back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Ceny nehnuteľností opätovne začínajú stúpať

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Najnovšie zverejnené štatistiky cien nehnuteľností hovoria, že po 13 mesiacoch mierneho poklesu, realitný trh zaznamenal nárast cien, a to o 2,6%.

Už dlhšiu dobu, podľa predpokladov úrokové sadzby ECB stúpali, čomu sa priebežne prispôsobili aj komerčné banky poskytujúce hypotekárne úvery. Samozrejme, situácia sa odzrkadlila aj na slovenskom realitnom trhu.

Developeri mali už minulý rok problém s predajom aj novo postavených rodinných domov a bytov, a to nielen z dôvodu ich cien, ale najmä zhoršenej možnosti získať dostatočne vysoký úver na ich kúpu.

Medzi časom ECB úverové sadzby plánuje postupne znižovať, čo však neznamená rovnaký postup aj u našich bánk. Odborníci na finančný trh pokles úrokových sadzieb očakávajú najskôr v roku 2025 a aj to len minimálny.

Pri mnohých klientoch nehrá až tak dôležitú úlohu samotná úroková sadzba, ale hlavne nedostatočné financovanie nehnuteľnosti, o ktorú má klient záujem. Najmä mladé rodiny spravidla nemajú dostatočnú finančnú zásobu potrebnú na dorovnanie hodnoty nehnuteľnosti z vlastných finančných zdrojov.

Problémom pre niektorých súčasných klientov bánk sú končiace fixácie už jestvujúcich úverov veľakrát v nie malých sumách s úrokom aj pod 1, či dokonca 0,5%. Prechod na aktuálnu úrokovú sadzbu hlavne pri vyšších splátkach pre mnohých môže byť a aj je problémom.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Slováci však nie sú zvyknutí extrémne sa sťažovať a mnohí kumulujúce sa finančné problémy a z tlaku z toho vyplývajúceho na nich a rodiny riešia najskôr rôznymi antidepresívami a niektorí dokonca dobrovoľným ukončením života, čoho sme svedkami žiaľ prakticky každý deň.

Realitný trh nám teda dal signál nielen o udržaní cien nehnuteľností, ale vlastne aj o hodnote peňazí ako takých a stále asi najvýhodnejšej a najstabilnejšej investícií do budúcnosti.

Najmä v mestách a v blízkosti väčších aglomerácií sú problémom aj ceny samotných pozemkov. Ešte pred asi dvomi desiatkami rokov za ceny dnes kúpeného pozemku, bolo možné postaviť celý rodinný dom. Toto je už minulosťou a sledujúc vývoj cien, to tak na dlhú dobu aj zostane.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované