back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Vo veku 88 rokov zomrel spisovateľ Ján Navrátil

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Vo veku 88 rokov zomrel známy básnik, prozaik a scenárista Ján Navrátil. Informáciu o jeho úmrtí uverejnil jeho kolega a kamarát Daniel Hevier v pondelok 19. februára 2024.

Ján Navrátil sa narodil 13. 5. 1935 v Seredi, kde v rokoch 1941 – 1949 navštevoval základnú školu. Neskôr v rokoch 1949 – 1953 bol študentom gymnázia v Galante. V r. 1953 – 1955 učil na ZDŠ vo Vinohradoch nad Váhom. V tomto období sa rozhodol vzdelávať ďalej a tak v 1955 – 1959 vyštudoval na Vysokej škole pedagogickej v Bratislave slovenčinu a nemčinu. Učil na stredných školách v Šuranoch a Galante. Od r. 1971 sa venoval len literárnej tvorbe.

Zameraný bol najmä na literatúru pre deti a mládež. Medzi jeho tvorbu patrí napr.: Z hliny a rosy, Čiarky na dlani, Plachetnica Nonsens, Lampáš malého plavčíka, Guľatá kocka, Klub Lucia a mnohé ďalšie. Napísal niekoľko divadelných a televíznych hier a seriálov. Za svoju tvorbu získal desiatky ocenení ako Cena Fraňa Kráľa, Diplom H. CH. Andersena, Diplom Maxima Gorkého a iné.

Ján Navrátil bude navždy patriť medzi významné osobnosti Serede. Zúčastňoval sa mnohých besied, navštevoval školy, v roku 2015 sa stal krstným otcom rozprávkovej knižnej búdky v mestskom parku. Pre Seredské novinky v minulosti povedal: Keby som písal o tom, čo viem, iste by som sa nudil a výsledok by bol otravný. Preto píšem o tom, čo neviem, no čo ma zaujíma, znepokojuje a nedá mi spávať. O etických problémoch našich čias, o deformovanom hodnotovom systéme, generačných konfliktoch… Všetko so zreteľom na mladú generáciu, ktorá je mojou životnou témou. Pre mňa je literatúra špecifickou formou dialógu s čitateľom. Komunikujem s ním ako rovný s rovným, aj keď ide o dieťa, debatujeme o spoločných problémoch, niekedy súhlasne,inokedy polemicky. Spolu sa tešíme, nadchýname sa krásou a dobrom, spolu smútime, rozhorčujeme sa nad zlom, spolu snívame a liečime si duše. Kniha je pre nás spoločná loď. Na skutočnosti nič nemení, že máme oddelené kajuty a jeden druhého nepočujeme. Výsledok dialógu má zmysel, lebo sa časom stane súčasťou spoločenského vedomia.

Ján Navrátil bol veľký literárny talent a jeho odchod je obrovskou stratou pre slovenskú kultúru. Kým ale ľudia budú čítať knihy tohto velikána, jeho srdce a duša ukryté v ich stránkach budú žiť navždy.

Posledná rozlúčka so zosnulým bude na cintoríne v Seredi vo štvrtok 22 2.2024 o 11:00 hod.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Česť jeho pamiatke!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované