back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Kto, kedy, ako a prečo rozdelil povojnovú Európu?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Faktograficky a obsahovo mimoriadne dobre spracovaný filmový dokument o tom kto, kedy ako a prečo rozdelil povojnovú Európu a čo teda bolo dôvodom k rozpútaniu Studenej vojny.

Presne tieto filmové dokumenty umožňujú spoznávanie histórie, hľadanie súvislostí a pochopenie významnej paralely medzi minulosťou a súčasnosťou.

Práva poznanie faktov a historických súvislostí nám ukazuje dôvody a odhaľuje spôsoby konania súčasných mocností. V súvislosti vojenskej agresie Ruskej federácie (nástupník bývalého ZSSR) voči inej zvrchovanej krajine.

Bez poznania histórie, iba ťažko pochopíme súčasnosť a môžeme sa správne pripraviť na budúcnosť.

 

- Článok pokračuje pod reklamou -

Prvú časť reportáže z tohtoročného Berlína nájdete tu:

Berlín žije históriou a NDR. Teda aspoň pre turistov a obchodníkov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Anonym 23. decembra 2023, 23:02 Pri – v tejto smutnej casti historie sa ukazalo, ako niekto (Stalin a totalitne ZSSR) chcel rozhodovat aj za cenu brutalnej blokady Zapadneho Berlina a vyhladovania civilnych obyvatelov suverenneho statu a ako druha strana (spojenci USA, Velka Britania a Francuzsko) sa dalo dokopy a leteckym mostom tie stovky tisic ludi zasobili a nakrmili.

    Presne na pripade Zapadneho Berlina je vidiet, kto za kazdu cenu – aj stoviek tisic obeti chce ziskat cuzie uzemie (v minulosti aj dnes) a kto chce pomoct a spolupracovat.

    Tu sa zaroven ukazalo, co Sovietsky zvaz, socializmus a totalita doniesli byvalemu NDR – chudobu, zaostalost, Zeleznu oponu a strelbu na hraniciach a spojenci, teda USA, Velka Britania a Francuzsko NSR – prosperitu, pokrok, bohatstvo a slobodu.

    Najlepsie bolo rozdiely medzi NSR a NDR vidiet po pade Berlinskeho muru – Zapadne Nemecko zamenilo Vychodnym Nemcom ich Marky v pomere 1:1, aj tak boli zobrakmi, podporili ekonomiku byvaleho NDR miliardami DM a skoro sa zruinovali.
    Dodnes je vidiet rozdiely vo vybudovanosti v casti zapadnej a vychodnej. Je vidiet rozdiely v mysleni Nemcov a v ich rozvoji.

    Skutocne niet lepsieho praktickeho prikladu, na ktorom je mozne poukazat uspech kapitalizmu a zvratenost socializmu.

    K blokade Zapadneho Berlina bude samostatny material s dalsim vybornym dokumentom.

  2. Nutno dodať, že kapitalizmu sa darí vtedy, keď vo svete zúria konflikty. A keď je pokoj tak si nejaký rozpútajú sami. Stačí sa pozrieť na zhody v ekonomických krízach a následných vojnách. Kapitalizmus má ďaleko od ideálneho zriadenia. Tento systém na ľudí totálne sere. Podstatny je zisk. Zisk jednotlivcov na úkor väčšiny. A prečo spomínam len negatíva kapitalizmu? Lebo v slovenských novinách nikdy nič také nebude. Stále platí staré známe pravidlo, kto maže ten jede 😉

  3. Komentár pána Majka,suverénny štát?,chcelo cudzie územie,teda ako zap.Berlin? No,je tam toho viacej,Keď sa uz chcete zaoberať históriou,tak prosím trošku viacej znalosti o tejto téme by vám neuškodilo.Len tak na okraj,boli tri konferencie víťazných mocností.Tam je treba nazrieť.

  4. NDR bolo zaostale a chudobne? to vazne p.Majko myslim,ze bolo najvyspelejsie zo vsetkych statov kde bol socializmus.

  5. Škoda že rusi nerozbili celý Berlín, mali možnosť obsadiť Berlín možná trištvrte nemecka a neurobili to dodržali dohodu.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované