back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

„Dýchame to už desiatky rokov keď fúka vietor a zodpovední na to serú a ľudia zomierajú na rakovinu ako na bežiacom páse.“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Sereď / Včerajčí pohľad na haldu lúženca otravujúcu zdravie obyvatelov mesta po celé desaťročia,  znovu spravodlivo nahneval stovky občanov pozerajúcich sa z oblokov svojich príbytkov. Aj včera si uvedomili, čo vlastne dýchame a prevdepodobne prečo tak veľa úmrtí hlavne starých ľudí a hlavne bývalých „Niklovákov“ je spojených s diagnózou niektorého druhu rakoviny.

Treba však povedať, že nielen počas takto veterných dní je prach rozfukovaný zo skládky, ale viac menej trvale. Jemný prášok pri slabej koncentrácii v ovzduší nevidno, no neznamená to, že tam nie je.

Zo stredného veziaka na Cukrovarskej ulici mali obyvatelia mesta takýto výhľad na skládku:

Viktor Klačan St

Toto je pohľad o 17,00hod. z nášho balkóna na lúženec!!! Dýchame to už desiatky rokov keď fúka vietor a zodpovední na to serú a ľudia zomierajú na rakovinu ako na bežiacom páse. A čo majitelia lúženca ??? Sú chránená zver?!

V následnej diskusii na FB sa objavili aj takéto diskusné príspevky:

Mária CísarováNo to je smutné o to sa nestará nikto
Marcela KlačanováMária Císarová Zvykli to svinstvo polievať,aby sa eliminoval prach,ktorý fúka na mesto.Evidentne to majú v paži.
– – –
Ide to tisíce ton jemného prášku rozfúkaného smerom na mesto. Je v ovzduší a my všetci ho dýchame.
Občianske združenie Občan rozhodni už pred dvomi rokmi podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa vo veci skládky. Odpad je zo skládky rozfukovaný dodnes.
Vyhovuje vám stav, kedy dýchame nielen my, ale aj naše deti toto svinstvo rozfukované na mesto? Napíšte do diskusie.
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. zamorená voda. zamorený vzduch. v rozbitých uliciach drogy. Kto by ne/chcel bývať v Seredi. Ani sa nečudujem za tie časté expedície v Černobyle, človek sa tam asi cíti ako doma, v Seredi.

  2. Tak ako každý rok a hlavne na jar a pri suchom a veternom počasí. Je to trestuhodné, čo si majiteľ skládky roky bezprecedentne a bez sankcií dovoľuje a nami platená samospráva tomu platonicky prizerá. Tiež rovnako trestuhodne. Kedy príde zmena?

  3. Budaj nech zoberie lopatu a nech maká. Za ten plat by tam mal osobne robiť.
    Uvidíme či za jeho dobrodružného riadenia zmizne tento nános.

  4. Hlavne, že bude štadión ktorý zvýši prestíž tohoto úžasného mesta kde sa fet predáva za bieleho dňa, kde tečie fajnová hrdzavá voda z kohútikov kde posalnci vysadia 40 stromčekov a fotia sa ako keby zachránili zemeguľu a tým vlastne vyliečili celú Sereď … GJ

  5. Bude to tu dotiaľ, pokiaľ to nevydýchame. Ale svojim spôsobom sme si to zavinili aj samí,. Keď sa Niklovka rušila, prišiel sem Miloš Zeman a pred kinom boli zídení ľudia do ktorých hustil. Ale prišiel s návrhom neb. námestok riaditeľa, ktorý bol na slovo daný odborník a navrhoval plán na spracovanie luženca v býv. Niklovke. Ale ľudia vykrikovali: komunista, komunista… Tak potom sa Niklovka rozkradla, nikto nevie čo komu patrí a kto sa má o to starať.

  6. mame novych ministrov,zivotneho prostredia,hospodarstva,slubovali velke zmeny,tak dufam,ze tie zmeny budu v kazdom rezorte.myslim si,ze tato velka kopa luzenca je na ministra ziv.prostredia velke susto.

  7. Minister ŽP je málo. Treba vyvolať celospoločenský tlak na odstránenie tohto ohrozenia zdravia a životov občanov samotnými občanmi-aktivistami hlavne cez samosprávu. Aj keď sa jedná o súkromné vlastníctvo. Vlastník skládky nedokázal a ani nikdy nedokáže zabrániť rozprašovaniu do okolia. O probléme sa iba kecá a nekoná. A raz či dvakrát ročne, keď to je najhoršie, nad tým lamentuje.

  8. Tomčányi je poslancom od revolúcie a posledných 10 rokov primátorom. A čo urobil? Veľké H….o. Nikdy sa o tento problémseriózne nezaujímal.

  9. Keby len luzenec, ale aj to svinstvo z Machtradu čo dýchame, hajzli i všetko vypúšťajú hlavne v noci, samé karcinogeny! A to tiež trvá už roky🤔

  10. My bývame v Dolnej Strede,a minule , vtedy fúkalo,som chcela ísť do Galanty,ale taký prach,taká spúšť.Nevidela som na cestu.Ale kto je zato zodpovedný???

  11. Slovensko je plné ekologických mín a bômb – zoberte si len to Chemko Strážske – o to sa tiež nikto roky nezaujímal ,,,atď,,,Duslo, a neviem čo ešte – to sa neodstráni ani za 100 rokov – ak s a to bude robiť takým tempom ako doteraz.

  12. malo by sa postarat mesto! najst majitela,alebo odstranit ten luzenec. pani poslanci mesta Sered,tiez mate rodiny-deti ktore to dychaju.. robte neco,konajte kym neni neskoro. ja osobne som bol roky chory,az som sa odstahoval zo Serede vsetky nemoci pomynuli..

  13. Exseredan -vlastník skládky je známy. Je zodpovedný za to aby sa z nej neprášilo. A skutočnosť si môžete pozrieť na vlastné oči. Neskoro už je, len to nikomu a hlavne zodpovedným nevadí. Samospráva v tom neurobila zhola nič hlavne výhovorkami na súkromné vlastníctvo. Lenže to svinstvo stále ničí zdravie a životy. Koronavírus nevidieť a bojíme sa ho . Toto vidí každý a vadí to len pár ľuďom, tým ktorí problému rozumejú a niekoľkým, ktorým sa zasvinia záclony či auto. To je málo.

  14. z pred par rokov:

    Vlastníkom skládky je:
    Privéefina s.r.o., Mudroňova 26, 811 03 Bratislava
    Konateľom: Ing. Peter Horečný, Zvončeková 6706/41, 831 06 Bratislava

    Vladimír Tomčányi25. apríla 2017
    „Pre pripomenutie, prvý majiteľ skládky sa zaviazal v zmluve s Fondom národného majetku zlikvidovať haldu do 15 rokov, teda do roku 2009. Mesto tvrdí, že kópiu zmluvy nemá, a Ferroport to tvrdí tiež.“
    Prvý majiteľ bola firma ABH-bel, ktorej konateľom bol Ing. Peter Horečný. Celý luženec aj s podmienkou sanácie do 5 rokov a likvidácie do 20 rokov kúpil v roku 1993 za cenu 67.200 korún. Na zmluve je vlastnoručne podpísaný a kópia je na Obv.úrade životného prostredia v Galante. Taktiež je u Vladimíra Tomčányiho(Komisia pre životné prostredie v Dolnej Strede). Dnes je vlastníkom luženca znova spoločnosť(asi 8-ma) , ktorej konateľom je opäť Ing Peter Horečný, ale pre TA3 sa vyjadril, že si nie je vedomý žiadnych záväzkov čo sa týka nejakej lehoty na sanáciu, alebo likvidáciu luženca. Riešenie je na dosah, teda by bolo, keby sme žili v civilizovanej krajine. Totiž seredský cukrovar vyprodukuje každý rok cca 60000ton zeme a veľmi rád by ju ukladal na luženec. Avšak arogantný majiteľ luženca prakticky nekomunikuje a tak vďaka arogancii jednotlivca a totálnej neschopnosti štátu trpí 20.000 ľudí v okolí luženca vysokou prašnosťou a následne chorobami. Čo k tomu dodať?

  15. Riešenie je len jedno . Vyhlásiť skládku za verejné ohrozenie a odobrať ju (štát) menovanému pánovi, ktorý svojou zjavnou neschopnosťou zabrániť rozprachu škodlivín do okolie dlhodobo ničí zdravie ľudí žijúcich okolo skládky. A skládku zasanovať napr. aj postupom hore spomínaným. Sarkofág z betónu ako na Černobyle by to byť nemusel.

  16. Pre postreh: presne tak. 30 rokov sedí na tej veľkej riti na meste a urobil so skládkou veľké prd!

  17. V Kanade je taketo nejednanie,či neriešenie problemov nazývane..enviromentálny terorismus..

  18. konecnee sa zacalo aspon pisat.

    OBCANOV PROSIM zvyste tlak na zodpovednych darebakov

  19. Otázka pre p. M. Majka. Je možné v tejto veci spísať petíciu a predložiť ju priamo na Ministerstvo životného prostredia? Nechcem odkazy na príslušné zákony, chcem odpoveď na moju otázku.

  20. Petícia sa riadi petičným zákonom a petičné hárky alebo formuláre sú kdekoľvek na stiahnutie na internete. To nie je žiadny problém. Problémom je vytvoriť petičný výbor aktivistov, ktorí ju aj naozaj zrealizujú. Rozprašovanie luženca bolo nájdené v okruhu aj vyše 50 km ďaleko a preto potenciál je aj viac ako 100 tis. ľudí priamo zasiahnuteľných lužencom.

  21. dobrovoľne do petičného výboru. Neverím že v Seredi sa nenájdu ľudia -aktivisti-odborníci- ktorým záleží na životnom prostredí a rozumejú danej problematike. Mame aj rôzne OZ v Seredi, ktoré deklarujú záujem o enviro témy, niektoré sa tu kritizujú tak hneď ich @čekneme@😜

  22. Hlásim sa 14. mája 2020, 19:32 – cakal som, kedy niekto napise nieco, co bude realne aj pouzitelne.

    Nech sa paci, volajte 0907 277 777.

    K dispozicii mame najviac podkladov v meste, videozaznamy, fotodokumentaciu, stanoviska Ministerstva ZP, MsU, OU Dolna Streda, OU a dalsie.

    Mame podane trestne oznamenie aj vysledok NEriesenia veci policiou.

    Co teda chyba?

    Realny zaujem aspon 10 obcanov zo 35 000, ktori su ochotni okrem pisania do diskusie aj nieco realne urobit.

    A mame aj dalsie OZ, ktore ma temu tak isto pomerne dobre rozpracovanu.

    Takze dalsie kroky su na Vas…

  23. Pre hlásim sa. Ako to pokračuje, máte pre občanov – záujemcov o petíciu – nejaké nové správy? pýtam sa vás pretože p. Majko napísal že ďalšie kroky sú na nás.

  24. Bezzaujatosti Pre hlásim sa 16. mája 2020, 14:44 – jedna zaujemkyna sa ohlasila s plnym menom a kontaktom.

    Cakame dalsich.

  25. Správa – Envirozátaž registrovaná – podľa mňa mení situáciu. V prípade podania petície bude MŽP tvrdiť že problém sa rieši a v podstate bude mať pravdu.

  26. Priatelia, ako vo vsetkom, aj tu je potrebne ANALYZOVAT problem a rieist iba to, co riesitelne je.

    Takze, samotna skladka luzenca beznymi obcanmi riesitelna momentalne nie je. Tazko sa mozeme domahat likvidacie sukromnej skladky.

    Na co ale mame narok?

    Na ciste zivotne prostredie a mame pravo ziadat, aby skladka NEZNECISTOVALA ovzdusie, neprasila a nenicila nam zdravie.

    Mozno nepochopitelne, ale jedine nateraz realne.

    Takze nevybijajme sa na tom, ako skladku dostat do prdele. Ide o miliony ton.
    Riesme, ako donutit vlastnika, aby neprasila.

    A ked bude tlak dostatocny, sankcie vysoke a bude mu hrozit trestny postih, on sam zabezpeci jej likvidaciu.

    Ospravedlnujem sa za malu analyzu, ale snazim sa veci vidiet realne.

  27. Pre bezzaujatosti – nič sa nerieši to je len evidencia. A pozrite si tie blbosti o skládke.
    P. Majko – to aby skládka neznečisťovala okolie a ovzdušie sa od majiteľa/ov žiada už dlhé roky – a výsledok =0. Na to netreba už žiadnu analýzu. Ak máte info, aké sankcie za ničenie zdravia ľudí už dostal? Myslím že 0,0. Sme príliš tolerantní voči dôsledkom prášenia do okolia, ktoré často nie je okom vidieť.
    Čo píšete je len naozaj len a len smutná realita. Tú vieme. Ale čo s tým aby to naozaj prestalo prášiť ?

  28. Zmena 19. mája 2020, 14:23 – preco svoje otazky kladiete mne? Ja som primator mesta alebo starosta obce, v katastri ktorej to svinstvo je?

    Moj otec v niklovke robil prakticky cely zivot. Zomrel na rakovinu v ukrutnych mukach vtedy, ked si mal uzivat dochodok.

    Co ste (okrem otazky mediu ktore na problem poukazalo) preto, aby kompetentni konali urobil Vy?

  29. Šiesty oddiel

    PRÁVO NA OCHRANU ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA A KULTÚRNEHO DEDIČSTVA
    Čl. 44

    (1) Každý má právo na priaznivé životné prostredie.

    (2) Každý je povinný chrániť a zveľaďovať životné prostredie a kultúrne dedičstvo.

    (3) Nikto nesmie nad mieru ustanovenú zákonom ohrozovať ani poškodzovať životné prostredie, prírodné zdroje a kultúrne pamiatky.

    (4) Štát dbá o šetrné využívanie prírodných zdrojov, o ochranu poľnohospodárskej pôdy a lesnej pôdy, o ekologickú rovnováhu a o účinnú starostlivosť o životné prostredie a zabezpečuje ochranu určeným druhom voľne rastúcich rastlín a voľne žijúcich živočíchov.

    (5) Poľnohospodárska pôda a lesná pôda ako neobnoviteľné prírodné zdroje požívajú osobitnú ochranu zo strany štátu a spoločnosti.

    (6) Podrobnosti o právach a povinnostiach podľa odsekov 1 až 5 ustanoví zákon.

  30. p.majko anylyza je presna a ucelna,myslim si ,ze ine riesenie ani neexistuje,naivne sa domnievat a tlacit majitela skladky aby desiatky milionov ton luzenca odstranil v kratkom case je technicky a casovo nemozne.
    tie sankcie a vysoke pokuty budu pre majitela urcite hrozbou,pokial to ale nebude nejaky biely kon.
    tu naozaj treba na pilu zatlacit.

  31. Pre Zmena. Ja nehovorím že sa rieši ja hovorím že MŽP sa bude na to odvolávať.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované