back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Ako a kedy je najvýhodnejšie požiadať mesto Sereď o nájomné bývanie?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď /  Mesto Sereď poskytuje pre potreby bývania svojich občanov 111 nájomných bytov na troch adresách. Kedy a ako sa dá o ne požiadať, aké podmienky musíte spĺňať a ako sú byty žiadateľom prideľované?

V prípade, že sa chcete uchádzať o nájomné byty mesta Sereď, mali by ste poznať mechanizmus ich prideľovania. Prvým krokom je podanie žiadosti o poskytnutie nájomného bývania. Dokladujete v nej čistý príjem všetkých členov domácnosti za predchádzajúci kalendárny rok. „V prípade bytov na Dolnomajerskej a Čepeňskej ulici, postavených z finančných prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania, musí byť doložený príjem v rozmedzí od 1,5-násobku životného minima do 3 až 5-násobku životného minima. Maximálny príjem domácnosti stanovuje zákon o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní,“ vysvetlila vedúca Oddelenia sociálneho, bytového a rodiny mesta Sereď, Silvia Adamčíková.

Mesto poskytuje nájomné byty aj v bytovom dome na Komenského ulici. Tu je podmienkou výška doloženého príjmu od 1,5-násobku životného minima, horná hranica príjmu nie je stanovená, keďže výstavbu týchto bytov financovalo mesto formou komerčného úveru.

Ďalšie podmienky

V čase podania žiadosti musí byť žiadateľ v pracovnom pomere, alebo Samostatne zárobkovo činnou osobou (SZČO), dôchodcom alebo rodičom na rodičovskej dovolenke.

Žiadateľ musí byť občan Slovenskej republiky nad 18 rokov, alebo byť starší ako 16 rokov a mať nadobudnutú spôsobilosť na právne úkony uzatvorením manželstva.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Byť prihlásený na trvalý pobyt v meste Sereď alebo žiť v manželskom zväzku alebo v spoločnej domácnosti s občanom mesta Sereď.

Žiadateľ a osoby tvoriace jeho domácnosť nesmú byť vlastníkmi, či spoluvlastníkmi nehnuteľnosti určenej na bývanie a ani nájomcom družstevného bytu s členským podielom v družstve.

Žiadateľ a ani osoby tvoriace jeho domácnosť, nesmú mať voči mestu Sereď žiadne nesplnené záväzky.

O novom nájomcovi sa rozhoduje losovaním

V prípade uvoľnených bytov sa spomedzi žiadostí o poskytnutie nájomného bývania vyberá nový nájomca losovaním. O postupe prideľovania rozhodlo mestské zastupiteľstvo. Viac sa o nájomnom bývaní dozviete zo schváleného Všeobecne záväzného nariadenia mesta Sereď č.3/2019 o poskytovaní nájomného bývania v bytoch vo vlastníctve mesta Sereď. „Naposledy sme nových nájomcov troch dvojizbových bytov losovali v januári 2024,“ informovala Adamčíková a dodala, že v roku 2023 splnilo podmienky pre zaradenie do zoznamu záujemcov o nájomné bývanie 28 žiadateľov a uvoľnených bolo päť bytov.

Platnosť žiadosti vyprší vždy v decembri

Záujemcovia o pridelenie bytu by sa vo vlastnom záujme mali o aktuálnosť svojej žiadosti zaujímať, keďže každá žiadosť je platná len do 31. decembra roka, v ktorom bola podaná. „Žiadatelia o poskytnutie nájomného bývania si musia v novom roku podať novú žiadosť, ku ktorej je potrebné dokladovať príjem za predchádzajúci kalendárny rok a potvrdenie o zamestnaní,“ uviedla Adamčíková.

O byty sa losuje až po uvoľnení nájomcom

Obyvatelia mesta, ktorí majú podanú žiadosť, sa na mestskom úrade často dopytujú, kedy bude mať mesto k dispozícii voľný byt. Na túto otázku radnica nevie odpovedať v danom momente. Byty sú totiž losované až po ich uvoľnení predchádzajúcim nájomcom. „Vedieme evidenciu záujemcov o byty a v prípade uvoľnenia bytu sú kontaktovaní, či majú o uvoľnený byt záujem. Stáva sa nám, že rodina s deťmi neprejaví záujem o losovanie 1-izbového bytu, alebo naopak dôchodkyňa nemá záujem o účasť na losovaní veľkého 3-izbového bytu. Niekomu zase nevyhovuje, že byt je na prízemí a účasť na losovaní odmietne,“ vysvetľuje prax Adamčíková.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Podať žiadosť začiatkom roka sa oplatí

Nájomnú zmluvu s novým nájomcom mesto uzatvára najprv na jeden rok a potom, v prípade pretrvávajúceho záujmu o bývanie, sa zmluva uzatvára na tri roky s možnosťou opakovaného uzavretia nájomnej zmluvy. „Toto sa v nájomných bytoch mesta Sereď pravidelne deje. Nájomca však môže nájom kedykoľvek v zmysle zmluvy vypovedať. Väčšinou tak urobia mladé rodiny, ktoré si  zabezpečia vlastné bývanie a mestu sa tak nájomný byt po nich uvoľní. Po uvoľnení bytu mesto zorganizuje losovanie, na ktoré pozýva všetkých záujemcov. Je preto dobré, ak si žiadateľ sám vo svojom záujme podá novú žiadosť čo najskôr po začiatku kalendárneho roka. Má tak šancu zúčastniť sa každého losovania, ktoré sa v danom roku uskutoční,“ uzatvára vedúca oddelenia mesta.

Komplexné informácie nájdete tu: https://www.sered.sk/s196_najomne-byty

foto: autor

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Ked bude chciet toto mesto prezit, kazdy rok by malo samo postavit 100 bytov za minimalne najomne aby sa sem vobec niekto nastahoval. Nieje normalne aby za uplynulych 20 rokov zdrhla zo serede petina ludi – cislom 3000 osob
    Mesto robi akurat tak piču na udrzanie seredanov

    3
  2. Samé témy hodnotiace ten ,,zlý,, svet pred rokom 1989. Chcem slušne požiadať tuto ľa redakciu , o doručenie verejnosti, koľko sa postavilo a dalo do užívania občanom vtedajška bytov v Seredi. Teda napríklad od roku 1980 do 1985. Srdečná vďaka za objektívne čísla.

  3. Sered vymiera 7. februára 2024, 14:30

    Mohol by si sa aj slušnejšie vyjadrovať. Ale dobre teda, čo teda navrhuješ? Mesto by malo samo postaviť každý rok 100 bytov…ako? Urobiť zmenu územného, potom vykúpiť pozemky, za koľko…za 165?
    Potom by malo postaviť bytové domy k tomu aj obslužnú infraštruktúru…škôlky, školy a pod. za akých zdrojov? Kedže volné nemá tak z úveru…ok. Hovoríš, že minimálne nájomné, to je kolko 1 euro? Z toho bude splácať úver? Z toho asi teda nie, tak z verejných zdrojov, zdvihne dane a z toho, čiže riadne prispeješ aj ty. Máš teda nejaký iný návrh ako…či len tak močkuješ, čo by malo keby bolo od stola v papuči?

  4. To sú ľudia ktorí nerozumejú rozpočtom, zodpovednosti a finančným následkom. Volič smeru, hlasu a sns má nízke vzdelanie, veľa z nich si myslí že peniaze si tlačí štát podľa potreby a nerozumejú prečo si ich nenatlačí viac a nerozdá ľuďom. Oni nechápu že keď si štát požičia tak musí vrátiť aj s úrokami.

    2
  5. Ved ich pomenuj. Su to debilne socky vysedavajuce v tej papuci a posilnujuc sa lacnym chlastom riesia problemy sveta.
    Jeden v clanku mesta o najomnych bytoch vidi hodnotenie zleho sveta a druhy rozdava lacne byty

  6. Veľa ľudí tam býva,čo vlastnou vinou prišli o svoj byt, neplatiči svojich nehnuteľností a potom im je dobrý aj nájomný byt.A taký čo si nemôže dovoliť vlastné bývanie, hypotéku, kompletná rodina s deťmi, čo by si to zaslúžila, čaká až ho niekto vylosuje… Škoda…

    2
  7. A podaktory prepisali svoje nehnutelnosti na druhych a davaju ich do podnajmu….Tieto byty by mali byt len pre zamestnancov mesta a nie pre podvodnikov

  8. Ja by som začala v prvom rade s tým že nám tu vybudovali obrovské logistické centra a všade hovorili ako sa zníži nezamestnanosť v regióne lidl , amazon , quehenberger atd atd čo to spôsobilo pre seredana ? Že si nevie nájsť normálny nájom pod 600e lebo tu máme Srbov Ukrajincov a v podstate ľudí z celého Slovenska pritom pred týmito fabrikami tu išli garzonky po 250e jednoizbové byty za 280-300e a dvojizbové byty napríklad na úplne novom meandri išli po 370-400e … 3izbove byty v seredi stoja 130 000e – 160 000e človek keď si zoberie nato úver tak do konca života platí nekresťanské peniaze za obyčajný byt … dom je len sen ktorý je tu pre podstiveho človeka v podstate nesplniteľný … potom nastáva téma že prečo minimálne 20% mladých ide do Galanty, Trnavy a okolitých dedín a miest ďalších 20% odchádza do zahraničia … ale hlavne že nám tu behajú po meste Srbi Rumuni Ukrajinci a neprispôsobivý občania.

    1
  9. Ano nezamestnanost nulova ale tie platy???Vsak to je hanba.Ale mozu si zato ludia lebo si nepytaju viac za svoju robotu

  10. Z určitej strany máš pravdu že si nepýtajú viac na druhej strane sa boja si viac vypýtať lebo keď to skúsia tak ich vyhodia a ide na ich miesto niekto iný a zrazu nema ten človek ani to čo mu bolo dovtedy malo … poznám osobne niekoľko takých prípadov

  11. Byty ,nekonečný problém. Vždy sa s nimi robili spinavosti a aj sa naďalej budú! Pracovala som roky v niklovke. Tiež by som bola rada keby som sa dostala k bytu….ale kde ze! To sudruhovske prideľovanie bytov bolo o inom. Na poliklinike sa pozhovarate pri tom čakaní o všeličom. Keď pan povedal ze ma Niklovacky byt som sa spýtala ci robil v niklovke lebo si ho odtiaľ nepamätám. A on mi na to nie nie,nerobil len som mal dobrého kamaráta na vedení a občas som mu chodil vypomahat! Tak o com to je stále aj teraz? O kamaratcakoch. Hnus!

  12. Keďže podľa toho čo píšete, máte už dosť rokov, že by ste mohla vedieť, že to nikdy neboli niklovácke byty ale boli to štátne byty prepožičané NHS a nielen tej ale aj ostatným podnikom čo boli/sú/v Seredi!!

  13. To je tak, keď bol človek zvyknutý spoliehať sa na zamestnávateľa alebo na štát, že mu zabezpečí bývanie. Niektorým to zostalo dodnes.

  14. No k bytu sa nedostanete ale Fico vám zariadil že sa môžete aspoň poskladať na hypotéku tomu kto vám ten byt prenajíma. A budete ho krásne platiť 2x. To je tá sociálna rovnosť podľa Fica a teplého Peťka.

  15. Ale to im, bolsevickym luzrom dobry ujo fico takto nepovedal. Oni nie su ouce a velmi dobre vedia, ze za to mozu zidojastery, buzici a kadernici.

  16. Kollár sľuboval byty v tisícoch, čo postavil akurát svojho čuráka ale ani jeden byt. Teda všetci voliči Kollára strčte sa viete kam.

  17. Ľudia sú nekonečne hlúpi. Politik sľúbi zázrak a hneď má kopec voličov. Pokiaľ vám do detailu nevysvetlí ako a z čoho chce plniť sľuby, tak by vám ľudia mali zasvietiť všetky varovné kontrolky. No a kto vždy sľubuje naviac? No predsa populisti – smer&hlas, smerodina, sns, republika. Od tých ostatných tiež počuť sľuby, ale len reálne a splniteľné. Potom je tu ešte KDH ktorá vždy vytiahne tému ktorá úplne rozdelí spoločnosť a pošle ľudí na barikády.

  18. DOTERAJŠIE SPLNENÉ SĽUBY SMER&HLAS+SNS
    1. zdvihneme platy – len pre seba splnené
    2. zákony a amnestia pre našich ľudí – splnené
    3. odborníci v úradoch- (rodinkárstvo) – splnené
    4. vyššie dane pre vás – splnené
    5. okresanie daňového bonusu pre rodiny – splnené
    6. zobrať sporiteľom peniaze z 2.piliera – splnené

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované