back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Má mesto naozaj odvoz bioodpadu zadarmo?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Je to takmer päť rokov, čo sa verejnosťou prehnala vlna informácií o odmenách, ktoré primátor mesta Martin Tomčányi, udelil prednostovi úradu Tiborovi Krajovičovi za prvé štyri roky vo funkcii primátora mesta, a to vo výške 65 650 €. V tom čase sme si vo viacerých médiách mohli prečítať, za čo primátor mesta tak vysoké odmeny prednostovi udelil. V Novom Čase sa prednosta vyjadril: „Vybavil som spoločnosť, ktorá bude odpad rozvážať 25 rokov zadarmo. Predtým to bolo ročne za 47-tisíc eur, “. Primátor zasa pre Plus jeden deň uviedol: „Zvoz bioodpadu. Mesto zaň ročne platilo 45 000 € až 47 000 €. Prednosta pripravil verejnú súťaž a vybral spoločnosť, ktorá bioodpad zbiera bezplatne“. Je na zamyslenie, čo je účelom verejnej obchodnej súťaže, ak nie vybrať najvhodnejšiu ponuku. Ale dosť polemizovania.

 

Dňa 22.5.2013 bola podpísaná medzi mestom Sereď a spoločnosťou TEKADEX s.r.o zmluva o prenájme nehnuteľnosti – mestského pozemku v lokalite Malý háj za účelom úpravy biologicky rozložitel’ných látok na suroviny pre bioplynovú stanicu, výrobu biopalív a pol’nohospodárskych substrátov. Zmluva sa uzatvorila na dobu určitú od 01 .07. 2013 do 30. 06. 2045. Nájomca sa zaviazal aj platiť zmluvou určené nájomné. Čo však túto zmluvu robí výnimočnou a prečo sa vlastne spoločnosť TEKADEX stala víťazom obchodnej verejne súťaže, je článok VII tejto zmluvy, a to, že nájomca sa zaväzuje v meste Sereď bezodplatne do skončenia zmluvy zbierať biologicky rozložiteľný odpad (ďalej len BRO),  odvážať BRO na miesto určené prenajímateľom na dotriedenie a následne vytriedený BRO odobrať na uloženie a spracovanie.  

Zdá sa však, že spoločnosť TEKADEX s.r.o. mala problémy pri zabezpečovaní odvozu BRO, a teda plniť zmluvou dohodnuté podmienky. Dôkazom sú verejne prístupné zmluvy 674/2014, 694/2014, 969/2019, 20/2020 – všetko dohody o uznaní dlhu a dohody o splátkach. Dlžník, t.j. spoločnosť TEKADEX,  uznáva svoje dlhy voči veriteľovi – mestu Sereď. Dlhy vznikli neuhradením zmluvnej pokuty rovnajúcej sa výške faktúr od iného dodávateľa, ktorý zabezpečil zber BRO namiesto neho. Zmluvné pokuty boli uložené veriteľom v súlade s článkom VII. ods. 3 Zmluvy o nájme uzatvorenej medzi veriteľom ako prenajímateľom a dlžníkom ako nájomcom dňa 22.5.2013.

Aj napriek poslednej uzavretej zmluve o uznaní dlhu a dohode o splátkach voči veriteľovi (spoločnosti TEKADEX je nastavený spláktový kalendár: do 5. apríla 2020 má zaplatiť 1.splátku vo výške 2 059,20 € a do 5.mája 2020 2.splátku vo výške 2 059,20 €), mesto Sereď dňa 10.3.2020 (teda v čase, kedy má TEKADEX voči mestu nevyplatené dlhy) podpisuje so spoločnosťou TEKADEX s.r.o. novú zmluvu . Predmetom tejto zmluvy je úplné dotrieďovanie biologicky rozložiteľného odpadu, t.j. oddelenie organického materiálu (tráva, zelený odpad zo záhrad, všetok organický materiál) od neorganického materiálu (plasty, špagáty, kovy, papier, všetok komunálny odpad). Organický materiál poskytovateľ služby vytriedený odovzdá bioplynovej stanici v areáli, ktorej materiál vytriedi a neorganický materiál odvezie na svoje náklady na legálnu skládku. Mesto za túto službu spoločnosti zaplatí 34 230 €. Zmluva je pritom podpísaná na dobu určitú, do 12.11.2020.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Medzi sprístupnenými faktúrami za minulý rok na stránke mesta sa nájdu  aj také, ktoré mesto Sereď preplácalo spoločnosti Komplex-odpadová spoločnosť s.r.o. za odvoz BRO, a to za viac ako 12 000€. Je teda zabezpečený odvoz bioodpadu naozaj zadarmo pre našich občanov, ako je nám to predkladané? A prečo sa v rozpočte mesta uvažuje aj s čiastkou vyše 30 000 € na odvoz a triedenie BRO? 

Prečo mesto Sereď uzatvára zmluvy so spoločnosťami, s ktorými má niekoľkoročný problém plniť si ich zmluvné záväzky? A prečo netrvá na plnení tých, ktoré boli so spoločnosťou TEKADEX podpísané ešte v roku 2013? Prečo pri svojich verejných obstarávaniach neberie do úvahy aj serióznosť  resp. neserióznosť uchádzačov plniť si ich záväzky voči mestu? Spoločnosť TEKADEX nie je jediná, s ktorou naše mesto, aj napriek neplnení si ich finančných záväzkov voči mestu, naďalej ústretovo spolupracuje a podpisuje zmluvy ako s víťazmi verejných obstarávaní. Ako ďalší príklad možno uviesť zmluvu so spoločnosťou LRL PROFITECH s.r.o. podpísanú 29.10.2019 na „ Rekonštrukcia obvodových stien a vnútorných priestorov kotolne a kancelárskych priestorov MsÚ Sereď – nová budova“  v čase, kedy táto spoločnosť mala voči mestu dlh vo výške niekoľko desiatok tisíc eur.

(Poznámka redakcie: Autor článku je redakcii známy, nakoľko článok bol podpísaný a jeho uverejnenie bolo konzultované aj telefonicky. Autor však požiadal o zachovanie anonymity, čo redakcia rešpektuje.)

Reprodukcie z novín: archív SOL

 

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Len 🐑 uveria tomu, že je niečo zadarmo. No, všetko sa raz prevalí a na každú 🐷 sa varí voda. Potom už budú v 🚽

  2. Len 🐑 uveria tomu, že je niečo zadarmo. No, všetko sa raz prevalí a na každú 🐷 sa varí voda. Potom už budú v 🚽

  3. LRL Robert Š. ten bude mat zmluvu vzdy. Za co by niektorý cestovali po svete ? Že vedenie mesta 🙂 . Mam pocit ,ze sa zacina slučka zaťažovať.

  4. LRL Robert Š. ten bude mat zmluvu vzdy. Za co by niektorý cestovali po svete ? Že vedenie mesta 🙂 . Mam pocit ,ze sa zacina slučka zaťažovať.

  5. p. Kurbel, myslite Vas, Michala a max. este jeden dvaja? Lebo ostatni to maju evidentne na …sak víte kde.

  6. p. Kurbel, myslite Vas, Michala a max. este jeden dvaja? Lebo ostatni to maju evidentne na …sak víte kde.

  7. Určite myslím napríklad Majku Fačkovcovú, Ondreja Kurbela, Michala Hanusa, Tomáša Karmažína, Pavlínu Karmažínovú……

  8. Určite myslím napríklad Majku Fačkovcovú, Ondreja Kurbela, Michala Hanusa, Tomáša Karmažína, Pavlínu Karmažínovú……

  9. Ešte dodám, že je to určite viac ako pred 8 mimi či 4 mi rokmi keď som bol na nepríjemné otázky v parlamente sám

  10. Ešte dodám, že je to určite viac ako pred 8 mimi či 4 mi rokmi keď som bol na nepríjemné otázky v parlamente sám

  11. Arogantni Zlodeji 23. marca 2020, 7:46 – nemozem s Vami suhlasit a verejne sa staviam k tomu tak, ze musia byt prave teraz najchranenejsimi osobami v meste !
    … aby sa za svoje konanie mohli v plnom zdravi zodpovedat pred vysetrovacimi organmi statu …

  12. Arogantni Zlodeji 23. marca 2020, 7:46 – nemozem s Vami suhlasit a verejne sa staviam k tomu tak, ze musia byt prave teraz najchranenejsimi osobami v meste !
    … aby sa za svoje konanie mohli v plnom zdravi zodpovedat pred vysetrovacimi organmi statu …

  13. Pán Kurbel,Vy ste bol v parlamente?Sledujem tieto veci už dlhšiu dobu,je to stále to isté,obvinite,pár Vašich pritakavacov bezrozmyslenia začne hromzit a zlodej sem,zlodej tam,lenže nikde som sa nedocital,ako sa to skončilo.Vy,sám a Majko .ste že vraj podali pár trestných oznámení,pokazdé sú orgány na vine,že Vám nedali za pravdu.Nuz,je to taká vec,mozno,že máte pravdu,Vám dokonca verím,ale tú som čítal toľko nehoráznosť i,tu som videl toľko osobnej nevraživosti a pomsty,že je ozaj potrebné veľmi rozlišovať.

  14. Pán Kurbel,Vy ste bol v parlamente?Sledujem tieto veci už dlhšiu dobu,je to stále to isté,obvinite,pár Vašich pritakavacov bezrozmyslenia začne hromzit a zlodej sem,zlodej tam,lenže nikde som sa nedocital,ako sa to skončilo.Vy,sám a Majko .ste že vraj podali pár trestných oznámení,pokazdé sú orgány na vine,že Vám nedali za pravdu.Nuz,je to taká vec,mozno,že máte pravdu,Vám dokonca verím,ale tú som čítal toľko nehoráznosť i,tu som videl toľko osobnej nevraživosti a pomsty,že je ozaj potrebné veľmi rozlišovať.

  15. A pán Majko,Vy by ste sa už mal prestať vyhrážať,čo si myslíte,že ste vyhral vojnu.?

  16. A pán Majko,Vy by ste sa už mal prestať vyhrážať,čo si myslíte,že ste vyhral vojnu.?

  17. Halo 23. marca 2020, 9:01 – v prvom rade, ja NEbojujem.

    A v druhom rade – citujte prosim text, v ktorom sa vyhrazam.
    Dakujem.

  18. Halo 23. marca 2020, 9:01 – v prvom rade, ja NEbojujem.

    A v druhom rade – citujte prosim text, v ktorom sa vyhrazam.
    Dakujem.

  19. Haló. 23. marca 2020, 8:58 – nemajte obavy, pravda je na ceste…

    Pred pol hodinou som vyzval primatora a statutara mesta Tomcanyiho, aby k zverejneneym informaciam zaujal stanovisko. Nie ako obcan, ale z pozicie zastavanej funkcie a z pozicie zodpovednej osoby.

    Ale kludne mozete zatial napisat, co konkretne nie je v clanku pravda, alebo co je snad vymyslene.

  20. Haló. 23. marca 2020, 8:58 – nemajte obavy, pravda je na ceste…

    Pred pol hodinou som vyzval primatora a statutara mesta Tomcanyiho, aby k zverejneneym informaciam zaujal stanovisko. Nie ako obcan, ale z pozicie zastavanej funkcie a z pozicie zodpovednej osoby.

    Ale kludne mozete zatial napisat, co konkretne nie je v clanku pravda, alebo co je snad vymyslene.

  21. Pan Majko,aj tu to bude to isté ako vždy,napísal som niekde ,že klamete? Opisujem len stav,ktorého som svedkom už pár rokov. Toto bude,hento bude,a nebolo nikdy nič.Viete,mňa nezaujíma primátor,mňa nezaujíma,aká veľká krivda sa Vám stala,mňa zaujíma,aby teraz po voľbách nenastala tá istá situácia,aká bola pred tým,akurát,že sa vymenia strany.A začína to tak vyzerať.

  22. Pan Majko,aj tu to bude to isté ako vždy,napísal som niekde ,že klamete? Opisujem len stav,ktorého som svedkom už pár rokov. Toto bude,hento bude,a nebolo nikdy nič.Viete,mňa nezaujíma primátor,mňa nezaujíma,aká veľká krivda sa Vám stala,mňa zaujíma,aby teraz po voľbách nenastala tá istá situácia,aká bola pred tým,akurát,že sa vymenia strany.A začína to tak vyzerať.

  23. Pre Haló
    Zatiaľ to nijak neskončilo, vyšetrovania pokračujú. Len sa to naťahuje. Viete ak by vám vyšetrovateľ mimo zápisnicu napríklad povedal že je vo vyšetrovaní blokovaný tak nebudete v krátkej dobe očakávať nejaké výsledky. Budete si musieť počkať.
    Ja mám dosť času, nikam sa neponáhľam. Myslím že už je veľmi blízko doba, keď niektorým ľuďom ich kamaráti prestanú dvihať mobil a potom môžete očakávať, že sa veci pohnú.
    Počkaj času, jak hus klasu.

  24. Pre Haló
    Zatiaľ to nijak neskončilo, vyšetrovania pokračujú. Len sa to naťahuje. Viete ak by vám vyšetrovateľ mimo zápisnicu napríklad povedal že je vo vyšetrovaní blokovaný tak nebudete v krátkej dobe očakávať nejaké výsledky. Budete si musieť počkať.
    Ja mám dosť času, nikam sa neponáhľam. Myslím že už je veľmi blízko doba, keď niektorým ľuďom ich kamaráti prestanú dvihať mobil a potom môžete očakávať, že sa veci pohnú.
    Počkaj času, jak hus klasu.

  25. Teraz sa tomu venuju ini ludia. Vysledky sa dostavia.. Teraz to sice korona zabrzdila ale pojde to.. Videte kolko si nevedeli rady s bosmi bieleho.. A uz su tam. Postupne sa to rozklada…staci pozret v seredi kamery a vidite ze tu beha siskarov jak nikdy. Stavebny urad je rozrpacovany dopodrobna.. Sudcovua v galante chodia na naku vypovedat. Potichu.. Nova era prisla.

  26. Teraz sa tomu venuju ini ludia. Vysledky sa dostavia.. Teraz to sice korona zabrzdila ale pojde to.. Videte kolko si nevedeli rady s bosmi bieleho.. A uz su tam. Postupne sa to rozklada…staci pozret v seredi kamery a vidite ze tu beha siskarov jak nikdy. Stavebny urad je rozrpacovany dopodrobna.. Sudcovua v galante chodia na naku vypovedat. Potichu.. Nova era prisla.

  27. Halo 23. marca 2020, 9:39 – v podstate ma nezaujima, ci verite tomu co napisem, alebo nie. To je kazdeho osobna vec.

    No faktom je, ze ZIADNE VYSETROVANIE NESKONCILO.

    Informacie su, ze vysetrovania boli ucelovo zdrziavane, blokovane a pod. a to konkretnymi ludmi. Som si isty, ze tito ludia dnes uz dobre nespia. Aj sudcovia okolo opicky si mysleli, ze nikdy na nich nepride rad – prisiel.

    Svet, ktory si vybudovalo zopar ludi pri moci a to nielen vo verejnych funkciach, ale aj na policii, prokurature a v justicii je minulostou.

    Spolocnost VZDY nasla OBRANNE mechanizmy, aby ju PARAZITI nezlikvidovali uplne. Raz to je bolestivejsie, inokedy paraziti zmutuju, ci menia kabaty, aby sa prisposobili a aby mohli parazitovat znovu.

    Ulohou slusnych ludi je na parazitov poukazat verejne a faktami o ich predoslom konani dosiahnut spravodlivost. Nielen pre nich, ale pre spolocnost ako taku.

    A dolezite je vytvorit mechanizmy, ktore v buducnosti NEUMOZNIA PARAZITOVANIE na systeme, resp. obmedzia moznosti na minimum.

    Preto vela krat pisem krok za krokom.

    Problemom pre spolocnost totiz nie je len samotny parazit vo funckii (aj v prirode sa taketo tvory vyskytuju), ale skutocnym nebezpecenstvom su tie osoby, ktore zo svojich pozicii – policia, prokuratura a justicia – nezasiahnu a parazita toleruju, zivia a davaju mu tym silu.

    Tak, ako v prirode treba biolit, tak v spolocnosti treba ucinnu represiu. Nie skorumpovanu tak, ako je tomu u nas…

    Porozumel ste mojmu vysvetleniu?

  28. Halo 23. marca 2020, 9:39 – v podstate ma nezaujima, ci verite tomu co napisem, alebo nie. To je kazdeho osobna vec.

    No faktom je, ze ZIADNE VYSETROVANIE NESKONCILO.

    Informacie su, ze vysetrovania boli ucelovo zdrziavane, blokovane a pod. a to konkretnymi ludmi. Som si isty, ze tito ludia dnes uz dobre nespia. Aj sudcovia okolo opicky si mysleli, ze nikdy na nich nepride rad – prisiel.

    Svet, ktory si vybudovalo zopar ludi pri moci a to nielen vo verejnych funkciach, ale aj na policii, prokurature a v justicii je minulostou.

    Spolocnost VZDY nasla OBRANNE mechanizmy, aby ju PARAZITI nezlikvidovali uplne. Raz to je bolestivejsie, inokedy paraziti zmutuju, ci menia kabaty, aby sa prisposobili a aby mohli parazitovat znovu.

    Ulohou slusnych ludi je na parazitov poukazat verejne a faktami o ich predoslom konani dosiahnut spravodlivost. Nielen pre nich, ale pre spolocnost ako taku.

    A dolezite je vytvorit mechanizmy, ktore v buducnosti NEUMOZNIA PARAZITOVANIE na systeme, resp. obmedzia moznosti na minimum.

    Preto vela krat pisem krok za krokom.

    Problemom pre spolocnost totiz nie je len samotny parazit vo funckii (aj v prirode sa taketo tvory vyskytuju), ale skutocnym nebezpecenstvom su tie osoby, ktore zo svojich pozicii – policia, prokuratura a justicia – nezasiahnu a parazita toleruju, zivia a davaju mu tym silu.

    Tak, ako v prirode treba biolit, tak v spolocnosti treba ucinnu represiu. Nie skorumpovanu tak, ako je tomu u nas…

    Porozumel ste mojmu vysvetleniu?

  29. Mne sa chce ale veriť,aby sme všetci a všetkých len nevysetrovali,a nevybavovali si staré účty,ale aby sme aj rozumné vládli a starali sa,aby sa ľuďom viedlo dobré.Lebo,na to ste nereagoval,jedno zlo vystriedalo druhé.Ked si pozriem,kto reprezentuje tu inú dobu.Multimilionari,ktorí,ani jeden z nich nie je mojim morálnym idolom.Su jednoducho nedôveryhodný.

  30. Mne sa chce ale veriť,aby sme všetci a všetkých len nevysetrovali,a nevybavovali si staré účty,ale aby sme aj rozumné vládli a starali sa,aby sa ľuďom viedlo dobré.Lebo,na to ste nereagoval,jedno zlo vystriedalo druhé.Ked si pozriem,kto reprezentuje tu inú dobu.Multimilionari,ktorí,ani jeden z nich nie je mojim morálnym idolom.Su jednoducho nedôveryhodný.

  31. Haló. 23. marca 2020, 12:26 – skuste teraz k veci:

    Ma podla Vas mesto odvoz bioodpadu zadarmo, ako to v publikovanych clankoch hovoril primator Tomcanyi a obhajoval tym udelenie mimoriadne vysokych odmien prednostovi Krajcovicovi?

    Skuste si zratat sumu, ktoru zaplati mesto – teda Vy, ja a kazdy obcan za tie roky za to, co malo byt zadarmo.

    A napiste nam, co ste zistil.

  32. Haló. 23. marca 2020, 12:26 – skuste teraz k veci:

    Ma podla Vas mesto odvoz bioodpadu zadarmo, ako to v publikovanych clankoch hovoril primator Tomcanyi a obhajoval tym udelenie mimoriadne vysokych odmien prednostovi Krajcovicovi?

    Skuste si zratat sumu, ktoru zaplati mesto – teda Vy, ja a kazdy obcan za tie roky za to, co malo byt zadarmo.

    A napiste nam, co ste zistil.

  33. Tak to ja vôbec neviem posúdiť,a v tomto prípade Vy to tu napíšete,predpokladám,že máte na to dôkazy,a hlavne že to je trestne..Nemorálne by to v tomto prípade bolo a či to je trestne,to ja neviem posúdiť.O to tu ale vôbec nejde,ide o to že sa neustále zevsoobecnuje prv všetko zle,teraz bude všetko dobré.A to ma sere,lebo tomu tak nie je a ani nebude!!!!!!!!!!!!

  34. Tak to ja vôbec neviem posúdiť,a v tomto prípade Vy to tu napíšete,predpokladám,že máte na to dôkazy,a hlavne že to je trestne..Nemorálne by to v tomto prípade bolo a či to je trestne,to ja neviem posúdiť.O to tu ale vôbec nejde,ide o to že sa neustále zevsoobecnuje prv všetko zle,teraz bude všetko dobré.A to ma sere,lebo tomu tak nie je a ani nebude!!!!!!!!!!!!

  35. Haló. 23. marca 2020, 14:13 – mylite sa, nie som autorom clanku. Do clanku som vlozil iba fotografie z archivu, ktorym disponujem, aby obcan videl, ze primator Tomcanyi skutocne OBHAJOVAL vysoke odmeny pre prednostu Krajcovica prave tym, na co slanok poukazuje.

    Skuste tu sumu za obdobie do konca zmluvy. Schvalne, ratajte!

  36. Haló. 23. marca 2020, 14:13 – mylite sa, nie som autorom clanku. Do clanku som vlozil iba fotografie z archivu, ktorym disponujem, aby obcan videl, ze primator Tomcanyi skutocne OBHAJOVAL vysoke odmeny pre prednostu Krajcovica prave tym, na co slanok poukazuje.

    Skuste tu sumu za obdobie do konca zmluvy. Schvalne, ratajte!

  37. Ak úmyselne niekto robí prieťahy vo vyšetrovaní , tak podajte na prokuratúru podnet na preverenie postupu vyšetrovania z dôvodného podozrenia, že vyšetrovateľ vykonáva v predmetnej veci úmyselné prieťahy vo vyšetrovaní a takto sťažuje a marí jeho objasnenie.
    Som presvedčený, že prokurátor sa bude predmetným podaním zaoberať. V prípade že aj on bude robiť mŕtveho chrobáka, tak je na mieste podať podnet na GP, aby táto preverila postup, nakoľko je dôvodné podozrenie, že vyšetrovateľ ako aj prokurátor konajú zaujato v prospech podozrivej osoby proti ktorej bol podaná podnet.

  38. Ak úmyselne niekto robí prieťahy vo vyšetrovaní , tak podajte na prokuratúru podnet na preverenie postupu vyšetrovania z dôvodného podozrenia, že vyšetrovateľ vykonáva v predmetnej veci úmyselné prieťahy vo vyšetrovaní a takto sťažuje a marí jeho objasnenie.
    Som presvedčený, že prokurátor sa bude predmetným podaním zaoberať. V prípade že aj on bude robiť mŕtveho chrobáka, tak je na mieste podať podnet na GP, aby táto preverila postup, nakoľko je dôvodné podozrenie, že vyšetrovateľ ako aj prokurátor konajú zaujato v prospech podozrivej osoby proti ktorej bol podaná podnet.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované