back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Budeme mať mestský mládežnícky parlament alebo iba občianske združenie s jeho názvom?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ľubomír Veselický /  Na stránke mesta bol uverejnený môj článok s názvom Januárové číslo SN bolo v ponuke už 20. 12. 2023.   V ňom  som kriticky poukázal na to, že informácia o tom, že sa Mládežnícky parlament stretol s primátorom bola nepravdivá, lebo tento ešte na území Serede zriadený nebol.

Podľa zákona č. 360/2019 Z. z. zo 16. októbra 2019 § 6 a: „Obec môže zriadiť mládežnícky parlament. Zloženie mládežníckeho parlamentu, spôsob ustanovenia mládežníckeho parlamentu a úlohy mládežníckeho parlamentu určí obec. 5a).“

Nakoľko doteraz neboli známe kroky mesta, ktoré sú pre fungovanie mládežníckeho parlamentu nevyhnutné, čakal som, že jedným z bodov rokovania mestského zastupiteľstva  8. 2. 2024 bude aj návrh na zriadenie tohto parlamentu. Najmä ak v prerokovanej žiadosti podpísanej štatutárnym zástupcom KC PRIESTOR  Miroslavou Sabovou Dudášovou je v materiáli Schválenie dotácií z rozpočtu mesta Sereď na oblasť podpory rozvoja práce s mládežou v roku 2024 uvedené:

„V minulom roku sa nám podarilo vytvoriť aktívnu skupinu mladých ľudí, ktorí sa spojili v novom občianskom združení s názvom NOVÁ SEREĎ, MLÁDEŽNÍCKY PARLAMENT MESTA SEREĎ. V čase podania danej žiadosti o dotáciu čakáme na potvrdenie vzniku združenia ministerstvom vnútra, nakoľko meškajú s lehotami na registrovanie, máme však potvrdené bezchybné podanie žiadosti o registráciu. Nakoľko zakladajúca skupina už vznikla, v roku 2023 sa zameriavame na udržateľnosť parlamentu, náboru ďalších členov, sieťujúce podujatia s inými parlamentmi z ďalších miest a obcí a na vytvorenie memoranda o spolupráci medzi parlamentom a mestom Sereď.“

Otázkou je, akými cestami sa v tomto roku budú uberať peniaze pridelené žiadateľovi? Nateraz je isté iba to, že OZ KC PRIESTOR  s počtom 8 členov  dostalo od mesta dotáciu 5 436 € aj na činnosť mládežníckeho parlamentu, ktorý zatiaľ neexistuje.

Naša legislatíva umožňuje vznik mládežníckych parlamentov dvoma spôsobmi. Podľa zákona 83/1990  Zb. o združovaní občanov je možné založiť občianske združenie,  ktoré má v názve označenie mládežnícky parlament.  Od roku 2019 ale zákon č. 360/2019 Z. z. umožňuje vznik mládežníckeho parlamentu ako poradného orgánu starostu, primátora a obecného zastupiteľstva. Výsledkom je, že na Slovensku máme dve skupiny mládežníckych parlamentov.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Tie, ktoré podľa zákona č. 360/2019 Z. z. sú priamo spojené s obcou, či mestom ako poradné orgány volených funkcionárov samosprávy,  a tie, ktoré sú podľa zákona 83/1990  Zb. o združovaní občanov nezávislé, a so samosprávou môžu spolupracovať na základe dohôd, či memoránd.   Faktom je, že právna záväznosť memoranda je nulová.

Koordinátor práce s mládežou a pracovník Národného inštitútu vzdelávania a mládeže Mgr. Milan Polešenský vyjadril  svoj názor na tieto dve formy mládežníckych parlamentov takto:„Na Slovensku pôsobí približne 40 mládežníckych parlamentov, ktoré aktívne spolupracujú  so samosprávou. Okrem toho sú založené ďalšie mládežnícke parlamenty, ktoré však existujú iba formálne, alebo nemajú so samosprávou nič spoločné.  Tieto mládežnícke parlamenty, ktoré nie sú previazané so samosprávou strácajú najdôležitejšiu funkciu – reprezentovať mladých ľudí, zapájať ich do rozhodovania a priamo ovplyvňovať dianie v mestách a obciach. Tým strácajú svoju podstatu. Z môjho pohľadu to nie sú mládežnícke parlamenty. Nepotrebujeme ďalšie neziskovky, potrebujeme prepájať mladých ľudí so samosprávou.“ 

Z iniciatívy OZ  KC PRIESTOR vznikne OZ NOVÁ SEREĎ, MLÁDEŽNÍCKY PARLAMENT MESTA SEREĎ. Podľa vysvetlivky v žiadosti OZ KC PRIESTOR to bude nezávislé občianske združenie mladých ľudí, ktorí najlepšie poznajú potreby svojej generácie a dokážu relevantne komunikovať potrebné zmeny na úrovni mesta a samosprávy.

Rozumiem tomu tak, že OZ  KC PRIESTOR požiadalo o dotáciu, z ktorej časť prostriedkov použije na činnosť  ďalšieho združenia, ktoré môže pokojne požiadať mesto o dotáciu na svoju činnosť v roku 2025. A tu je asi dôvod, prečo sa v programe rokovania zastupiteľstva  8. 2. 2024  žiadny bod o založení mestského mládežníckeho parlamentu mestom neobjavil.  No môžem sa aj mýliť.

 

Stanovisko oddelenia školstva, športu a mládeže

Mesto Sereď už v minulosti iniciovalo vznik študentského parlamentu, prácu ktorého zastrešovalo centrum voľného času. Členovia vtedy boli vyberaní jednotlivými základnými a strednými školami na území nášho mesta. Tento parlament však nemal dlhé trvanie z rôznych dôvodov, najvýznamnejším bolo to, že bol zriadený tzv. „systémom zhora“, aby jeho zriadenie bolo považované za vybavené. . Keďže nemáme zriadené centrum voľného času (CVČ) s celomestskou pôsobnosťou, ktoré by zastrešovalo činnosť mladých, po posúdení podmienok  v našom meste – máme dve CVČ pri základných školách a veľa organizácií veľmi aktívne pracujúcich s mládežou v rôznych oblastiach  –  na podporu a rozvoj práce s mládežou bola vytvorená pozícia koordinátora práce s mládežou.

Jednou z aktívnych organizácií je KCPRIESTOR, ktorý poskytuje príležitosti na zmysluplné trávenie voľného času a aktivizáciu mladých v Seredi za účelom napĺňania ich potrieb. Pri pravidelnom stretávaní mladí sami prezentovali potrebu participácie na verejnom živote. Jednou z možností, ako sa doň môžu zapojiť, je zriadenie študentského parlamentu.

Preto mesto uvítalo iniciatívu KC PRIESTOR odborne zastrešiť a metodicky usmerňovať založenie občianskeho združenia Nová Sereď, mládežnícky parlament mesta Sereď.  Nový  mládežnícky parlament vznikol 11. 12. 2023. KC PRIESTOR poskytuje finančné prostriedky na potrebné na jeho činnosť. Dotácia z rozpočtu mesta Sereď na rok 2024 pre KC PRIESTOR je poskytnutá v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Koordinátor práce s mládežou aktuálne pripravuje znenie Memoranda o spolupráci medzi mestom Sereď a OZ Nová Sereď mládežnícky parlament mesta Sereď, ktoré bude vymedzovať oblasti vzájomnej spolupráce a stanovovať povinnosti a úlohy.

 

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. On nema starosti obyčajneho dôchodcu lebo nema dôchodok 400 eur ako ostatny ved si ZAROBIL na Msu a preto ma starosti s mladymi

    2
  2. pán Veselický, konečne článok aspoň na obstojnej úrovni, z ktorého som sa dozvedel akú poslankyňu to máme. Alebo vôbec máme? veď čo pozerám live zastupiteľstva tak som ju nepočul ani nepamätám. Chodí tam vôbec,, či to je holubník?

    3
  3. Ďalšie OZ pricucnuté na rozpočet samosprávy. Bolo by zaujímavé vedieť koľko členov ma KC Priestor.
    Pobavila aj dotácia pre OZ Prúdy . Z našich peňazí zveladujeme “ verejný” priestor developerom. To je fakt len v Seredi možné

    1
  4. Dobrý článok. Ak to je občianske združenie, tak to nemá žiadny zmysel, ak nerátam poberanie dotácií.

    1
  5. Tieto posledne tri komentare mi pridu akoby ich pisal autor clanku. Ved len slepy nevidi cinnost kc priestor a jeho nenahraditelny prinos – taktiez s kopec dalsimi zdruzeniami v Seredi.

    1
  6. Niekedy zatrpknutí dôchodcovia žundrali na mladých z balkónov. Teraz majú internet a žundrú tu.

    Tento špeciálne výnimočný, ktorý za 2 desaťročia na meste nič nevytvoril a teraz si žije vďaka tomu v bavlnke.

    2
  7. Pre Anonym 27. februára 2024, 8:27

    Slepý možno nevidí, ale nechápavý zas nechápe. Nejedná sa o KC Priestor. Jedná sa o mládežnícky parlament, ktorý funguje ako občianske združenie a nie na základe zákona č. 360/2019 Z. z. Nechápeš ten rozdiel čo sa týka dosahu na rozhodovanie mesta? Nechápeš. Radšej prekrúcaš.

  8. Ďalší parlament? Nestačí ten v Bratislave? Slniečko Dudasova sa ide hrať na politiku za štátne? A ja blbec chodím do práce.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované