back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Vynovená mestská knižnica a pripravované novinky. Prinášame rozhovor s vedúcou Dominikou Podhorovou

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Mestská knižnica v Seredi má svoju dlhoročnú históriu. Od svojho vzniku hrala dôležitú úlohu v živote obyvateľov a podporovala lásku k literatúre a vedomostiam. V posledných mesiacoch knižnica prešla veľkou rekonštrukciou a plánuje ďalšie novinky. Začína tak písať novú kapitolu vo vynovenom prostredí a s bohatou ponukou knižných titulov, ktoré uspokoja aj najnáročnejších návštevníkov. V knižnom fonde sa nachádza 50 tisíc kníh a počet registrovaných návštevníkov je neuveriteľných 3 765 čitateľov. Najširšia kategória sú dospelí čitatelia nad 50 rokov. Knižnica bude po ukončení prác (od 29.1.) otvorená v pracovných dňoch od 9:00 do 12:00 hod. a od 13:00 do 17:00 hod.

V nasledujúcich riadkoch prinášame rozhovor s Dominikou Podhorovou, vedúcou mestskej knižnice.

Doninika, opíšte prosím v skratke históriu knižnice v Seredi.

Knižnica v Seredi vznikla 07.07.1952. Vtedajší knižný fond obsahoval asi tisíc zväzkov kníh. Do roku 1960 pôsobila ako okresná knižnica, v súčasnosti funguje ako mestská. V minulosti mala dokonca dve pobočky – jednu v Hornom Čepeni a jednu v Dolnej Strede – obe však boli zrušené pre nedostatok čitateľov. Knižnica v Seredi sa počas svojho pôsobenia viackrát sťahovala, väčšina ľudí si bude určite pamätať ako navštevovali knižnicu najmä v tzv. veľkom parku v kaštieli alebo v Mestskom kultúrnom stredisku na ul. D. Štúra, kde okrem knižnice bol aj klub mládeže a kino, ktoré tam stojí dodnes. Posledné sťahovanie knižnice prebehlo v roku 1993 a knižnica sa presunula do Domu kultúry v Seredi. Od 01.01.1994 patrí do jeho organizačnej štruktúry.

Čo je hlavnou úlohou a poslaním mestskej knižnice v meste?

Poslanie mestskej knižnice v Seredi je úplne rovnaké ako v školskej, akademickej či akejkoľvek inej knižnici – starať sa o knihy, robiť medzi nimi poriadok, ochraňovať ich, označovať, ale hlavne, využívať ich. Knižnica je miesto, ktoré uchováva zbierku kníh, periodík a iných materiálov na čítanie, či štúdium. Knižnice patria medzi dôležité kultúrne a vzdelávacie inštitúcie, pretože poskytujú prístup k širokému spektru informácií, zdrojov a okrem toho spájajú ľudí na rôznych podujatiach ako sú workshopy, prednášky a besedy.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Žijeme v modernej dobe, preto rozumiem, že je jednoduchšie „pogoogliť“ informácie, ako tráviť čas listovaním v knihe. Máme počítače, tablety, telefóny, čítačky kníh, všemožné technológie tejto vyspelej doby, no predsa, kniha je kniha – nevybije sa, nerozbije. Sprevádzala nás odnepamäti vo forme drevených či hlinených doštičiek, pergamenov alebo papyrusov, po tlačené knihy a verím, že nás sprevádzať bude naďalej, nech je jej forma akákoľvek.

Nenechajte sa oklamať, knižnica nie je len miesto určené na vzdelávanie. Nie je to miesto, v ktorom sa bojíte hlasnejšie nadýchnuť, aby Vás knihovníčka neupozornila, že v knižnici treba byť ticho. Knižnica je miesto, ktoré spája ľudí s rovnakou záľubou. Je to brána do iných svetov. Je to miesto, kde zabudnete na povinnosti, starosti a stres. Je to miesto, v ktorom môžete cestovať. Fyzicky sedíte v čitárni, no mysľou môžete cestovať dejinami či ocitnúť sa v ďalekej budúcnosti, môžete relaxovať pri mori, bojovať s drakmi, stať sa rytierom, milionárom, princeznou, kýmkoľvek chcete.

Koľko pracovníkov sa stará o chod knižnice?

Ak nerátame pani upratovačku, sme tu dve.

O aké tituly je najväčší záujem?

V detskom oddelení je to rozhodne súčasná beletria pre deti a mládež. V oddelení pre dospelých z odbornej literatúry je to psychológia, motivácia a sebarozvoj, z beletrie detektívky, historické a súčasné romance.

Ako prebieha výpožička kníh? 

Postup je rovnaký v oboch oddeleniach. Pri registrácii nám čitateľ poskytne základné informácie ako je meno, adresa a kontakt, podpíše súhlas so spracovaním osobných údajov a my mu vytvoríme preukaz. Ročný poplatok je od januára 2024 v detskom oddelení 3€ a v dospelom 6€. Výpožičná doba je 45 dní, ak čitateľ nestíha prečítať v tomto časovom rozmedzí svoje knihy, vieme mu ich jedenkrát predĺžiť na ďalších 45 dní (knihy teda môže mať doma maximálne 3 mesiace). Predĺženie kníh sa dá vybaviť telefonicky, mailom alebo aj prostredníctvom facebooku. Na jednu výpožičku si čitateľ môže vybrať maximálne 6 kníh, na všetky knihy platí rovnaká výpožičná doba. Čitateľ môže knihy vrátiť osobne v knižnici alebo prostredníctvom biblioboxu. Máme pár ojedinelých prípadov, kedy čitatelia nie sú schopní navštíviť knižnicu, vtedy situáciu berie do rúk kolegyňa a osobne ich navštívi, prinesie im nové knihy a vezme od nich tie, ktoré už majú prečítané.

Pred vstupom do budovy sa nachádza spomínaný bibliobox, o ktorom niektorí nevedia načo slúži. O čo sa teda jedná?

- Článok pokračuje pod reklamou -

Bibliobox slúži na vrátenie kníh mimo našej otváracej doby alebo ak čitateľ chce knihy len vrátiť a nechce si ďalšie požičať. Knihy z biblioboxu vyberáme každé ráno pred otvorením, do systému naskenujeme čiarový kód, ktorý má každá kniha iný a systém nám následne ukáže, kto mal knihu vypožičanú.

Môžu sa návštevníci u Vás napríklad vzdelávať spôsobom: zoberiem jednu či viac kníh, vyhľadám si určité info, odfotím alebo opíšem a hneď vrátim?

Áno, samozrejme. Na tieto účely máme vyhradenú čitáreň. Po rekonštrukcii budú mať čitatelia k dispozícii aj počítače, na ktorých sa budú môcť vzdelávať, hľadať si informácie, či robiť projekty.

Akým spôsobom recyklujete knihy resp. aký je kolobeh kníh?

Kolobeh kníh v knižnici je síce krásny, no aj náročný. Každý deň sledujeme aké novinky vyšli alebo v blízkom čase vyjdú, ktoré tituly by sa čitateľom páčili. Využívame aj dotazník dostupný na našej facebookovej stránke, kde nám čitatelia okrem spätnej väzby dávajú aj tipy na knihy, ktoré by u nás radi videli. Spisujeme si taký „wishlist“ a potom porovnávame ceny v rôznych internetových kníhkupectvách, aby sme čo najviac ušetrili. Máme daný rozpočet na celý rok, z ktorého čerpáme na nákup kníh a keďže by sme čitateľom chceli dopriať čo najviac kníh, vždy hľadáme najlacnejšiu alternatívu, keďže ceny kníh každým rokom stúpajú.

Priebežne sledujeme aj stav kníh, ktoré už máme v našej evidencii. Poškodené knihy alebo knihy, ktorým chýbajú stránky dávame bokom, aby sme ich neskôr mohli vyradiť. Takisto registrujeme, ktoré tituly sa požičiavajú často a na ktoré „padá prach“. Zväčša ide o staršie tituly, z ktorých máme viacero kusov, preto časť z nich odložíme do skladu a po určitom čase, ak sa nezmení dopyt, ich vyradíme. Knihy vyraďujeme raz za mesiac, keď je knižnica zatvorená, s kolegyňou si sadneme a prediskutujeme, ktoré knihy sú nadbytočné a ktoré nám chýbať nebudú. Spíšeme návrh na vyradenie kníh a po schválení pánom riaditeľom knihy vyradíme z evidencie. Tieto vyradené knihy putujú dolu do vestibulu, odkiaľ si ich ľudia môžu vziať domov, zadarmo a nastálo.

Pred časom ste skúsili tzv. Knihobranie, o ktorom sme v našich novinách písali. ( viď. mestska-kniznica-zacne-pravidelne-organizovat-burz-knih-prvy-rocnik-sa-stretol-s-velkym-zaujmom )  Pripomeňte nám o čo sa jednalo a či plánujete pokračovanie?

Knihobranie bolo podujatie organizované pre širokú verejnosť, pre všetkých čitateľov, knihomoľov i tých, ktorým kniha veľa nehovorí. Ľudia mali možnosť priniesť knihy, ktoré chceli predať, priniesť knihy, ktoré chceli vymeniť alebo darovať knihy, ktoré im doma zaberali miesto. Knižnica poskytla na toto podujatie vyradené knihy z evidencie, ktoré si ľudia mohli zadarmo vziať domov. Jedným z dôvodov, prečo som sa rozhodla organizovať toto podujatie bolo, že som nechcela, aby sa knihy vyhadzovali, pálili alebo inak poškodzovali. Ja sama som veľký milovník kníh a vo svojej súkromnej knižnici mám veľké množstvo kníh a nie na všetky mám priestor, preto mi napadlo usporiadať Knihobranie pre ľudí ako som ja, ktorí potrebujú miesto na nové knihy, no nevedia ako posunúť ďalej tie, ktoré už čítať neplánujú. Posledné Knihobranie v roku 2023 malo veľmi slabú účasť preto si nie som istá či budeme pokračovať, určite chcem dať ľuďom ešte možnosť zapojiť sa, ale ak budú ďalšie Knihobrania s nízkou až nulovou účasťou, podujatie zrušíme.

Nachádzajú sa v knižnici aj elektronické čítačky kníh? Sú využívané? ( pozn. red. v 2019 daroval AMAZON Kindle viď.: citatelsky-kutik-s-elektronickymi-citackami-knih-kindle-uz-najdu-navstevnici-aj-v-mestskej-kniznici )

- Článok pokračuje pod reklamou -

Áno, v knižnici máme čítačky, ktoré nám daroval Amazon. Už dlhšiu dobu som mala v pláne ich pridať ako novú službu v knižnici, avšak dali sa tam zakúpiť len knihy v cudzom jazyku, ktoré sú u nás požičiavané minimálne. V nedávnej dobe mi však jeden kolega z iného strediska povedal, že by sa tam mali dať aj e-knihy v slovenskom, či českom jazyku. Takže ak to vyjde, v roku 2024 popracujeme na tom, aby mali aj tieto čítačky u nás využitie.

Ako spolupracujete s materskými či základnými školami?

V marci robíme exkurzie pre všetky materské a základné školy v Seredi a okolí (ktoré prejavia záujem). Detičky dostanú prednášku o našej knižnici, o tom ako funguje, aké máme knihy, podľa akých kritérií sú knihy uložené v policiach a na záver ich čakajú rôzne aktivity. Po týchto exkurziách sa nám vrátilo veľa detí s rodičmi, ktoré si chceli založiť čitateľský preukaz, čo nás samozrejme veľmi potešilo, pretože je to presne taká spätná väzba akú sme chceli dosiahnuť – aby sme deti zaujali, aby sa chceli vrátiť a aby si vytvorili vzťah k čítaniu.

V poslednom čase prešla knižnica modernizáciou. O prácach sme už písali ale prosím zhrňte nám čo všetko sa tu zmenilo?  ( viď.: mestska-kniznica-bude-po-novom-moderna-a-pristupna-pre-vsetkych)

V prvom rade spomeniem najskôr klimatizáciu, pretože tá v knižnici veľmi chýbala a mnoho ľudí mi dá za pravdu. V lete to tam bolo na nevydržanie, najhoršie to však pociťovali starí ľudia, pre ktorých boli schody samy o sebe namáhavé, nie to ešte fakt, že v knižnici bolo väčšie teplo ako vonku.

Ďalšou zmenou sú automatizované systémy na odtok vody a dezinfekcie, nové vchodové dvere do budovy, umožnenie vstupu do knižnice vozíčkarom v podobe vstupnej rampy a automatickej plošiny na vnútornom schodisku. Do čitárne pribudli nové počítače a pri pulte máme led poster, na ktorom čitatelia nájdu všetky podstatné informácie, plánované podujatia, či zmeny otváracích hodín. A v poslednom rade, najočakávanejšia zmena – nové police. Na túto časť sme sa s kolegyňou najviac tešili, chceme totiž urobiť kompletnú reorganizáciu, čo sa týka uloženia kníh. Nevieme sa stotožniť so systémom, ktoré zaviedli predchádzajúce kolegyne a myslím, že veľa čitateľov mi dá za pravdu, ak poviem, že je nelogické mať žáner napr. detektívky uložený na troch rôznych miestach, odborné a náučné knihy sú takisto rozmiestnené po celej časti oddelenia pre dospelých.

Aké sú plány a projekty do budúcna v mestskej knižnici?

Nápadov máme viac ako dosť, no nechcem to zakríknuť, ak by to náhodou nevyšlo, takže sa nechajte prekvapiť.

Môžem však prezradiť, že budúci rok máme v pláne minimálne dve besedy – jednu pre deti a jednu pre milovníkov detektívok. Samozrejme, ak finančná situácia dovolí, besied bude viac, máme v zásobe viacero autorov, či autoriek, ktorých by sme rady k nám pozvali.

Chceme v tomto roku zaviesť aj Donášku kníh. Ide o službu určenú najmä starším čitateľom, ktorí sa k nám už nemajú ako dostať a verte mi, je ich viac než dosť. Telefonicky sa objednajú knihy a jedna z nás ich bude raz do týždňa doručovať.

A na koniec – čitateľské kluby. O tomto nápade diskutujeme už dlhšiu dobu, chceli by sme spojiť ľudí, ktorí radi čítajú, chceli by sme im dať možnosť stretnúť sa, diskutovať o knihách, spoločných žánroch, nájsť si nových priateľov – knihomoľov. Nie je to však také jednoduché, ako sa zdá, veríme však, že sa nám to podarí konečne uskutočniť.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované