back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Mladá lipa malolistá je živou pamiatkou na Seredčanov, ktorých nám zobrala pandémia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď  / Na znak úcty sa i mesto Sereď pripojilo k desiatkam miest a obcí Slovenska a prijalo myšlienku vytvorenia živej spomienky na obete pandémie COVID-19. V malom parku bola na ich počesť vysadená lipa malolistá. Počas spomienkového stretnutia ju po prvý krát symbolicky zaliali vodou pozostalí a zástupkyňa OZ skutočné obete položila k stromu pamätnú tabuľu.

Mesto Sereď zorganizovalo symbolické stretnutie, ktorého iniciátorom boli občania nášho mesta. Takí, ktorí kvôli pandémii prišli o svojich milovaných. Primátor mesta Sereď Ondrej Kurbel v príhovore citlivo zaspomínal na obdobie, kedy sa každý stretával s odchodom svojich príbuzných, kolegov, priateľov a to bez možnosti rozlúčenia sa s nimi. Poďakoval všetkým, ktorí akokoľvek pomáhali, podporovali psychicky i fyzicky, starali sa o duchovné i materiálne zabezpečenie.

V príhovore dekana seredského dekanátu pána Jána Hallona rezonovala téma hrdinstva nasadenia dobrovoľníkov, šoférov, zdravotníkov, sestier, či kňazov, ktorí sa dobrovoľne podujali pomáhať zomierajúcim a v mnohým prípadoch sa i oni sami stali obeťou. Zdôraznil vzájomnosť a potrebu byť jeden druhému na pomoci vtedy, keď príde čas.

Zborový farár Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Radomír Vařák sa zhromaždeniu prihovoril ľudskými a láskavými slovami, kedy pripodobnil užitočnosť i pominuteľnosť ľudí k životu včiel. Ich produktom je životodarný med a samotný život včiel nie je dlhý. Svoju novú generáciu musia vychovať veľmi rozumne a rovnako i ľudské spoločenstvo má nádej vo svojom múdrom a životaschopnom potomstve.

 

Lipa lieči telo i dušu

- Článok pokračuje pod reklamou -

K slovu sa dostala i zakladateľka OZ skutočné obete, Lenka Straková. „Od prvého potvrdeného prípadu koronavírusu na Slovensku uplynuli štyri roky. Hoci to najhoršie máme za sebou, s následkami sa ako spoločnosť dodnes vyrovnávame a ešte dlho budeme. Rodinám obetí sa život zmenil už navždy. O svojich najbližších prišli za mimoriadne traumatických okolností a bolesť z tejto obrovskej straty pretrváva. Výsadba spomienkovej lipy je symbolom, že na pandémiu a jej obete nezabúdame,“ uviedla Lenka Straková.

Vysvetlila, že lipa nie je v tomto prípade náhodne zvolený strom. Je symbolom Slovenska, je to majestátny a dôstojný strom, jeho listy majú tvar srdca a najmä, má také liečivé vlastnosti, ktoré priaznivo pôsobia na dýchacie ochorenia.

Stretnutia sa zúčastnila i viceprimátorka mesta Sereď Mária Fačkovcová, prednostka mestského úradu Denisa Bartošová, prednostka Okresného úradu Galanta Eva Slaninová, bývalý prednosta mestského úradu v Seredi, ktorému bolo v roku 2022 udelené ocenenie Cena mesta Sereď práve za nasadenie v období pandémie, pán Tibor Krajčovič, pani Marta Jankechová, občianka nášho mesta a iniciátorka pripojenia sa mesta Sereď k myšlienke výsadby spomienkovej lipy a poslankyne mestského zastupiteľstva pani Slávka Kramárová a pani Miroslava Sabová Dudášová.

 

Pomôžme stromu zakoreniť

Šesťročná lipa malolistá bola vysadená v malom parku na Námestí slobody na slnečnom stanovišti, kde má dobré podmienky a má predpoklad stať sa mohutným a silným dominantným stromom. Ak pôjdete okolo, môžete sa pri ňom pristaviť, zamyslieť sa a pomôcť mu zakoreniť tým, že ho i vy zalejete čo i len troškou vody.

Slovensko si obete pandémie pripomína pamätným dňom 6. marca, keď bol v roku 2020 na Slovensku potvrdený prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Počas pandémie ochorelo na Slovensku najmenej 1,827 milióna osôb, na ochorenie zomrelo najmenej 20.296 ľudí.

foto: Lukáš Klčo, zs

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Som zvedavý do kedy tam ten strom ta Lipa vydrží? Bud ju ukradnú alebo ožrani ju zlomia ked pôjdu o kolo.jaj pičoviny samé radsej sa uz o mesto a občanov postarajte a nexh uz je toto mesto nejako pekne.hlavne ze platy mate vy perfektne.a nic nerobiť sedieť na riti na MNV.tale vie každý pan.Kurbel no uz niečo sprav most vybavuj.potom budeš ozaj iny frajer pre občanov.Aj nohy ti budú niektorý božkavat.

    1
  2. Este aj krhličky pekne tam nehaju.tie pojdu zmiznu hneď. Ja mam doma nepotrebujem naštastie

  3. Presne si to vystihol! Už sa konečne preberte s tým mostom! Teraz rozdrbú ďalší R1/D1 to bude iné kafe

  4. Len čo na to štátny vyšetrovatel covidu-necovidu Kotlár. Podla neho sa covid nestal a tak vysadenie lipy pripíšeme progresivnemu greendealu.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované