back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Najmenej transparentnú kampaň vedie Peter Pellegrini

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

 

S hodnotením „kampaň s výhradami“ skončili Ján Kubiš (skóre 45%) a Andrej Danko (43%), netransparentnú kampaň vedie Peter Pellegrini (30%). Zvyšní kandidáti platenú kampaň vôbec nemajú (Igor Matovič, Milan Náhlik, Patrik Dubovský), alebo ju pre jej nízku intenzitu (do päť tisíc eur) nebolo možné adekvátne zhodnotiť a porovnať (Marián Kotleba, Robert Švec).

V posledných voľbách v roku 2019 sa do najvyššej kategórie dostali len dvaja kandidáti – Zuzana Čaputová a Robert Mistík. Harabin za nimi vtedy transparentnosťou zaostal, ešte väčšmi problematická bola kampaň jeho strany Vlasť v parlamentných voľbách 2020 spájaná s veľkými podozrivými darmi a pôžičkami. Tentokrát sa zatiaľ výraznejším pochybnostiam vyhýba, pričom aktuálne vedie zhruba desaťkrát menšiu kampaň ako pred piatimi rokmi, peniaze na ňu vyzbieral od vyše 700 drobných darcov.

Ivan Korčok získal plné skóre v jedenástich z celkovo pätnástich indikátorov rozdelených do troch oblastí: Transparentný účet, Informovanosť o kampani a Komunikácia s voličmi. Kampaň má podrobne rozpísanú vo viac ako tristo výdavkových transakciách, pričom ako jediný uvádza aj počty zakúpených reklamných plôch. Naposledy sa mu v utorok (12.3.) podarilo dokúpiť 154 klasických bilbordov od reklamnej spoločnosti Arton za výhodnú cenu 50 eur za kus.

Korčok sa vyhýba zneprehľadňovaniu kampane cez veľké neprehľadné platby agentúram či dlhú časovú splatnosť faktúr. Najúspešnejší bol aj z hľadiska podporovateľov, keďže prezidentská kampaň môže byť podľa zákona postavená iba na vlastných zdrojoch a daroch. Podarilo sa mu vyzbierať pol milióna eur, čo je limit na výdavky v kampani, pričom ho podporilo viac ako 3300 darcov s priemernou výškou daru 140 eur. Ani on však s odvolaním sa na vyťaženosť v kampani nebol ochotný vyplniť rozšírené majetkové priznanie, ktoré Transparency zaslala všetkým kandidátom. Na rozdiel od roku 2019, kedy z pôvodne 15 kandidátov sprístupnili verejnosti podrobnejšie majetkové pomery až siedmi, neprejavil takúto otvorenosť z aktuálnej jedenástky nikto.

Kým kampaň Korčoka, ktorý minul už 418-tisíc eur, možno vďaka jej transparentnosti verejne dobre skontrolovať, ďalší favorit volieb Peter Pellegrini takúto možnosť neponúka. V súčasnosti sú na jeho účte výdavky vo výške 105-tisíc eur, aj keď jeho kampaň môže byť v týchto chvíľach podľa odhadu Transparency už trojnásobná. Na Pellegriniho účte nevidno najmä výdavky za bilbordovú kampaň v mesiacoch február a marec, ktorá bolo pravdepodobne spomedzi kandidátov najväčšia.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Predseda strany Hlas vykazuje kampaň najmä cez hromadné a slabo popísané agentúrne platby, a nemožno ju tak verejne takmer vôbec posúdiť. Netransparentná je však aj na príjmovej strane, keď si zablokoval transparentný účet a dary zbiera iba cez neverejný účet strany. Tá na rozdiel od minulosti teraz proaktívne nezverejňuje svojich darcov ani na webe, podrobnosti financovania prezidentskej kampane sa tak verejnosť zrejme dozvie až z výročnej správy Hlasu vyše rok po voľbách.

Pellegrini tiež ako jediný z kandidátov neponúka na svojom prezidentskom webe kontakt pre komunikáciu s voličmi, takúto možnosť si zablokoval aj na profile na sociálnej sieti. Na otázku občana ku kampani, ktorú formou mystery testovania položila Transparency, však odpovedal aspoň cez stranícky kontakt. Celkovo na občianske otázky reagovali cez email siedmi a cez sociálnu sieť len štyria z jedenástich kandidátov.

Transparentnosť prezidentskej kampane šéfa strany Aliancia Krisztiána Forróa znížil nákup bilbordov cez agentúru. Jej financovanie je postavené najmä na jeho osobnom vklade v doterajšej výške 50-tisíc eur. Najviac, až 135-tisíc eur, dosiaľ investoval z vlastných zdrojov Ján Kubiš, ktorého kampaň taktiež zneprehľadňujú početné súhrnné platby do agentúr. Andrej Danko, podobne ako Pellegrini, tají darcov na straníckom účte SNS, doposiaľ si vôbec nezaložil povinný prezidentský web. Jeho jedinými výdavkami v kampani sú slabo popísané platby za bilbordy. Podrobnosti o outdoorovej kampani nie je možné získať ani z transparentného účtu Harabina. Ten kampaňuje bez bilbordov, vylepené plagáty však v uliciach má.

Desať dní pred voľbami investovali kandidáti do presviedčania voličov podľa ich transparentných účtov dovedna iba trištvrte milióna eur. Pre porovnanie, v roku 2019 boli o tomto čase výdavky trojnásobne vyššie (celkovo 2,5 milióna eur), hoci vtedy sa na kampaniach podieľali ešte aj tretie strany. Ich podpora, napríklad prostredníctvom schránkového špeciálu časopisu Extra plus nahrávajúceho Petrovi Pellegrinimu, sa objavuje aj v aktuálnej kampani, aj napriek zákonnému zákazu.

V rámci hodnotenia Transparency skúmala kvalitu vykazovania kampaní na povinných transparentných účtoch, spôsob financovania kampane, dodržiavanie základných zákonných náležitostí, ako aj to, či je zabezpečená minimálna informovanosť voličov o kandidátovi. Pre lepšiu prehľadnosť sú hodnotení kandidáti roztriedení na princípe semafora do troch skupín: transparentná zelená kampaň, oranžová kampaň s výhradami a netransparentná červená kampaň.

Metodika hodnotenia bola publikovaná vopred a kandidáti sa s ňou mali možnosť oboznámiť. Podrobnosti hodnotenia sú zverejnené na špeciálnom webe venovanom kontrole financovania slovenskej politiky volby.transparency.sk.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Transparency International Slovensko a po tejto informácii som už prestal čítať. Hádam čoskoro prídu o štátne dotácie a bude pokoj

    2
  2. Nech nezabudne zarátať aj tie karafiáty, čo babkám rozdáva po kulturákoch. I keď možno to bude problém, tie mu financujú starostovia a primátori strannícki.

    2
  3. Peťko sa už vidí v kresle ako prezident. Len aby nebol sklamaný, aby mu národ neukázal, že smeráckeho prezidenta, ktorý by šiel po ruke don Fizzovi tu nechce. Zasa to tu bude tradičná prezidentská voľba, voliť proti niekomu.

    4
  4. Ja si osobne myslím že tento narod slovenský je natoľko tupý že mu veľa ľudí dá svoj hlas. (aj keď Danko , Harabin a neviem kto ešte vypadne… dezoláti sa spájajú pod tými menami . už ide len o to kto je viac radikálny a kto umiernenejší frustrát )
    Nemaj prehnané očakávania, sme top medzi konšpirátormi top medzi antivaxermi , máme blízko k diktátorským režimom a vojenským riešeniam. Slovák má rád veľkohubé kecy. Bohužiaľ 🙁

    8
  5. Peťko už povedal po voľbách pri rokovaní o zostavení vlády, že nebude žiadna podržtaška (Beňová o tom nemala žiadne pochybnosti. „Hlas? Jasné!“). Jeho voliči, bohužiaľ, budú znova ochotní mu uveriť, že nebude podržtaška. Takže aj po voľbách bude „Pelle ďakuje“.

    3
  6. Vladolf 14. marca 2024, 11:15…vieme že transparentnost je to posledné čo jeho voličov zaujíma…ten aj keď povie že kampaň mu financuje pes či susedova kobyla tak to u jeho voličov prejde…tam je to jasné….
    ale som zvedavý ako sa k druhému kolu postavia tí voliči Harabína, Kotlebu, Danka, Šveca keď na výber budú dvaja proeuropsky kandidáti z čoho jeden ešte z LGBTI komunity…

    2
  7. Ratafak ty pochybuješ o vnútornej integrite voličov smerohlasu? Jasné že budú vykrikovať fuj LGBTI a zároveň všetci voliť ich zástupcu Petka. Je to to isté ako fuj západ a zároveň každý chce západnú životnú úroveň a platy alebo fuj únia a každý chce opravené cesta a chodníky z eurofondov alebo fuj Ukrajina a polovica z nich sa predposrala z Rusov a žiadala aby nemuseli brániť našu krajinu so zbraňou. Príkladov ich vnútorného sveta je veľa.

    5
  8. Marek si chytrý jak bývalé Rokefem rádio ! Dáš hlas tomu zapredanému okuliarnikovi ? Tomu čo ťahá Slovensko do vojny ? Mne ani PP radiátor nie je po chuti a preto sa tejto frašky nezúčastním !
    Sereš už aj tak prezidenta zvolil a PP radiátor to nebude…

  9. Anonym 14. marca 2024, 22:32
    Tomu Serešovi musí strašne záležať na našej malej rozbitej krajinke…ale nenapadá ma ani jeden dôvod, že prečo práve my sme tí vyvolení.

    1
  10. Anonym 14. marca 2024, 22:32
    Do vojny nás taha pasivita a nejednota voči agresorovi.
    Ja viem že je to na teba moc zložité a ty sa chceš mať dobre už dnes ale pokiaľ sa budeš tváriť že vojna v Europe sa ta netýka tak tvoje deti raz budu hovorit povinne po Rusky alebo po Madarsky. a mozno bilingvalne RU+HU

    1
  11. Vladolf tak takéto bludy mohli do teba nasiaknuť jedine z „našich“ zmanipulovaných médií. Škoda s tebou strácať čas aj s tým nad tebou. Ste konceptuálne negramotní. Tým nemyslím že si blbý,len si zmanipulovaný a pretočený do nesprávnej strany a nepomôže ti už ani práškový cukor…

    3
  12. Pochybujem, ze Vladolf sleduje ,,vase,, media.
    Inak by bol konceptualne blby ako aj ty.

    2
  13. Vladolf, a tebe podobné indivíduá, ste si istý že vo vašich rodinách nemáte lesbičky alebo homosexuálov? Veľa kňazov sú homoši a ľudia idú do kostola a nevadí im to. Vladolf ak je niekto tupec tak si to ty.

    1
  14. Podržtaška ani nemôže isť debatovať. Trio retardovaných Danko – Matelko – Harabin by sa ho pri prvej príležitosti pýtali na jeho orientáciu a to by bola konečná na homofóbnom slovensku, čistý koniec sveta pre všetky tie babky smerohlasky 😀

    2
  15. Ale debila maju v rodine riadneho,zlatou nitou vysivaneho,je ho plna pinelka,vsetko vie ,vsetkych pozna,len liek mu ziadny na tu kotrbu nezabera,psychiatry to uz vzdali,konstatovali,ze ten pripad je beznadejny.

  16. To, ze lavicovo orientovana cast nasej spolocnosti bude volit za prezidenta Petra Pellegriniho je jasnym a pozitivnym signalom, pre vsetkych slusnych ludi, ktori agendu LGBTI povazuju za skodlivu, ale nechovaju pritom ziadnu nenavist voci homosexualom. Tak, ako normalny heterosexualny clovek udrzuje svoj intimny zivot tam, kde patri, teda v sukromi, tak by to mali robit aj inak orientovane mensiny. A prave pan Pellegrini je, podla mna, prikladom homosexuala, ktory to berie spravne. O sukromi sa nehovori. Preto je to sukromie.

  17. 21:58 ty vlastne hovoríš, vadia mi buzny ale keď vás nevidím ako sa nakladáte tak mi to nevadí. A hlavne ak povazujes Pellegriniho stranu za ľavicovú tak nevieš čo to znamená.

    2
  18. Korčok je čistí karierista poslúži komu kolvek. Keď zavraždili Kuciaka a jeho priateľku slúžil Ficovi, prečo nerezignoval na svoj post ktorý zastával vo Ficovej vláde, peniaze mu boli milšie ako vražda Kuciaka a jeho priateľky.

  19. Slova „vadia mi buzny“ si pouzil ty, nie ja. Ja som tie slova nepouzil, pretoze ja ziadne take pocity voci homosexualom nechovam. Ked sa tak narodili, tak co uz? To uz je priroda. Nijako mi ti ludia nevadia, nijako ich neurazam, nevyjadrujem sa o nich vulgarne. Len hovorim, ze sukromne a uz vobec nie intimne veci sa na verejnosti rozoberat nemaju. Preto vidim v Petrovi Pellegrinim dobreho noveho Prezidenta SR a jeho sexualna orientacia mi nijako nevadi. Ako je vidiet ba jeho popularite, tak to tak vidi vacsina spolocnosti. Nastastie.

  20. Aká lavica a pravica? Na Slovensku nič také neexistuje, politická kultúra nula, hodnoty nula, filozofia nula, tu ide len o zlodejinu. Ako inak sa tu môžu niektorí tváriť na sociálnych demokratov a okrem vlastných platov a vlastných účtov sa im za vyše 12 rokov vlády nepodarilo zvýšiť nič pre bežných ľudí? Ako sa môže najväčší kurevník a podvodník v republike dostať do parlamentu so stranou nazvanou „sme rodina“? Ako môžu o tradičnej rodine mudrovať hajzli, podvodníci a kurevníci, ktorí preťahujú „modelky“ asistentky, robia z kuriev štátne tajomníčky, prípadne chodia znásilňovať mladistvé feťáčky do reedukačných centier? A potom títo obhajcovia „tradičnej rodiny“, ktorí v súkromnom živote sú rozvedení, tak vám tupohlavcom natlačia do tých obmedzených mozočkov, že váš najväčší problém sú buzeranti a ich práva… Keby ste vedeli narátať do 10, tak vám to možno dopne, ale silno pochybujem.. Ozaj, hrdo-odborne-slušne, už smerohnojhlas už zlacneli potraviny, spravili niečo s medveďmi, zastavili utečencov na hraniciach, či stačilo len bu-bu-bu pred voľbami a teraz rýchlo zvýšiť vlastné platy, dostať „našich“ z basy a vybavené? Čo má v hlave taký volič súčasnej koalície, okrem toho hovna miesto mozgu, keď vidí, ako na nich zase, aj na štvrtý pokus tí smeráci zvysoka s.e.r.ú. :)))
    A mudrlantovi vyššie, takže tebe buzeranti nevadia, žiadnych nepoznáš, len nech sa o tom nehovorí verejne? Skús si to po sebe prečítať, lebo si trošku kakáš do pusy, slušne povedané. Logika ti zjavne veľa nehovorí, ale to neprekvapuje, keďže tu obhajuješ pokrytca Pelleho.. OZaj a čo narkomani a feťáci, takí ti nevadia? Lebo by ma zaujímalo ako obhájiš u pelleho aj jeho druhú záľubu 😀

    2
  21. Rozdiely medzi pravicou a lavicou existuju. Nie v urovni osobnych kvalit jednotlivca. Tam su vsetci rovnaki gangstri nasati na statny rozpocet. Ale kroky, ako napr. cestovanie vlakom zadarmo pre studentov, alebo zakonny narok na 13. dochodok, to su predsa lavicove opatrenia. Takze ja ako pracujuci obcan, ked sa mam rozhodnut medzi pravicovym a lavicovym gangstrom, tak volim lavicoveho. Uplynule tri roky ma presvedcili, ze tak to je pre mna lepsie. Na vulgarnosti nemam potrebu reagovat.

  22. Len si potvrdil, aký si hlúpy a obmedzený, keď veríš na rozprávky ako vlaky zadarmo 😀 a sranda je, že stále opakuješ tú svoju mantru o pravici a lavici, aj keď podstatu absolútne nechápeš… takí ako ty budú najviac smutní, keď sa zobudia do reality, ale pri tvojej mentálnej kapacite je možné, že k tomu nepríde… pracujúci občan 😀 😀 tieto komunistické báchorky boli v móde do roku 89, doba pokročila, ale slovenská sedlač tuším zostala prispatá ako sa spieva aj v hymne :))

    1
  23. Anonym 16. marca 2024, 9:21…vlaky zadarmo 13. dôchodok sú za 12 rokov Smerovlady naozaj žalostne málo…nehovoriac o žalostne kvalite tých vlakov a koľají..ja si kľudne aj priplatim ale nech to má úroveň aspoň ako v ČR..13. dôchodok je sľub tuším z roku 2010 a je to čisto predvolebná kampaň Pelleho, nehovoriac o tom že to budú splácať ešte vnuci našich vnukov, lebo na to naozaj nemáme…čistý populizmus, nerozumiem že niekto dokáže zapredat budúcnosť Slovenska za pár stoviek eur…

    2
  24. Zakonny narok na 13. dochodok vznikol prijatim zakona 443/2023 z novembra 2023. Ja osobne som za. Dochodcovia si zasluzia kazde euro navyse pri dnesnych cenach zakkadnych zivotnych potrieb. To je vec nazoru, samozrejme. Nemusi s tym kazdy suhlasit. Ale preco to oznacujes za rozpravku? Ved to je zakon prijaty NR SR, ktorym sa odteraz Socialna poistovna riadi. Realna vec.

  25. to že si každý (a nielen dochodcovia) zaslúži každé euro navyše je jedna vec….a to či si to tento štát može dovoliť je vec druhá….nemožeš rozdať to čo nemáš….

    2
  26. V prvom rade nič zadarmo neexistuje, jedine, že by smerožumpa vymyslela perpetum mobile… inak to vo výsledku niekto zaplatiť musí, a na Slovensku to väčšinou skončí tak, že to zaplatí občan, hadam nečakáte, že papaláši to dajú zo svojho. Ked’že jeden z prvých krokov po náastupe bolo zvýšenie platov ministrov, takže aká presne je toto ľavicová politika, ty tupelo? Keď ti dám päť eur príspevok a na poplatkoch ťa oberiem o 50 eur, tak som lavičiar a budeš ma voliť? Ja som v pluse 45 eur a ty si spokojný, lebo si dostal 5 eur, chápeš tú logiku, ty lavica 🙂

    1

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované