back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Seredskí seniori sa priučili moderným technológiám

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Súčasní seniori už nemajú problém využívať moderné technológie. Vedia pracovať s počítačom, tabletom či smartfónom, mnohí si dokážu vyhľadať informácie na internete, čítať novinky zo sveta, platiť internetbankingom a sú aktívni na sociálnych sieťach.

V snahe zvýšiť digitálnu gramotnosť menej technicky zdatných seniorov sa CZŠ sv. Cyrila a Metoda v Seredi rozhodla zorganizovať kurz zameraný na základy práce s počítačom, internetom, komunikáciu cez e-maily a sociálne siete. Cieľom bolo zabezpečiť, aby aj starší občania mohli plne využívať výhody moderných technológií. Zúčastnilo sa ho 22 seniorov, ktorých školila  zást. školy Alena Forgáčová a nakoľko išlo o medzigeneračné vzdelávanie, participovali na ňom aj žiaci. Kurz prebiehal v novembri a decembri v  učebni CZŠ každý štvrtok. Vedúci Denného centra pre seniorov Jozef  Valábek vysoko vyzdvihol nápad zorganizovať takýto kurz a zároveň ocenil trpezlivosť vyučujúcich.

Zástupkyňa Alena Forgáčová uviedla: Sme školou otvorenou pre každého (nielen pre deti) a základom nášho nového projektu „Zdieľaj skúsenosti a múdrosti“ je medzigeneračné vzdelávanie seniorov. Ako sa ukázalo, výmena informácií medzi mladou a seniorskou generáciou má skutočne mnoho výhod. Naši žiaci „zazdielali“ svoje praktické skúsenosti s DT a seniori im odovzdali svoje životné múdrosti. Pridanou hodnotou bol spoločne strávený čas a nové medzigeneračné priateľské vzťahy.“  Vzdelávanie bolo rozdelené na jednotlivé témy:

Mobilné telefóny – tu sa seniori oboznámili s ich výhodami a nevýhodami, doplnili si znalosti práce s vlastným zariadením, hlasovými správami či SOS tlačidlami.

Tablety – seniori sa naučili prácu s nimi vrátane bezpečnostných opatrení (heslá, prihlasovanie) a prevencie pred podvodmi, ktoré hrozia v online priestore.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Aplikácie pre zdravie a starostlivosť – seniori boli oboznámení s aplikáciami, ktoré im môžu pomôcť sledovať ich zdravie, krvný tlak, užívanie liekov a pod.

Sociálne médiá – seniori boli vyškolení ako cez ne komunikovať, zdieľať obsah s inými používateľmi ale aj ako byť obozretní, strážiť si súkromie a nezverejňovať osobné údaje.

Elektronické knihy – sú výbornou voľbou pre seniorov, pretože ponúkajú flexibilitu a pohodlie pri prístupe k literatúre. Dokážu zväčšiť písmo či podsvietiť podklad.

Videokonferenčné nástroje – seniori sa naučili pracovať s aplikáciami, vytvoriť si účet či zavolať a udržiavať tak vizuálny kontakt so svojimi blízkymi.

Digitálne vzdelávacie hry môžu byť zábavným nástrojom na udržanie mentálnej ostrosti, zábavy a trénovania mozgu. Seniorom boli odporúčané vhodné online hry, šachy, kvízy, krížovky.

Navigačné aplikácie pomocou ktorých môžu seniori jednoduchšie cestovať a orientovať sa.

Na hodinách sme sa často venovali aj aktuálnym témam napr. umelá inteligencia, dezinformácie, hoaxy a pod. Nie je vylúčené, že budeme pokračovať v tomto bezplatnom vzdelávaní aj v jarných mesiacoch. Osobitné poďakovanie patrí žiakom 8. ročníka CZŠ T. Ferenczymu, P.Karvayovi a L.Kalúzovi, ktorí ochotne venovali svoj voľný čas v poobedňajších hodinách a pomáhali seniorom zvládať praktické časti hodín,“ uzavrela zástupkyňa Forgáčová.

Školenie pokračovalo aj v Dennom centre pre seniorov a to širší okruh záujemcov. Tu sa priučili ovládaniu mobilov, plateniu a objednávaniu online, privolaniu pomoci ale aj nástrahám, ktoré mobilný svet prináša.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované