back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Plechová hračka z čias socializmu – vyrobené v Maďarskej ľudovej republike

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Od darcu z Českej republiky sme v priestoroch Múzea totality v expozícii hračiek vystavili fragment maďarskej dráhy určenej pre deti na hranie. Ide o plechové autíčko na kľúčik. Inak, plechová bola aj samotná dráha.

Autíčko je v relatívne dobrom stave a snáď sa neskôr podarí získať aj ďalšie komponenty dráhy.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. To muzeum je dobra vec. Vela ludi rado spomina na obdobie budovania socialistickeho spolocenskeho zriadenia, ked sme zili bez panov, bez faktur a s minimalnou kriminalitou. Je dobre, ze nam tu dobu tato zbierka artefaktov v dobrom pripomina.

    5
  2. Nie som si istý, či je účelom múzea pripomínať tú dobu v pozitívnom duchu. I keď pripomenutie takýchto konkrétnych maličkostí z tých čias v normálnom človeku vyvolajú príjemnú nostalgiu.

    1
  3. Anonym 24. februára 2024, 5:13

    Veru, veru, radi spomíname…na obdobie budovania socialistického spoločenského zriadenia, keď našich prastarých rodičov pelendrekmi tĺkli za to, že nechceli svoje kone, kravy, traktory do družstva odovzdať. Keď im pôdu tak ukradli, že dodnes nie je na katastri prededená a rodokmeň si môžme zostrojiť nie podľa matriky ale podľa katastra a polovica ornej pôdy je ešte dnes na nich napísaná.
    Veri radi spomíname, keď zakázali podnikať, vyrábať a dnes si aj vďaka tomu môžeme všetci odpad kúpiť v megamarkete. Veru radi spomíname, keď sme budovali ROH v cudzom hoteli na cudzom pozemku. Veru radi spomíname na obdobie, keď kriminalita ešte nemala meno a kradli sme so spoločného celé kamiony z mäsopriemyslu, pečiváreň, kávovin, hubertu, porobetonky, niklovky až sme krajinu dostali do štádia, že v 90tom sme v Hainburg an der Donau pozerali jak praludia z rezervácie, juj to boli časi. Ale priatelia nie je všetkému koniec, keď rusista posunie čiaru až k tomu Hainburgu razom sa všetko zmení, ako hovoríte k lepším zajtrajškom na večné časy a nikdy inak, zase všetkým všetko pokradnete, nakúpite VAZ a bude dobre.

    5
  4. Ako si budoval ROH v cudzom hoteli na cudzom pozemku? Dnes keď ideš do hotela, patrí tebe aj s pozemkom?

  5. Ked tomu nerozumies, tak pekne popros autora s tym, ze si hlupy a nic nevies z historie svojej krajiny, aby ti to vysvetlil.

    1
  6. Nemaj obavy, tie časy som zažil, len ty píšeš bludy. Ale urážanie ti ide ako každému, kto nemá argumenty.

    1
  7. Ak odbočíš od témy a začneš ľuďom nadávať do hlupákov, zjavne nemáš argumenty. Ale chápem aj to, že tu striehneš komu by si mohol nadávať. To ťa upokojuje a môžeš sa realizovať. Podmienky tu na to máš.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované