back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Mestská knižnica podporila pestovanie vzácnych – starých odrôd zeleniny a byliniek

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Jar je v plnom prúde a záhradkári sa už chopili príležitosti pracovať na svojich záhradkách. Ak hľadáte semienka na vypestovanie zeleniny a byliniek, máme pre Vás jeden tip.

Semienkovo Sereď začalo spoluprácu s mestskou knižnicou a v jej priestoroch ponúka záhradkárom zdarma semienka, ktoré sú prebytky z permakultúrnej záhrady. Tá je známa svojou ekologickou udržateľnosťou a dôrazom na zachovávanie genetického materiálu rastlín. Vrecúška s týmito semienkami obsahujú nehybridné, množiteľné vzácne staré odrody zeleniny a byliniek, ktoré predstavujú doslova poklad pre záhradkárov.

„Sú vypestované s úctou a láskou bez použitia pesticídov, insekticídov, farbenia, morenia semien, GMO, ani žiadne semienka typu F1,“ uvádza Lenka Žideková, ktorá stojí za Semienkovo Sereď, ktorá sa kríženiu rastlín venuje od roku 2022. „Ak by niekto chcel a má chuť začať od úplného začiatku, poprípade zmeniť svet k lepšiemu – semienka čakajú práve na Vás.“ Záhradkári majú možnosť získať semienka na pestovanie ZDARMA.

Rastliny, ktoré sú výsledkom tohto úsilia, nielenže prispievajú k pestovaniu rozmanitosti, ale sú tiež odolnejšie voči chorobám a škodcom. Ako Semienkovo Sereď uvádza krajové a vzácne (staré) odrody sú našim kultúnym dedičstvom a predstavujú pestrosť a rôznorodosť. Sú zbierané ručne s vysokým nasadením a úsmevom. Rástli bez použitia chem. látok. Takéto rastlinky budú mat rôzne tvary, farby, chute, vôňu, dokonca si ich nemusíte každý rok kupovať. Takto ušetríte svoje peniaze a nadbytok semienok môžete podarovať svojim kamarátom, susedom alebo uchovať pre ďalšiu generáciu (založenie génovej banky niečo podobné ako v Nórsku – súostrovie Spicbergy ). Každým rokom, keď sa podarí pozbierať úrodu, budú postupne semienka doplnené do krabice, ktorá je umiestnená v knižnici. Sú tu vysvetlené aj dôležité pravidlá v semenáreni, ktoré Semienkovo prosí dodržiavať.

foto:Semienkovo Sereď

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované