back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

#ĎakujemeSlovensko: Školu v Galante zdobí maľba ukrajinskej umelkyne. Ukrajinské komunity sa spojili, aby sa poďakovali Slovákom za prijatie a solidaritu.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

TT SK  |MM|   Od pondelka 5. februára zdobí vestibul strednej školy v Galante obraz ukrajinskej umelkyne Tetiany Matiikiv. Iniciatíva #ĎakujemeSlovensko pokračuje v sérii podujatí ukrajinskej komunity, ktoré majú za cieľ odvďačiť sa Slovensku prostredníctvom dobrovoľníckej práce za pohostinnosť a pomoc v čase núdze.

Vo februári uplynú už dva roky od začiatku celoplošného útoku ruských vojsk na Ukrajinu, ktorý prinútil milióny Ukrajiniek a Ukrajincov opustiť svoje domovy. Mnohí z nich hľadali bezpečie aj na Slovensku.

„Ukrajinskí občania, hoci sú v cudzej krajine na úteku pred vojnou, chcú byť aktívnymi členmi spoločnosti, ktorá ich privítala a ochránila. Tieto aktivity ukazujú našu vďačnosť za rozsiahlu a rozmanitú pomoc, ktorú sme dostali od Slovenska a od Slovákov z celej krajiny, od Michaloviec po Bratislavu, od Nových Zámkov po Žilinu. Týmto spôsobom chcem povedať: Ďakujeme, Slovensko, ceníme si to spôsobom, ktorý nikdy naozaj nevieme opísať a na ktorý nikdy naozaj nezabudneme,“ uviedol Myroslav Kastran, veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku.

Ukrajinskí dobrovoľníci sa tiež pustia do čistenia mesta v Košiciach, v Bratislave pri jazere Kuchajda zasadia strom vďaky. V Banskej Bystrici sa dlhodobo zapájajú do pomoci centru pre deti s autizmom. Mural v Galante od ukrajinskej umelkyne je prvým symbolickým gestom poďakovania za bezpečný úkryt, pomoc a prístup k vzdelaniu na Slovensku. V priestoroch internátu Strednej odbornej školy technickej, ktorej zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj, našli počas uplynulých dvoch rokov útočisko desiatky utečencov z Ukrajiny.

- Článok pokračuje pod reklamou -

„24. februára 2022 si všetci veľmi dobre pamätáme. Správy o ruskej agresii na Ukrajine nás všetkých zasiahli, no zároveň sa ľudia na Slovensku zmobilizovali a v momente začali konať s pomocou, solidaritou a spolupatričnosťou. Trnavská župa nebola výnimkou a ľuďom, ktorí utiekli z Ukrajiny sme ľudsky a prirodzene poskytli viaceré formy pomoci. Zabezpečili sme im ubytovanie, stravu, tlmočenie do slovenčiny, psychologickú aj materiálnu pomoc či bezplatnú prímestskú autobusovú dopravu. Pomoc je naozaj kľúčová, avšak málokto si dokáže predstaviť aké ťažké časy prežívajú utečenci či ľudia, ktorí sa rozhodli ostať vo vojnou zmietanej domovine. A preto sme pripravení pomáhať aj naďalej. Nástenná maľba na našej strednej škole v Galante tematicky zobrazuje ideu vzdelania a budúcnosti. Vzdelanie je totiž cesta k lepšej a úspešnej budúcnosti, a môže prispieť k tomu, aby bol na svete mier a pokoj. Aj toto gesto iniciatívy #ĎakujemeSlovensko prispieva k tomu, aby sa nám žilo spoločne lepšie,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Tetiana Matiikiv je maliarka a ilustrátorka detských kníh zo Záporožia. Po začiatku ruskej totálnej invázie sa s rodinou presťahovala na Slovensko, kde v súčasnosti žije v Bratislave. Je matkou päťročného Yaroslava a šesťročného Stepana.

„Som Slovensku vďačná za to, že sa o mňa a moje deti stará a venuje nám pozornosť, že nám pomáha v najťažších chvíľach našich životov. Ďakujeme za možnosť byť v bezpečí, za možnosť chodiť do škôlky a školy, za podporu vo všetkých fázach zariaďovania života v novej krajine,“ hovorí Tetiana.

Na svojej maľbe v škole v Galante Tetiana Matiikiv zachytáva vďačnosť a predstavuje si nádejnú budúcnosť. Jej umelecké snaženie vyjadruje úprimné prianie, aby deti Slovenska, ktoré zdieľajú svoju vlasť s tými, ktorí hľadajú útočisko, vyrástli v rozmanitom svete spájanom vedomosťami, kreativitou a radosťou z učenia.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Ja nemám pocit že by toho bolo veľa. Na Ukrajinu si spomeniem akurát pri večerných správach. Zato iní ľudia, ktorí im ešte aj vojnu závidia, ju spomínajú neustále.

    3
  2. Vďační sú len niektorí a ako sa nám chcel za pomoc odvďačiť Zelenskyj, žalobou na súd ?!? No nech ide do prdele.

    1
  3. Vladolf, nador, aj ked svojho hostitela zabija, aj tak je zivotaschopny. Hentie oné nie.
    Hoci za tu kratku chvilu svojej zbytocnej existencie skodia.

    1
  4. Pacilo by sa ti keby si sa ukryval pred vojnou niekde ja neviem v Nemecku a nemci ta budu neznasat tak ako ty neznasas Ukrajincov?

    4
  5. V nedeľu večer ukroš leží na chodníku nie že napitý ale v delírke. Ani prebudiť sa ho nepodarilo. Policajti priviedli jeho súkmeňovcov a tí ho museli odniesť. Keby to bol slovák,už by volali záchytku.
    Dvojaký meter…

  6. Vidis ako by sa o slovaka by sa pekne postarali a ukrajinca nechaju tak na pospas osudu. Mohol mat opuch mozgu a doma zomriet.
    Ved to si musel byt rad ze mu adekvatne nepomohli ako spravny frustrat

    1
  7. Dezolat Popletec si to len pomylil jemu volali kedysi odchytku . Ked siel z papuce.
    Dali ho do auta medzi tulave psy lebo vyzeral ako opity vlčák

    1
  8. Tak prrrr
    Neurazaj vlciakov.
    Kedysi som choval vlciakov a neni krajsie a uslachtilejsie zviera.
    On je prosto len blby ozran a basta.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované