back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Dnes máme prvý letný deň a s ním prišli aj horúčavy. Prečítajte si článok na tému „Prázdniny, dovolenky, festivaly, šport, pobyt vonku– riziká a odporúčania“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Leto prináša so sebou nielen teplé slnečné dni a dovolenkovú atmosféru, ale aj rôzne nebezpečné situácie najmä v oblasti vonkajších aktivít. Prinášame Vám stručný prehľad rizík a odporúčaní, na ktoré by ste mali byť pripravení.

Bezpečnosť cyklistov, kolobežkárov a korčuliarov:

Cyklisti majú rovnaké povinnosti ako vodiči motorových vozidiel, preto musia dodržiavať všetky dopravné značky a predpisy. Deti mladšie ako 10 rokov majú po ceste jazdiť len pod dozorom osoby staršej ako 15 rokov. Aj keď zákon neprikazuje nosiť cyklistom nad 15 rokov mimo obce prilbu, nezabúdajte, že bezpečnosť je prvoradá. U detí sa odporúča, aby nosili prilby vždy a všade.
Pred dlhšou jazdou je dôležité skontrolovať funkčnosť bŕzd a stav pneumatík. Netreba zabúdať na povinnú výbavu, ktorej súčasťou je osvetlenie či reflexné prvky. Pri jazde v skupine je dodržiavajte správne radenie, aby ste minimalizovali riziko nehody a zvýšili bezpečnosť celej skupiny.

V okolí Serede máme množstvo cyklotrás, na ktorých môžete aktívne tráviť horúce letné večery a po zosadnutí z bicykla sa pokochať napríklad pohľadom na Váh. Najfrekventovanejšou je vyasfaltovaná koruna hrádze smerom na Kaskády a opačným smerom na Siladice. Využiť môžete aj cyklocestičky v okolitej prírode.

Pobyt v prírode:

Pri aktivitách v prírode je dôležité mať na pamäti rôzne faktory, ktoré môžu ovplyvniť bezpečnosť a pohodu . Niektoré z najzákladnejších opatrení zahŕňajú napr. používanie repelentov na ochranu pred hmyzom. Dôležité je dbať na ochranu pred slnkom a teplom. V horúcich letných dňoch je mimoriadne dôležité udržiavať pitný režim. Pri dlhšom pobyte v prírode nezabúdajte ani na kompaktné lekárničky s prvou pomocou, aby ste mohli rýchlo reagovať na drobné zranenia alebo neočakávané zdravotné problémy. Alergici by mali mať pri sebe adrenalínový autoinjektor na prípadné alergické reakcie. Pri obliekaní je odporúčané dodržiavať princíp vrstvenia, aby ste sa vedeli prispôsobiť teplotným zmenám. Dôležité je dodržiavať aj pravidlá a zákazy v prírode, ako je napríklad zákaz zakladania ohňa, stanovania, kúpania, kŕmenia divých zvierat a znečisťovania prostredia. Nezabúdajme sa správať k prírode úctivo, nakoľko sme v nej len na návšteve.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Rešpektovanie výstrah predpovedí počasia:

S nárastom extrémnych poveternostných podmienok Vás môže na výlete alebo túre nečakane zastihnúť náhle zhoršenie počasia, ako sú veterné smršte, krúpy či dokonca tornáda. V takýchto situáciách je dôležité nájsť bezpečné útočisko a podľa možnosti sa chrániť pred nebezpečím. Pre dlhšie trasy je vhodné mať vo výbave vodotesné oblečenie, kompaktné lekárničky, zásoby potravín a vody a samozrejme mobilný telefón, aby ste mohli v prípade potreby kontaktovať pomoc.

Kúpanie:

Kúpanie je príjemnou aktivitou, no rovnako ako pri mnohých ďalších činnostiach, aj tu treba dodržiavať určité opatrenia a zásady bezpečnosti. Jedným z potenciálnych rizík je náhle schladenie organizmu vodou, čo môže spôsobiť vážne problémy. Preto je dôležité, aby ste sa ochladzovali postupne, najmä ak ste predtým boli vystavení teplu, napríklad pri slnení alebo športovaní. Aj skok do vody by mal byť premyslený, najmä ak neviete, aká je hĺbka vody a aké je dno. Do úvahy by ste mali brať aj techniku skoku, lebo aj obyčajný skok z výšky môže mať nepríjemné následky. Do hlbokých vôd by sa mali odvážiť len skúsení plavci. Deti a ľudia s akýmikoľvek zdravotnými obmedzeniami by mali byť vo vode pod dozorom. Tabu by mal byť tiež alkohol alebo omamné látky. Pri návšteve kúpalísk sa odporúča mať so sebou šľapky, a osoby citlivé na prechladnutie by nemali zostať v mokrých plavkách dlhšie ako je nevyhnutné. Dôležité je dbať na opaľovacie prípravky, pitný režim či prípadnú prikrývku hlavy.

Klimatízácia:

Neviete si predstaviť leto bez klimatizácie? Buďte však opatrní, aby vás to nestálo podlomené zdravie. Áno, klimatizácia robí horúce dni znesiteľnejšími, no príliš nízka teplota vzduchu môže spôsobiť nepríjemnosti ako prechladnutie, zápal spojiviek, alebo bolesti v krížoch a ramenách. Buďte obzvlášť opatrní pri prechode z horúceho vonkajšieho prostredia do chladnejšieho vnútra a naopak.

Grilovačky a opekačky:

K letu neodmysliteľne patria aj grilovačky a opekačky Ak chcete opekať v prírode, preverte si, či na danom mieste neplatí zákaz zakladať ohne. Aj na povolených miestach je však nevyhnutné zakladať oheň s maximálnou opatrnosťou a mať vždy pri sebe dostatok vody na prípadné uhasenie. S grilovaním sú spojené riziká ako rezné rany či popáleniny, preto je aj tu dôležité byť opatrný.

Odpadky v prírode:

- Článok pokračuje pod reklamou -

Odpadky v prírode predstavujú jednu z najvážnejších hrozieb, ktorému čelia lesy a širšie životné prostredie. Každý zahodený kus odpadu sa stáva zdrojom znečistenia až kontaminácie, z ktorej sa príroda spamätáva desiatky až stovky rokov. Ide o alarmujúcu situáciu, preto platí zásada, že čo do prírody berieme, to z nej aj zoberieme.

Pobyt vonku počas horúčav:

Je naozaj dôležité, aby každý individuálne zvážil, kedy je vhodné vyjsť von a kedy je lepšie zostať vo vnútri. Ak máte zdravotné problémy, ako sú srdcové ťažkosti, alebo sa jednoducho v teple cítite nepohodlne, je rozumné obmedziť čas strávený vonku. Niet sa čoho obávať, pretože letné dni ponúkajú aj v iných časoch príjemné chvíle, ako sú dlhé večery a čerstvé rána. A opäť … je dôležité pamätať aj na ochranu pred slnkom, a to používaním opaľovacích prípravkov či ochrany hlavy, pretože úpaly môžu spôsobiť vážne problémy, ako sú migrény, nevoľnosť, začervenanie, opuchnutie, alebo dokonca strata vedomia, čo by mohlo viesť k návšteve lekára.

Cesta autom:

Pri plánovaní dlhšej cesty autom s deťmi je dôležité zohľadniť ich potreby a záujmy. Zabavte deti rôznymi aktivitami, ako sú hry, rozprávky, alebo ich obľúbená hudba. Nezabudnite tiež na dostatočné občerstvenie a pravidelné prestávky na oddych.
Ak im je v aute nevoľno, majte pripravené lieky proti nevoľnosti a zvýšte komfort cesty otvorením okien alebo zapnutím klimatizácie. V niektorých prípadoch môže pomôcť aj zastavenie vozidla na krátku prechádzku. Odporúča sa nepozerať do mobilu či tabletu, nečítať knihu a napríklad cestu k moru si naplánovať na noc, kedy oči nevnímajú vonkajšie okolie.

Letné festivaly:

Veľkej obľube sa počas prázdnin tešia letné festivaly. Hoci mladým ľuďom je ťažko niečo prikazovať či zakazovať, vyvarovať by sa hlavne mali nadmernému užívaniu alkoholu. Doklady a cenné veci treba nosiť pri sebe v uzatvorenej taške, súčasťou vybavenia by mala byť ochrana pred slnkom či pitný režim.
Na festivaloch nechýbajú ani rýchle letné lásky, preto ani v tomto smere nezabúdajte na ochranu a bezpečnosť. Nadmerný hluk je ďalšou záležitosťou, na ktorú by mali návštevníci letných festivalov dbať. Dlhodobé vystavenie vysokému hluku, typickému pre hudobné podujatia, môže spôsobiť poškodenie sluchu. Ochrániť ho môžete vhodnými ochrannými pomôckami, ako sú špunty do uší alebo slúchadlá s redukciou hluku. Pozor: na festival nenoste so sebou psíka. Je to pre neho stresujúce, zdravie ohrozujúce prostredie. Zabezpečte mu radšej zodpovedné stráženie.

Zvieratá:

Osobitnou kapitolou sú zvieratá. Majitelia by mali vedieť základné odporúčania, tak iba stručne spomenieme: prechádzky v horúčavách so psíkom absolvujte skoro ráno a neskoro večer. Cez deň psíkov iba rýchlo vyvenčite. Pozor na rozpálený asfalt, rýchle schladenie vo vode, kliešte či osiny. Psíkov nenúťte absolvovať dlhé túry či beh popri bicykli. Zvieratá musia mať po celý deň prístup k čerstvej vode a na dvore prístrešok na úkryt pred slnkom.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované