back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Medzinárodný deň Rómov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

8. apríl je Medzinárodný deň Rómov. Mnohí žijú stále na hranici absolútnej chudoby, vylúčení, so slabým vzdelaním, zlou prácou a preto potrebujú silný hlas, ktorý sa ich zastane. Takým je aj Alexander Daško a jeho príbeh, ktorý nám ukazuje, aké silné sú naše predsudky.

Pochádza z osady v Čiernom Balogu, kde sa narodil ako najmladšie z 13 detí. Mama sa starala o rodinu, otec pracoval a bol váženým členom rómskej komunity. Obaja vždy chceli pre svoje deti lepší život. „A preto to bolo jednoznačné, na prvom mieste je bez pardonu vzdelanie“ spomína Alexander Daško na svoju cestu, dláždenú školou, štúdiom, hudbou, nekonečnými hodinami náboženstva, hry na husle. Na jej konci je úspech, ktorý sa dostavil na jeseň minulého roka, kedy sa stal novým splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity.

Nebude to ľahké, ale roboty sa nebojí

Vyštudoval hru na husliach a klavíri na konzervatóriu v Žiline a neskôr na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici odbor pedagogika. Založil súkromnú základnú umeleckú školu Lavuta a vždy sa snažil pomôcť ľuďom v núdzi. Lenže po istom čase boli nápady, idei a ideály väčšie, než reálne možnosti. „Zdola“ sa toho naozaj veľa zmeniť nedá a preto si povedal, že jediná možnosť ako niečo skutočne ovplyvniť a zmeniť život Rómov je vstúpiť do politiky. Problémov je veľa, slovenskí Rómovia patria medzi skupiny obyvateľstva najviac ohrozené chudobou, sociálnym vylúčením a diskrimináciou. A na ne sa nabaľuje nezamestnanosť, nedostatok vzdelania, či prístupu k informáciám, nevhodné bývanie… Bezútešnosť. Najhoršie podmienky na život má rómska minorita v segregovaných rómskych osadách, ktoré Alexander Daško dobre pozná z vlastných skúseností. „V prvom rade chcem dosiahnuť, aby Rómovia už konečne mali najzákladnejšiu a najdôležitejšiu vec, o ktorú sa už desiatky rokov usilujú a to je voda. Od nej sa všetko odvíja,“ vysvetľuje. Ani ostatné jeho ciele nie sú žiadne vymoženosti, len bežné veci. „Potrebujeme prácu. Od nej závisí bývanie. A musíme klásť extrémny dôraz na vzdelávanie. Od primárneho po vysoko školské. Keď budú mať Rómovia toto, myslím že sa pohneme dopredu. Nebude to ľahké, je to beh na dlhú trať.“

Podchytiť deti je základ

Talentovaných rómskych detí je veľa a našťastie existuje na Slovensku viacero dobrých projektov, ktoré im dávajú možnosť rozvíjať sa, „vystúpiť“ z ich doterajšieho života a posunúť sa. Nový vládny splnomocnenec takto dal šancu projektu detí z osady Bambusky z Martina. Zrodili sa tu maľby detí na tému Môj sen, ktoré môžete vidieť na výstave S nádejou 7 v galérii T& AC Gallery v  Bratislave. Ide o podujatie spojené s prezentáciou rómskych umelcov, ako sú  Miloš Rác a Milan Berky.  Obrazy detí sa vydražia počas benefičnej aukcie, ktorá sa uskutoční v galérii dňa 17. apríla.

- Článok pokračuje pod reklamou -

„Som šťastný že som Róm, lebo sa viem na veci pozerať úplne inak,“ hovorí Alexander Daško. A to je pravda, veď všetci dokážeme oceniť krásne ohnivé rómske tradície, hudbu, tanec, či kultúru. Medzinárodný deň Rómov však nie je len o nich. „Pripomína nám najmä snahu Rómov o sebaurčenie a uznanie za národnostnú menšinu,“ uzatvára vládny splnomocnenec.

zdroj: romovia.vlada.gov.sk
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované