back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Vyššie trestné sadzby znížili násilnú kriminalitu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
VYŠŠIE TRESTNÉ SADZBY ZNÍŽILI NÁSILNÚ KRIMINALITU
Pri diskusii o výške trestných sadzieb sa často objavuje otázka, či vysoké trestné sadzby majú vplyv na vývoj kriminality. Pri násilných trestných činoch je to preukázané.
Počas môjho pôsobenia na Ministerstve spravodlivosti sme najskôr novelou „starého“ Trestného zákona v roku 2003 (zákon č. 171/2003 Z. z.) zvýšili trestné sadzby za vraždy, spáchanie viac trestných činov vo viacčinnom súbehu (asperačná zásada), ako aj pre recidívu pri násilných trestných činoch (zásada trikrát a dosť).
Nová trestná kodifikácia z roku 2005 pokračovala v tomto trende a zvýšila trestné sadzby za všetky násilné trestné činy.
Z priloženej štatistiky (ktorá zahŕňa aj neobjasnené prípady) je zrejmé, že po sprísnení trestných sadzieb prišlo od roku 2003 k postupnému výraznému znižovaniu násilnej kriminality. Nebolo tomu tak z dôvodu, že by si páchatelia násilných zločinov pred spáchaním činu preštudovali nový Trestný zákon. Bolo to preto, že sa nám podarilo dlhodobejšie izolovať nebezpečných páchateľov a najmä recidivistov, ktorí využívali „prestávky vo väzení“ na páchanie ďalších trestných činov. V minulosti totiž nebolo zriedkavé, že páchatelia vzápätí po prepustení z výkonu trestu spáchali ďalší závažný násilný zločin (vrátane vrážd).
Nový Trestný zákon tak zachránil stovky ľudských životov, a vďaka sprísneniu trestov pre násilné trestné činy boli tisíce ľudí ochránené pre celoživotnou traumou spojenou s násilným zločinom.
P.S. Disponujem štatistikami len do roku 2013, avšak predpokladám, že MV SR má aj aktuálne štatistiky.
Zdroj: FB
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. že MV SR má aj aktuálne štatistiky.
    Snad si nemyslis, ze soustal skladaci meter ich zverejni?
    ,,spodine natlacime do hlav, ze je to pre ich dobro, znizime cenu borovicky o 6 centov a oni nam to zozeru.,,

  2. Každému príčetnému človeku je jasné prečo sa tu upravuje trestný zákon. Ten spôsob ako to chcú spraviť, rýchlo, nasilu a za každú cenu tento účel len potvrdzuje.

    1
  3. Prvé treba pripraviť zákon tak aby sa zahránili naši ľudia.
    Následne môžeme začať rozkrádať vo veľkom peniaze z Brusselu, aj keď nás budúca vláda bude súdiť uhráme to na smiešne podmienky. Ďakujeme za Vaše hlasy dôchodci, sprostý ste jak za Mečiara.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované