back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Výstava na trhovisku „Podoby Mlynárskej ulice v čase“ , už v túto sobotu 6. apríla

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Martina Hilkovičová a Rastislav Petrovič, OZ VODNÝ HRAD /  Občianske združenie VODNÝ HRAD pripravilo exteriérovú výstavu „Podoby Mlynárskej ulice v čase“ so starými fotografiami dokumentujúcimi históriu trhoviska ako aj spoločenský život na Mlynárskej ulici za posledných 70 rokov. V sobotu 6. apríla 2024 si od skorého rána môžete pozrieť okrem výstavy starých fotografií, aj prehliadku starých motoriek zo seredského Veteran clubu.  S hudobnými vstupmi sa Vám predstavia talentovaní žiaci zo ZUŠ J. F. Kvetoňa v Seredi a pochutiť si môžete na káve od Zereth cofee. Zaznie aj uličná „hymna Mlynárčanov“ a tiež „serecká pesnyčka“ My sme všetci Seredané.

Staré fotografie z rodinných albumov Seredčanov zozbierané aj v spolupráci s mestským múzeom, zachytávajú rôzne udalosti a miesta, nám umožňujú spoznať, ako sa menila jedna z najstarších ulíc v Seredi, Mlynárska. So zábermi sú spojené aj zaujímavé príbehy. Okrem Jozefa Kubányiho autori viacerých fotiek nie sú známi, ale veríme, že pamätníkov na udalosti je veľa. Fotografie sme získali z Mestského múzea v Seredi, ako aj z albumov rodín Scherhauferových, Hilkovičových, Javorových a zo zbierky Rastislava Petroviča.

Pre obyvateľov ulice bola typická spolupatričnosť a úžasná súdržnosť. Mlynárčania organizovali rôzne kultúrne, športové a spoločenské akcie. Obnovením organizovania rôznych malých podujatí sa snažíme  vrátiť spoločenský život do tejto časti mesta. Veríme, že táto časť mesta s trhoviskom,  pravidelnými trhmi v sobotu, športoviskom a spolu s prírodou blízkej rieky Váh, znova viacej ožije. Aby aj generácie po nás mohli spomínať na príjemné chvíle prežité v našom meste.

Trhovisko na Mlynárskej bolo v minulosti miestom pre rôzne spoločenské podujatia za zvukov veselej hudby. Trh, teda „rinek“ na Mlynárskej ulici predstavoval spoločenskú udalosť, kde sa stretávali ľudia nielen z mesta, ale aj z okolitých obcí. Na trhovisku predávalo svoje plodiny mnoho rodín a ľudia sa sem schádzali z blízkeho okolia. „Rinek“ sa konal za každého počasia. Ľudia ho vnímali ako udalosť, deň kedy sa mnoho ľudí opäť stretlo po pracovnom týždni, vymenili si skúsenosti, či nejaké klebety.

V súčasnosti považujeme za bežné, že sa v sobotu koná trh.  Bez udelenia práva kráľom nebolo možné v minulosti konať trh. Mestečko Sereď takéto právo získalo už pred vyše tromi storočiami. Na výstave budete môcť vidieť aj obraz 335 rokov starej listiny s kráľovským privilégiom pre Sereď. Privilégium konať v sobotu týždenný trh vydal v marci 1689 uhorský kráľ Leopold I. na žiadosť grófky Kataríny Esterházyovej, rodenej Tökölyovej, vdovy po zemepánovi Serede, Františkovi Esterházym. Získanie privilégia ovplyvnilo hospodársky rozvoj Serede, ktorá sa stala jedným z najvýznamnejších obchodných centier južného Považia.

Občianske združenie VODNÝ HRAD ďakuje za spoluprácu a podporu mestu Sereď, Mestskému múzeu v Seredi a ZUŠ J. F. Kvetoňa.

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. To už nikdy nebude také, aké to bolo aj keď sa budete o to akokoľvek snažiť. To bude len nostalgická spomienka na zašlé časy, ktoré nikto nevráti.

    3
  2. TO bude vzdy take, ake si TO spravis.
    Ked budes plakat za starymi casmi, nezasluzis si nove.

    4
  3. A potom sa pojdeme pozriet na vystavu, predpokladam foto z rokov max 1950-1970

    2
  4. ďakujem organizatorom za výstavu fotografií aj kultúrny program. Bolo to zaujímavé. Všimol som si že takmer každý kto prišiel na trh si so záujmom pozrel foto a hľadal tam známych ktorých pozná . A viacerí tam i spoznali osoby na fotografiách. Pri pohľade na hokejistov som si uvedomil ako veľmi sa za tie roky zmenila klíma. Hoci sme nežili na ulici blízko trhoviska, chodili sme sa korčulovávať na klzisko ktoré mlynárčania rok čo rok robili za hrádzou. Dnes by ho asi ani nemal kto urobiť ale pri dnešných zimách to ani nie je možné

    2

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované