back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Počas volieb do Európskeho parlamentu 2024 polícia prijala viacero opatrení

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Prezidium PZ SR |MM|  Voľby do Európskeho parlamentu sa budú konať v sobotu, 6. júna 2024 od 07.00 hod. do 22.00 hod. Na zabezpečenie ochrany verejného poriadku, života, zdravia, bezpečnosti osôb a majetku polícia prijala viacero opatrení. Tie navrhujeme a realizujeme systematicky na základe analýz bezpečnostných rizík, ktoré neustále operatívne prehodnocujeme s cieľom zabezpečiť nerušenú prípravu a samotné konanie volieb.

Na pokojný priebeh Eurovolieb bude dohliadať dostatočný počet síl a prostriedkov Policajného zboru. Zvýšený počet policajtov sa bude zameriavať najmä na ochranu verejného poriadku, života, zdravia, bezpečnosti osôb a majetku. Viac policajných hliadok bude v teréne nielen pred voľbami a počas ich samotného konania, ale aj po ich ukončení.

V obciach a mestách sa budú pohybovať motorizované aj pešie policajné hliadky. V teréne budú aj príslušníci kriminálnej polície, ktorí rovnako ako uniformované zložky Policajného zboru budú monitorovať bezpečnostnú situáciu v okolí volebných miestností, aby nedošlo k ich poškodzovaniu. Pozornosť bude polícia venovať aj samotným volebným miestnostiam. V objektoch, kde sa budú konať voľby, vykonajú špeciálne vyškolení policajti so psami pyrotechnické prehliadky. Pod drobnohľadom polície budú sídla okrskových, okresných volebných komisií, sídlo Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán a aj ďalšie miesta, kde by mohlo dôjsť k porušeniu zákona. V prípade potreby sú pripravení pyrotechnici a špeciálne policajné útvary.

Na zabezpečovaní prípravy a priebehu volieb policajti spolupracujú s okresnými úradmi, obcami aj s predsedami príslušných volebných komisií.

Súčasťou predvolebného obdobia je zvýšená aktivita rôznych aktérov a skupín na sociálnych sieťach v produkcii a šírení dezinformácií. Ich cieľom je ovplyvňovanie verejnej mienky, polarizácia a šírenie nenávisti za účelom získania hlasu pre ich volebného kandidáta. Súčasťou hybridného pôsobenia môže byť aj uverejňovanie deepfake videí, vytvorených umelou inteligenciou.

 

- Článok pokračuje pod reklamou -

Čo je možné urobiť v boji proti klamstvám na internete:

  • Sledujte oficiálne profily štátnych inštitúcií, overené média a hromadné informačné prostriedky, ktoré podliehajú regulácii všeobecne záväzných právnych predpisov v oblasti vysielania, retransmisie, poskytovania audiovizuálnej mediálnej služby, ktoré sa riadia etablovanými pravidlami novinárskej práce.
  • Vyhýbajte sa anonymným profilom a stránkam, ktoré nie sú regulované.
  • Nahlasujte podozrivý obsah priamo sociálnym sieťam. Tie majú v zmysle Aktu o digitálnych službách (DSA) povinnosť bojovať proti dezinformáciám v EÚ efektívnejšie a ráznejšie. Na základe tejto normy máte možnosť nahlasovať obsah z dôvodu porušovania noriem komunity. Do tejto kategórie spadá aj šírenie dezinformácií a nenávisti.

 

Akékoľvek informácie k prípadom možného narušenia prípravy a priebehu Eurovolieb, narušenia verejného poriadku, podozrenia zo spáchania priestupku alebo trestného činu je potrebné bezodkladne oznámiť na najbližší útvar Policajného zboru, alebo na bezplatné  číslo polície 158.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované