu nájdete na stránke mesta v Materiály pre mesteké zastupiteľstvo zo dňa 25.6.2020. Je to bod 14 A 3
    Je to až neuveriteľné ako dokážeme vyjsť niekomu v ústrety a poškodiť mesto.

  15. Obaja aj s primatorom do basy, vedel by som pisat o korupcii na investicnom oddeleni……

  16. Obaja aj s primatorom do basy, vedel by som pisat o korupcii na investicnom oddeleni……

  17. ziadny tomcanyiho ani krajcovicov ritolez sa zatial nevyjadril????…hm,divne…asi uz aj im doslo,co su tito hajzli zlodejsi zac…..

  18. ziadny tomcanyiho ani krajcovicov ritolez sa zatial nevyjadril????…hm,divne…asi uz aj im doslo,co su tito hajzli zlodejsi zac…..

  19. Toto je neskutočná drzosť. Hnať ich z úradu. Keďže ľudia si ich zvolili, toto im zrejme nevadí. Takto je to v našom meste a musíme to trpieť. Vivat Tomčányi a jeho odmeny za lobing a bioodpad „zadarmo“.

  20. Toto je neskutočná drzosť. Hnať ich z úradu. Keďže ľudia si ich zvolili, toto im zrejme nevadí. Takto je to v našom meste a musíme to trpieť. Vivat Tomčányi a jeho odmeny za lobing a bioodpad „zadarmo“.

  21. Cital ten clanok niekto z Vas vobec?Asi tazko,mne z toho vsetkeho vychadza,ze mesto malo zmluvu,ktoru druha strana porusila alebo nedodrzala.tot vsjo.

  22. Cital ten clanok niekto z Vas vobec?Asi tazko,mne z toho vsetkeho vychadza,ze mesto malo zmluvu,ktoru druha strana porusila alebo nedodrzala.tot vsjo.

  23. Pre Obyvateľ : to je v poriadku, že jedna strana zrušila zmluvu. Len škoda, že prednosta dostal také veľké odmeny práve preto, že niekto nám tu bude na základe tejto zmluvy niečo robiť vyše 30 rokov zadarmo a potom z toho vycúval. Tak asi tá zmluva nebola až taká geniálna, akej neštandartnej odmeny sa mu za ňu dostalo.

  24. Pre Obyvateľ : to je v poriadku, že jedna strana zrušila zmluvu. Len škoda, že prednosta dostal také veľké odmeny práve preto, že niekto nám tu bude na základe tejto zmluvy niečo robiť vyše 30 rokov zadarmo a potom z toho vycúval. Tak asi tá zmluva nebola až taká geniálna, akej neštandartnej odmeny sa mu za ňu dostalo.

  25. No chváliť sa niečím a zhrabnúť za to peniaze je jedna vec, druhá je niesť za to aj zodpovednosť. Nie je to len o zrušení zmluvy. Ale aj o tom, že kopec vecí, ktoré mal robiť niekto roky „zadarmo“ vlastne ani nerobil a riešilo si to mesto samé a za svoje. Čiže nikdy to zadarmo nebolo, ako deklarovali. Takže nás čo?…

  26. No chváliť sa niečím a zhrabnúť za to peniaze je jedna vec, druhá je niesť za to aj zodpovednosť. Nie je to len o zrušení zmluvy. Ale aj o tom, že kopec vecí, ktoré mal robiť niekto roky „zadarmo“ vlastne ani nerobil a riešilo si to mesto samé a za svoje. Čiže nikdy to zadarmo nebolo, ako deklarovali. Takže nás čo?…

  27. Obyvatel,to je všetko v poriadku,čo píšeš,len ten trestný čin tam chýba.Takze stále niekomu hroziť basou,a nikde nič,tak to už ten ,ktorého sa to tyka vôbec nemôže brať vážne.A takto to ide roky rokúce.Majko niečo napíše,jeho motív je známy,vy si zanadavate,keď ma niekto inú mienku,tak hneď ostro doňho,a efekt ziaden.Takze stará pesnička ,no a v tomto prípade,ani “ krok za krokom,“

  28. Obyvatel,to je všetko v poriadku,čo píšeš,len ten trestný čin tam chýba.Takze stále niekomu hroziť basou,a nikde nič,tak to už ten ,ktorého sa to tyka vôbec nemôže brať vážne.A takto to ide roky rokúce.Majko niečo napíše,jeho motív je známy,vy si zanadavate,keď ma niekto inú mienku,tak hneď ostro doňho,a efekt ziaden.Takze stará pesnička ,no a v tomto prípade,ani “ krok za krokom,“

  29. normalny obchodny vztah, kolky maju dnes problem podobny ? niekto nema ani na najom … zmluva je na toto pripravena, kazda firma sa dnes moze dostat do problemov kde ste boli posledne mesiace ? ekonomika a specialne paliva padli na hubu tak ceny ekologickych nahrad paliva (co asi tak s bioodpadom mozu robit) su drahsie a trh sa totalne prepadol. ved ropa bola dokonca v minusovej cene, nemaju cash nemozu platit sluzbu, mesto zabezpeci a bude si vymahat podla zmluvy … bude to trvat dlhsie, alebo nebude splacat, vypovie sa zmluva kompletne. nic specialne, len budeme platit za to ako murovati, ekonomika funguje vsade rovnako ani sered neobide, kto z vas sa pripravil na toto ? si myslite ze inde vsetko frci ako v januari, sa uz konecne zobudte …

  30. normalny obchodny vztah, kolky maju dnes problem podobny ? niekto nema ani na najom … zmluva je na toto pripravena, kazda firma sa dnes moze dostat do problemov kde ste boli posledne mesiace ? ekonomika a specialne paliva padli na hubu tak ceny ekologickych nahrad paliva (co asi tak s bioodpadom mozu robit) su drahsie a trh sa totalne prepadol. ved ropa bola dokonca v minusovej cene, nemaju cash nemozu platit sluzbu, mesto zabezpeci a bude si vymahat podla zmluvy … bude to trvat dlhsie, alebo nebude splacat, vypovie sa zmluva kompletne. nic specialne, len budeme platit za to ako murovati, ekonomika funguje vsade rovnako ani sered neobide, kto z vas sa pripravil na toto ? si myslite ze inde vsetko frci ako v januari, sa uz konecne zobudte …

  31. aky si mudri korona je od polovice marca a nizke ceny ropy tiez ale bioodpad neodvazaju a nespracovavaju uz asi 2 roky

  32. aky si mudri korona je od polovice marca a nizke ceny ropy tiez ale bioodpad neodvazaju a nespracovavaju uz asi 2 roky

  33. Asi (dufam) sa kompetentni na meste (vedenie mesta) nevyhnu otazkam, kto, preco (motiv) netrval na dodrziavani zmluvy zmluvnou stranou a preco mesto realizovalo vyvozy predmetneho druhu odpadov inou formou.

  34. Asi (dufam) sa kompetentni na meste (vedenie mesta) nevyhnu otazkam, kto, preco (motiv) netrval na dodrziavani zmluvy zmluvnou stranou a preco mesto realizovalo vyvozy predmetneho druhu odpadov inou formou.

  35. Veľmi „múdre otázky“Keď niekto nedodrží zmluvu v takomto prípade,to znamená,že nejak ten odpad museli likvidovať a tak sa to riešilo asi“inou formoi‘

  36. Veľmi „múdre otázky“Keď niekto nedodrží zmluvu v takomto prípade,to znamená,že nejak ten odpad museli likvidovať a tak sa to riešilo asi“inou formoi‘

  37. Ja teda neviem,často sa tu píše o tzv.pochybných zmluvách,kde je mesto,teda obyvatelia finančne poškodený,ked má niekto takéto dôkazy,tak prečo títo páni,nie sú už trestne stíhaní..takto je to,len prázdne mlátenie slamy,ktore obyvateľov,len zbytočne nasiera..

  38. Ja teda neviem,často sa tu píše o tzv.pochybných zmluvách,kde je mesto,teda obyvatelia finančne poškodený,ked má niekto takéto dôkazy,tak prečo títo páni,nie sú už trestne stíhaní..takto je to,len prázdne mlátenie slamy,ktore obyvateľov,len zbytočne nasiera..

  39. Vyzera to tak, ze primator Tomcanyi je uz skutocne mimo realitu a mysli si, ze mesto je stat v state s vlastnou legislativou.

    Ano, zial Tomcanyi uz verejne obhajoval porusovanie zakonov, takze cakat od neho dnes ich dodrziavanie je cistou utopiou, ale ze sa fakt sprava tak, akoby vsetci okolo neho zrali seno, to uz nechapem.

    Prednosta Krajcovic je podla mna pragmatik zvazujuci co sa za co oplati a je si vedomy dokonca aj toho, ze niekedy je lepsi kompromis ako bezhlavy zapas, ktory v konecnom dosledku nevedie nikam.
    No su veci, ktore prehanaju a dnes uz su daleko za ciarou akceptovatelnosti..

    Musia vidiet, ze okrem Kurbela a mna je dnes uz niekolko poslancov a nielen poslancov schopnych a ochotnych postavit sa za dodrziavanie zakonov v meste a to aj za cenu, ze podaju trestne oznamenie. Cest poslancov musi (by mala) nutne pocitat s vysetrovanim, z akeho dovodu „obielovali“ nezakonnosti v meste a mestskych spolocnostiach a to napriek tomu, ze boli na nezakonnost takehoto konania upozorneni vopred pred hlasovanim.

    Pomerne hodne ludi nechape, preco na porusenia zakonov, ale aj etickych a moralnych noriem VEREJNE UPOZORNUJEME a pritom ludi aj menujeme.

    Samozrejme, ze menujeme a budeme stale detailnejsi, nakolko sa jedna o ludi platenych z nasich spolocnych penazi a tak ma kazdy pravo vediet, kto konkretne ako kona a kto konkretne napr. porusi predpisy, pravidla ci dokonca ignoruje zakon.

    Politika a to aj ta komunalna by mala byt nielen o dodrziavani zakonv, ale aj o moralke a etike. Ked v nej vdaka arogancii jednotlivcov az privelmi casto chyba vsetko menovane, da sa povedat, ze smerujeme „do pekla“. A to nie je dobra vizia pre nase deti…

  40. Vyzera to tak, ze primator Tomcanyi je uz skutocne mimo realitu a mysli si, ze mesto je stat v state s vlastnou legislativou.

    Ano, zial Tomcanyi uz verejne obhajoval porusovanie zakonov, takze cakat od neho dnes ich dodrziavanie je cistou utopiou, ale ze sa fakt sprava tak, akoby vsetci okolo neho zrali seno, to uz nechapem.

    Prednosta Krajcovic je podla mna pragmatik zvazujuci co sa za co oplati a je si vedomy dokonca aj toho, ze niekedy je lepsi kompromis ako bezhlavy zapas, ktory v konecnom dosledku nevedie nikam.
    No su veci, ktore prehanaju a dnes uz su daleko za ciarou akceptovatelnosti..

    Musia vidiet, ze okrem Kurbela a mna je dnes uz niekolko poslancov a nielen poslancov schopnych a ochotnych postavit sa za dodrziavanie zakonov v meste a to aj za cenu, ze podaju trestne oznamenie. Cest poslancov musi (by mala) nutne pocitat s vysetrovanim, z akeho dovodu „obielovali“ nezakonnosti v meste a mestskych spolocnostiach a to napriek tomu, ze boli na nezakonnost takehoto konania upozorneni vopred pred hlasovanim.

    Pomerne hodne ludi nechape, preco na porusenia zakonov, ale aj etickych a moralnych noriem VEREJNE UPOZORNUJEME a pritom ludi aj menujeme.

    Samozrejme, ze menujeme a budeme stale detailnejsi, nakolko sa jedna o ludi platenych z nasich spolocnych penazi a tak ma kazdy pravo vediet, kto konkretne ako kona a kto konkretne napr. porusi predpisy, pravidla ci dokonca ignoruje zakon.

    Politika a to aj ta komunalna by mala byt nielen o dodrziavani zakonv, ale aj o moralke a etike. Ked v nej vdaka arogancii jednotlivcov az privelmi casto chyba vsetko menovane, da sa povedat, ze smerujeme „do pekla“. A to nie je dobra vizia pre nase deti…

  41. Tu pisete ze 6 rokov to malo mesto zadarmo a rocne by to mesto stalo 45tis. TaK 6×45= 310tis usetrenych – 65tis odmeny za vybavenie= 245tisic usetrenych pre mesto
    Tak ake nareky tu vypustate pan Majko. Vy ste co vybavil pre mesto zadarmo ? Kolko ste mestu usetril vy, svojim doterajsim vyrivanim, co vsetko sa zle urobilo ..

  42. Tu pisete ze 6 rokov to malo mesto zadarmo a rocne by to mesto stalo 45tis. TaK 6×45= 310tis usetrenych – 65tis odmeny za vybavenie= 245tisic usetrenych pre mesto
    Tak ake nareky tu vypustate pan Majko. Vy ste co vybavil pre mesto zadarmo ? Kolko ste mestu usetril vy, svojim doterajsim vyrivanim, co vsetko sa zle urobilo ..

  43. Anton F. 14. júna 2020, 20:15 – naozaj necitim potrebu pisat, co som urobil ja pre mesto. Tema clanku nie je o mne.

    Nemienim ani vyvracat udaje, ktore pouzivate.

    1. Ale skuste napisat ine – co je povinnostou obcana pre mesto urobit?
    2. Co je povinnostou plateneho voleneho zastupcu a plateneho uradnika urobit?

    Dakujem za zmysluplnu odpoved.

  44. Anton F. 14. júna 2020, 20:15 – naozaj necitim potrebu pisat, co som urobil ja pre mesto. Tema clanku nie je o mne.

    Nemienim ani vyvracat udaje, ktore pouzivate.

    1. Ale skuste napisat ine – co je povinnostou obcana pre mesto urobit?
    2. Co je povinnostou plateneho voleneho zastupcu a plateneho uradnika urobit?

    Dakujem za zmysluplnu odpoved.

  45. Pre Antona F:skúste čítať , prosím , článok s porozumením. Problém je totiž aj v tom, že ani tých 6 rokov, čo malo byť zadarmo, nebolo všetko zadarmo. Niektoré veci potichučky, aby o tom nikto nevedel, mesto riešilo na vlastné náklady a umelo predlžovalo túto situáciu, až kým to všetko neprasklo – a pravdepodobne aj pod vplyvom tých predchádzajúcich článkov, na ktorých je tu priložený link.

  46. Pre Antona F:skúste čítať , prosím , článok s porozumením. Problém je totiž aj v tom, že ani tých 6 rokov, čo malo byť zadarmo, nebolo všetko zadarmo. Niektoré veci potichučky, aby o tom nikto nevedel, mesto riešilo na vlastné náklady a umelo predlžovalo túto situáciu, až kým to všetko neprasklo – a pravdepodobne aj pod vplyvom tých predchádzajúcich článkov, na ktorých je tu priložený link.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

spot_img
- Inzercia -spot_img

Aktuality

spot_img

Aktuality

Sponzorované