back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Národná rada SR schválila novelu trestného zákona

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MS SR |MM|  Národná rada Slovenskej republiky schválila vo štvrtok 8. februára 2024 novelu Trestného zákona z dielne Ministerstva spravodlivosti SR. Za vládny návrh hlasovalo všetkých 78 poslancov, ktorí sa pred hlasovaním prezentovali. Nové trestné kódexy by mali nadobudnúť právoplatnosť 15. marca 2024.

Zároveň sa predpokladá, že k 20. marcu 2024 by mal zaniknúť Úrad špeciálnej prokuratúry ako samostatný organizačný útvar Generálnej prokuratúry SR, ktorá bude naďalej vykonávaťjeho kompetencie.

Nový trestný zákon vo všeobecnosti znižuje vysoké trestné sadzby, ktoré od roku 2006
patrili medzi najvyššie v rámci krajín Európskej únie. „Trestný zákon sme pretavili do modernej európskej legislatívy,“ vyhlásil na tlačovej konferencii minister spravodlivosti
Slovenskej republiky Boris Susko.

Slovensko bude mať podľa neho konečne moderný trestný zákon, ktorý umožní obetiam
trestných činov, aby sa dostali k náhrade škody. Rovnako tak umožní páchateľom, aby sa po odpykaní trestu mohli opäť začleniť do spoločnosti. „Sudca bude po novom prioritne
zohľadňovať, či páchateľ nahradil škodu alebo nie. Súdy by mali individualizovať tresty tak,
aby sa zabezpečila prevýchova odsúdených, ktorí nebudú mať motiváciu páchať recidívu,“
dodal minister Boris Susko.

Šéf rezortu spravodlivosti predpokladá, že nová legislatíva tiež prispeje k lepšiemu
využívaniu alternatívnych trestov. To by malo znížiť počet väznených osôb, čo nám často
vytýkajú aj medzinárodné inštitúcie. „Zároveň sa znížia výdavky na celý väzenský systém,
na ktorý sa skladáme všetci občania,“ dodal Boris Susko.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Voliči smeru hlasu a SNS sú rovnako zodpovedný ako poslanci za túto najväčšiu amnestiu pre zlodejov vrahov a nasilnikov v histórii republiky.
    Nič viac vám neprajem len aby vás po jednom navštívil každý grazel ktorý sa kôli vám dostane na slobodu alebo ktorý sa vôbec ani nedostane do basy.

    3
  2. Takže trestné sadzby patrili od roku 2006 medzi najvyššie v rámci krajín EÚ. A do roku 2020 ich to vôbec nezaujímalo. Až zrazu po voľbách 2023. Špine farizejské. Každý jeden obvinený alebo obžalovaný smerácko-hlasácky poslanec sa mal vylúčiť z dôvodu konfliktu záujmov z hlasovania.

    3
  3. To treba dokola omielat ich voličom s lobotomoiou. Medzitým si ešte strojnasobili platy a ich voliči prežuvaju a prežuvaju.

    3
  4. Aj keď si to zaslúžia, neprajem im, aby ich dieťa niekto znásilnil, následne mohol ten človek chodiť vysmiaty na slobode.. toto musí skončiť, mobilizuje to proti vláde stále viac ľudí a hneď ako sa preklopila prieskumy prídu predčasné voľby.. kde sa toľko idiotov vzalo, nechápem. Najhoršie je, že oni sa pri tom tvária ako by robili pre ľudí dobre. No nie, toto nedovolíme.

    2
  5. 22.07 veríš v rozprávkovú spravodlivosť alebo nepoznáš voličov smeru. Je to vzťah ako pes a ich pán. Oni nerozmýšľajú len vykonajú čo im pán prikáže.

    3
  6. Žena ktorá mlčí 10 či 20 rokov že bo znásilnená, pomáha zločincom páchať ďalšie znásilnenia.

  7. Veľmi sa mi páči ako vy vypatlaní libtardi revete nad schválením novely TZ ! Akosi veľmi rýchlo ste zabudli čo tu stvárala „vaša“ vláda.
    Veľmi rýchlo zmenila celú ústavu vo svoj prospech. Vtedy to nevadilo,že ? Farizeji…

  8. K tejto spoločensky komplikovanej téme – všetci zrazu rozumieme trestnému právu , nakoľko to niekto vykrikuje a to z jednej, či druhej strany. Zbiera si politické body – veď to sa vždy hodí. Možno ale sa tisne otázka pre Anonym 9. februára 2024, 23:39 –
    1. A bola znásilnená?
    2. Každou sekundou oneskorenia oznámenia sa znižuje pravdepodobnosť , že bude / ak bol / páchateľ dostihnutý.
    3. Sexualita je ešte aj dnes nepreskúmaná tak, ako to vypadá. Najskôr ma to rajcuje / sexuálna situácia / a potom z toho spravím trestný čin, ba sa vyvŕšim na onom partnerovi /bez rozdielu pohlavia/.
    Určite sa tu nesnažím niekoho dotknúť, považujem znásilnenie / bez rozdielu pohlavia, či veku/ za zločin , naozaj pre mnohých absolútne tabu. Moju exku , podľa jej slov , mal znásilniť vlastný brat jej mamky a to v jej 13 rokoch života / už je na onom svete – umrel asi prirodzene / a toto mi povedala až po 6 rokoch manželstva. Možno o chvíľu – a čo zas bude otázkou pre pobavenie ľudu?

  9. 1:55 ty musíš mať dobré vykradnutu hlavu. Ak tu predchádzajúca vláda niečo spravila zle tak môže aj dnešná vláda?. To čo je za logiku? Koho to dnes zaujíma, majú sa začať robiť veci správne a pre ľudí. Presne kôli takýmto tupelam sme 30 rokov za vyspelým západom. Nabuduce keď sa dotiahnes zo smeny radšej choď spať.

    4
  10. Smeráci mali vždy vytretú mozgovňu tam neni o čom ale tí čo volili Hlas musia mať Dejavu ako pri Matelkovi, že čo za kokotov zase zvolili. SNS chránená dieľna sa neráta tam je odpad z influencerov slovenska. 😀

    2
  11. Každé hrable hrabú k sebe. Ak tie hrable necháme na zemi a stúpime na ne tak nám prásknu do čela možno potom sa slopáci zbadajú

    1
  12. Voľby boli demokratické neuražajmesa. O štyri roky budú nové voľby, dúfam že dúhové PS nikto nebude voliť, možná ten Hildebrant.

  13. Samozrejme že budem voliť PS. Sú jediný ktorí vo vláde ešte neboli a majú čistý štít. Nie som taký sprostý aby som volil niekoho kto ma už okradol alebo neskutočne nasral. A to že je PS dúhove ma absolútne netrápi, o 4 roky budeme mať pri tejto skorumpovanej bande existenčné problémy a nikto pricetny nebude riešiť dúhu.

    5
  14. Šéf strany PS prehlásil že jeho spolustraníci do roka dokážu pristáť na slnku ! Z NASA dostali varovanie že zhoria. Ale šéf PS je vraj mazanejší ako si myslia v NASA ! Oni predsa pristanú v noci !!!

    3
  15. Veľmi sa poponáhľali so schválením trestného zákona, lebo si ho pre prípad pripravili pre seba. Čo náhodou, keby sa ich pýtali o nadobudnutí majetku v takých rozmeroch…? A tiež sa musí naťahovať vyšetrovanie havárie Danka, aby sa ho novela dotýkala a nebol trestaný. A čo ten ľudomil Fico, čo pred voľbami ohuroval ľudí čo urobí pre nich a on sa postaral o seba zvýšením paušálnym náhrad, ktoré sú nezdanené. O koľko okrádajú tento štát a teraz minister hľadá zdroje medzi ľuďmi zvýšením daní? A vy musíte napr. pri dedičnom konaní, alebo darovaní vášho majetku štátu platiť. To je do neba volajúce, čo si to dovoľujú? Dokedy? Keď bude najhoršie, zdvihnú kotva a ujdú?

    1
  16. Každý zákon sa dá zmeniť novým zákonom,keď sa ukáže nejaké pochybenie,na to stačia hlasy 76 poslancov.Ale na zmenu ústavy treba 90 hlasov,čo využila tá banda štyroch,aby si zabezpečila zvolenie do parlamentu,alebo aspoň príspevok za hlasy aspoň troch percent voličov.Myslíte si,že vtedy mysleli na občanov Slovenska,alebo iba na svoje malé strany a s.r.óčka.

    1
  17. Ak nazývate,(markizáckym,Ghannam ,,termín technikus,, voličov koalície,,,dezoláti,, Tak vy ste demolátori, ktorí neakceptujú druhý názor.To sú liberálni demokrati! Všetko hlcete z tých plátkov denník,,N,,sme, aktuality,poplatná Markíza.Aj sudca keď chce vyniesť verdikt, musí vypočuť obe strany-a to vy neviete! A to nepodporujem Rusko,ale ani servilne -USA aEÚ.Som za hrdé Slovensko.Takže liberálni,,demolátori,, mali sme tu sovietsky vzor a jeden názor a nepotrebujeme bruselský.Na rozdiel od vás vám prajem -šimeckovci -aby ste bez nenávisti, počúvali demokraticky aj druhý názor.Zmierte sa s výsledkom volieb! Prajem vám pokoj v srdci.

    1
  18. Tereza 12. februára 2024, 11:33….a presne o to ide v tejto novele o ktorej je tento článok….ako to že pri takto závažnej zmene trestného práva je skrátené legislatívne konanie a nie je možné aby si to preštudovali a pripomienkovali odborníci a žiadny iný názor nebol akceptovany?…prečo neboli brané v úvahu dokonca ani pripomienky generálneho prokurátora?….akýkoľvek iný názor ako ten ktorý novele presadili predkladatelia (niektorí obvinení – takže si písali zákon sami pre seba) nebol akceptovaný….
    a ja by som si naozaj rád prečítal názor aj od voličov koalície na túto novelu?..ale ako vo vačšine prípadov tak sa k nemu nedá dostať, lebo na konkrétne veci neodpovadáte….tak skusim u teba. Nevadí ti že si trestnú novelu napísali obvinení politici, ktorým to v prípade preukázanie viny výrazne pomože (prípadne sa mu skutok premlčí)? Nevadí ti že sa vďaka nej už nikdy nevyšetria kauzy ako Gorila či vražda Tupého? Alebo že ak niekto na ministerstve ukradne niečo do 300 000 tak sa mu to za 3 roky premlčí, alebo može dostať 3 mesiace domáce vazenie?…ak ti niekto vykradne dom alebo ukradne auto tak pri „správnom“ sudcovi može dostať podmienku?….sú toto zákony ktoré chránia poctivých a pracujúcich ľudí?….rád si prečítam tvoj názor….

    2
  19. Tereza 12. februára 2024, 11:33

    A aký máš názor na vrahov Daniela Tupého, sudca už nevypočuje obe strany, vyšetrovateľ vrahov stotožnil, obhajca vznesie námietku premlčania. Takže budeme všetci vedieť kto to spravil, ako to spravil a aj prečo to spravil…a život pôjde ďalej. Daniel Tupý je v hrobe a jeho vrah bude slobodne v spoločnosti váženou osobou…ako je tvoj slobodný názor na toto? Mám sa zmieriť s výsledkom volieb? Danko včera povedal, že netreba nám verejnoprávnu televízia, že stačí štátna ako má Orbán, aký máš na toto názor?

    2
  20. Tereza ja by som si veľmi rád vypočul ten druhý názor. Ale vždy keď sa v diskusii niekto spýta obhajcov tejto vlády prečo, tak sa vlastne nič nedozvieme. Miesto toho tu čítame od vás že sme šimečkovci, demolátori demokracie, od iných slniečkari a kadejaké prívlastky. Prečo? zase nevieme. Takže Vám prajem menej nenávisti v srdci a odporučím odpovedať argumentami, ak nejaké máte. V opačnom prípade vyjdete z každej diskusie ako tá porazená.

    1
  21. Nech žije tvoj názor,takú blbosť,čo si ty teraz vypotil,na to treba veru veľa fantázie.!!!!!Tu sa informuj,aké platí tu premlčanie a nešír dezinformácie.

  22. 15 rokov tu bude platit premlcanie…pisu nieco ine na zjedolsiajvlek?
    Hned po nadobudnuti ucinnosti novely trestneho zakona su volni a register trestov cisty a vrazdili. A to vsetko len preto, aby hranol neskoncil v base.

  23. Anonym,20:08,prečo by mal Fico skončiť v base.Vidim už na tejto poznámke,ako sa všetkému rozumieš.

  24. Fico by mal skončiť v base pretože:
    – dovolil aby tu Bodor, Gašpar, Kalinak a spol. ovládli políciu a rozhodovali o tom čo sa bude a čo nebude vyšetrovať, začo brali samozrejme úplatky. Môžeš sa tváiť že Fico o ničom nevedel…
    – Pretože všetci mecenáši smeru Výboh, Žiga, Brhel sú namočení v obrovských korupčných kauzách a to samozrejme nejde bez vedomia a súhlasu predsedu vlády a predsedu smeru. Samozrejme sa môžeme tváriť že keď nie sú odsúdený tak sú čistý ako ľalia. A k súdu sa nedostanú pretože Fico spraví všetko preto aby sa všetky skutky premlčali a nedostali pred spravodlivý súd.
    – Pretože zháňal peniaze pre stranu vlastnou hlavou a nikdy to nedokázal vysvetliť.
    – Pretože sa stretával v byte s Haščákom a nikdy nedokázal vysvetliť čo tam robil ani nepriznal že tam bol. Pritom a okrem iného tam je počiatok konca zdravotníctva ktoré vytuneloval Paška.
    – Pretože zvolával zhromaždenia cez kovid, vyzýval ľudí aby nenosili rúška čím spôsobil smrť tisícom ľuďom čo sa takto nakazili.
    – Pretože eurofondy ktorých účelom je posunúť nás bližšie k životnej úrovni západných krajín nedokážeme efektívne čerpať na čom má jeho 12r vláda najväčší podiel.
    – Pretože ho všetci grázli ako Počiatek, Kočner, Trnka atď volali šéf. A keď je niekto šéf tak všetko riadi a o všetkom vie
    – Pretože jeho vlády majú za sebou desiatky korupčných káuz z ktorých sa nikdy žiadna nevyšetrila. Všetky vyšetrovania boli zastavené pánom 61:0. Žiadna kauza sa nedostala pred súd
    – Pretože pravidelne zneužíval svoju funciu v politickom boji – napr.vyzradenie daňového tajomstva Kisku, zdravotný stav toho z PS atď. (nikoho neobhajujem, nech sa všetci dostanú pred súd)
    – Pretože na chate v čifároch zosnovali tento plán novely TZ pričom ani na chvíľu sa nebavili o tom že je niekto trestne stíhaný neprávom, že sa niekomu porušujú ľudské práva, čím vlastne nepriamo priznali vinu všetkých ktorí sú stíhaní, obvinený aj odsúdení
    – Pretože sa snaží o totálny rozklad spravodlivosti
    – Pretože všetky kroky jeho strany viedli k tomu že v životnej úrovni máme za sebou vrámci únie už len Bulharsko.

    2
  25. Anonym 12. februára 2024, 22:20

    pretože vyšetrovatelia to všetko popísali a spis zapratal dve skrine.

  26. Smer je organizovaná zločinecká skupina, o tom už nikto nepochybuje. A Hlas je naozaj len smer 2. Ľudia sa zase nechali nachytať.

    2
  27. Deoláti čo vlastnia nejaký majetok (ak vobec nieco vlastnia)
    Mali by vramci podpory mafie a zlodejov na Slovensku zverejniť adresy a časy kedy sa nenachadzaju vo svojich pribytkoch aby ulahcili pracu poctivim zlodejom

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované