back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Predstavujem Vám odpočet svojej ročnej práce

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Ondrej Kurbel, primátor /  Po komunálnych voľbách 2022 som zasadol na primátorskú stoličku v Seredi.  Nakoľko mám za to, že účty musíme skladať, predstavujem svoj primátorský odpočet za uplynulý rok.

Vydarené kroky

Medzi veci, ktoré považujem za dobré pre napredovanie a rozvoj Serede, je odvedená práca na pasportizácii mestských budov, ktorá nám pomôže pri čerpaní externých financií na ich obnovu. Vstúpili sme do časovo náročného projektu vybudovania štyroch športovísk, na ktoré sme získali externé zdroje. Rovnako považujem za úspešné začatie a dnes už aj ukončovanie dvoch významných regenerácií vnútroblokov. Tie prinesú našim verejným priestorom moderný vzhľad a obyvateľom príjemné prostredie. Podarilo sa nám aj obnoviť staré informačné tabule v meste a mnoho ďalších malých zmien.

Rýchle zásahy

K zásahom, ktoré síce nie sú na pohľad viditeľné, avšak prinášajú dôležité hodnoty, patrí napríklad zavedenie služby Sociálny taxík pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva, sprístupnenie ihriska v H. Čepeni pre verejnosť, vytvorenie samostatnej Komisie kultúry, či vytvorenie kapacity na mestskom úrade pre pôsobenie osoby hlavného architekta mesta. Od 1. decembra pozíciu zastáva zvučné meno v kruhoch slovenských urbanistov, Ing. arch. Viktor Šabík. K ďalším úspechom radím vznik mestskej mobilnej aplikácie, nový šat a štruktúru mesačníka Seredské novinky, či pravidelný infomail pre mestských poslancov. Úprimne sa teším zo vzniku nového pracovného miesta v pozícii koordinátora práce s mládežou, ktorého pôsobenie sa zapísalo sériou letných Športových štvrtkov a rozhýbalo mesto. Mám radosť aj z nového mládežníckeho parlamentu v našom meste. Držím mladým palce! Zaviedol som tiež pravidelný formát tematických Hodín otázok s primátorom a vďaka nim vnímam, že informovanosť obyvateľov v záležitostiach vecí verejných vzrástla. K rýchlym zásahom patrí aj obnovovanie mestských studní.

Zvyšovanie bezpečnosti a transparentnosť

- Článok pokračuje pod reklamou -

Vstúpil som do komunikácie s väčšinovým majiteľom zdevastovaného a neslávne slávneho areálu Milex. Teším sa, že ma vypočul a areál už čiastočne zabezpečil a dokonca podniká aj ďalšie kroky. V súčinnosti s Mestskou políciou Sereď sa podarilo zvýšiť bezpečnosť motoristov osadením nových dopravných zrkadiel a vznikli aj bezpečné priechody pre chodcov. Pracujeme tiež na vzniku etického kódexu pre zamestnancov radnice a pre volených predstaviteľov mesta.

Živé projekty a iniciatívy

Mnohé body z môjho volebného programu potrebujú nielen pochopenie zo strany rôznych partnerov, ale aj ich chuť k spolupráci. Radí sa k nim napríklad riešenie reklamného smogu na fasádach súkromných budov, vznik lesoparku, prírodného kúpaliska, alebo severný obchvat mesta.

Mojou prioritou ostáva obnova kaštieľa, ktorý bude mať pre mesto nadregionálny dosah. Aktuálne sme v procese prípravy dobudovania prípojok vody, plynu a kanalizácie, čo verím, že obyvatelia budú môcť vidieť už v nastávajúcom roku.

 

Cesty a chodníky sú samostatná kapitola. V rozpočte máme 300-tisíc eur na ich obnovu, avšak  plánujeme žiadať externé zdroje a naše rozpočtované peniaze by poslúžili na spolufinancovanie. Treba držať palce, aby sme boli úspešní. K mikroprojektom, na ktorých realizáciu, z rôznych príčin, ešte v Seredi nedozrel čas, patria vodozádržné opatrenia, odstránenie bariér medzi amfíkom a areálom Zámockého parku, sprístupnenie záhrady za stavebným úradom, stanovenie poplatkov za odpady podľa vyprodukovaných objemov, či vytvorenie denného stacionára pre našich seniorov.

Neočakávané prekvapenia

Okrem mnohých vydarených zmien a noviniek evidujem za uplynulý rok aj také aktivity, ktoré zatiaľ svoje ovocie nepriniesli. Úprimne som očakával, že za jeden rok sa mi podarí predstaviť viac dokončenej práce. Udialo sa totiž viacero neočakávaných situácií, ktoré si vyžiadali množstvo energie a pozornosti a výrazne spomalili iné procesy.

K vyplytvanej energii radím napríklad moje úprimné pokusy zachrániť dvojmiliónovú dotáciu pre rekonštrukciu štadióna. No využívať dotáciu na konte mesta sa malo začať podstatne skôr… Som rád, že sa podarilo zreálniť pohľad na možnosti rekonštrukcie a ďalšie smerovanie úsilia je už v zhode so všetkým zainteresovanými. Maličkou záplatou v tejto téme bolo podrvenie starých betónov a ich ďalšie využitie ako dočasné spevnené plochy. Aby sa malí futbalisti nemuseli premiestňovať po výmoľoch a po blate. Ďalším neočakávaným prekvapením, ktoré by som však pomenoval „časovanou bombou“, bolo uzatvorenie mosta ponad železnicu. I tu som venoval veľa času, pozornosti a kapacít, ako uľahčiť Seredčanom život. Malou náplasťou bola vybojovaná výnimka zo spoplatnenia R1 v okolí Serede, aj okamžité zavedenie mimoriadnej linky.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Aj napriek rôznym prekážkam, som presvedčený, že zlepšenie kvality života v našom meste nastane.

 

zdroj: Mesto Sereď

 

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Bravóóó pán primátor! Konečne je vidno ako začína postupne sereď prekvitať… ešte ten kaštiel a budeme top 👍

  2. Je vidieť že ako sa hovorí nová metla dobre metie. Za rok sa toho podarilo hodne. Je vidieť aj úplne iný prístup primátora k obyvateľom. Neskováva sa ako predchádzajúci primátor, ktorý sa ukazoval len vtedy, keď to mohlo jemu priniesť body. Napríklad rôzne akcie občianských združení v amfiku či parku, kde mesto prispelo len bezplatným poskytnutím pristoru. Podmienkou však bolo aby sa tam pán Tomčányi mohol prezentovať. A keď k takejto prezentácii boli výhrady od občianských združení okamžite nasledovala vyhrážka, že za prenájom amfiku či parku budú musieť zaplatiť.

  3. Dvanásťročné ignorovanie občanov mesta, ich záujmov ako aj totálna stagnácia sa ťažko dobiehajú. Držím Vám palce do ďalších rokov a predovšetkým dúfam, že určití poslanci už konečne zahodia svoje egá a komplexy z neúspešnej kandidatúry a začnú pracovať naplno pre občanov mesta. Nato tam sedíte.

  4. Egá tých troch sú tak veľké, že hádžu najväčšie polená pod nohy a ešte sa tvária ako záchranci mesta.

  5. Same sracky a uderka pochvalu, asi cinkli odmeny … sered smer dedina, presne co kostolnici potrebuju len kostol, kostolnicka skola a „pamiatka“ na ktoru si brusia zuby

  6. Kurbelko kde je zatepleny kulturak ? tenisove kurty ? stadion ? premosteny most ? ved si vybavoval … na kulturak ste ani ziadost nepodali pritom vyzva bola, projekty robite ale len na take budovy co maju v nazve fara alebo cirkevna nie ? neschopny, a ked nejde to ciele ondikov este naschval zatiahnuta brzda … nakoniec Lehota bude pri tebe primator excelance

  7. Anonym tvoj koment je hodný zvýšenej pozornosti. Tvoja nenávisť ku kostolu je tak veľká, že ti z hlavy pravdepodobne trčia rohy

  8. Tomčányi tam bol 12 rokov, keď peniaze zo štátu tiekli potokom a na kulturák nevystalo. A čo sa týka štadióna, to isté. Ešte aj 2 melóny dostali a museli ich vrátiť. To je výsledok bruchovej 12 ročnej roboty. A Ty by si chcel aby všetky tieto sr….y vyriešil nový primátor za rok?

  9. Presne tak, ako píše Anonym 19:58. Hlavne že budova kina je. Šak tam bolo treba, aby boli náklady nižšie. Ondro, ďakujeme. Len tak ďalej. 👍🏻👍🏻👍🏻 To, čo si dokázal za rok, nedokázal neschopák za osem. Bravo.

  10. No Kurbelko nic moc teda,taky slaby cajik 3 x prevareny.nebyt dotacii tak akurat spravis dva asfaltove flaky na chodniku.

  11. Za jeden rok v takejto funkcii nie je reálne očakávať zázraky už len preto, že v tomto štáte je toľko byrokracie, že len premiestnenie ceruzky zo stola na stôl vyžaduje 5 povolení. Napriek tomu som príjemne prekvapená čo ste dokázal pán primátor

  12. Anonymko veď sa predveď a získaj ty tie dotácie. Miesto toho aby si bol rád že primátor dokázal získať z dotácií 290 000 € takže nás tie rekonštrukcie nestáli skoro nič, tak tu ešte osieraš. Asi ťa to riadne serie že to dokázal.

  13. Nuz ja nebudem mat z toho ziadny osoh,bohuzial,nemam sa z coho radovat,serie ma to,ze 290litrov je vyhodenych do vzduchu,vedel by som si ich na inych projektoch predstavit.

  14. Osobne sa primatorovi Kurbelovi cudujem, ze nazverejni napr.:

    – v akom stave prebral urad

    – kolko majetku bolo mesta a za ake ceny a podmienky, bolo predaneho pocas vedenia mesta Tomcanyim

    – ze sa nevenuje nevyhodnemu prenajmu tepelneho hospodarstva – uz onedlho asi uvidime, aky bude vysledok ukoncenia prenajmu pre mesto

    – zdevastovaniu stadiona a zodpovednosti za sucasny stav

    – nutnosti vratit dva miliony Eur nevycerpanej dotacie

    – obdobiu, kedy bol futbal a akciovka s dvomi akcionarmi (poslancami MsZ) minimalne financovanim, aleaj vedenim napojeny na organizovany zlocin

    – NEzakonnemu zbaveniu mandatu poslanca Hanusa primatorom Tomcanyim

    – NEkonaniu byvaleho vedenia vo veci degradacie stavu mosta ponad zelezicu

    – faktom okolo zamestnavania niektorych ludi v organizaciach mesta na niekolko uvazkov

    – NEkonaniu byvaleho vedeniamesta vo veci ZEzakonneho skladovania odpadu v Malom Haji na mestskom pozemku

    – dotovaniu mestskymi peniazmi firmy podnikajucej v Malom Haji VEDOME za sluzby, ktore neboli vykonavane

    – zistovaiu, kto je zodpovedny za SKODU sposobenu mestu radovo v stovkach tisic Eur firmami s konatelom Kroslakom

    – a dalsim veciam

    No a zaroven, uz by sa patrilo riesit mestom poskodenych obcanov. Zatialsi totiz „na svoje“ dosli len ti, ktori skody sposobili, pripadne neriesili. A to aj za obdobie poslednych 12 mesiacov.

  15. Bohuzial primator vo svojej funkcii,len tak zlahka plava,take rekreacne prsia.
    Furt hovorim kdhak je spiatocnicky tvor,ziadne pokroky, napredovania ho nezaujimaju,len stara skostnatena rutina.

  16. 18. decembra 2023, 22:10 Pri
    V čom pokročil Tomčány za 12 rokov? Zato čo nás stála 1. liga sa v meste dali iné veci porobiť. Ale nato nepovieš nič, že? Ani večný producent rozprávok Veselický.

  17. A ja zase vravím že takí obmedzenci ako ty by sa tu ani nemali vyjadrovať, lebo to škodí aj pleti.

  18. Má tu vôbec niekto s tým mostom niečo spoločné?

    Ale vyberať pokuty donedávna vám bolo dobré do papule čo ?

  19. Aka ja pravda na tom, ze primator odmietol pomoc od firmy Strabag na postavenie noveho mosta??
    Ked uz mu tak zalezi na obcanoch mesta Sereď bola by potrebna väcsia iniciativa v tomto smere.

  20. Vážení občania, pochopte prosím vás, že mesto Sereď, primátor mesta Sereď, mestské zastupiteľstvo mesta Sereď ako aj všetky firmy a občania v Seredi nemôžu s mostom absolútne nič spraviť. Most je v kompetencii Slovenskej správy ciest. Je to ich majetok. Spravujú ho. Rozhodnúť o jeho zbúraní, rekonštrukcii, novej výstavbe môžu iba oni. Nie mesto, ani primátor, ani Strabag, ani nikto iný. Primátor ich môže vyzývať a dávať podnety na urýchlenie konania, prípadne diskusiu s občanmi alebo odborné stanovisko. Tam jeho právomoci a kompetencia k mostu končia. Koniec oznamu.

  21. Pán Hereg geniálne podané. Hádam sa už nenájde nikto kto to nepochopí. A ak áno mali by mu zobrať volebné právo.

  22. Mne osobne sa páči vyjadrenie M. Majka, kde nám dal jasne najavo aké sú nezávislé tieto noviny, pri chválospeve na primátora a kydania na predchádzajúce vedenie ..Ako sám ich majiteľ „…

  23. Pán Majko,vážim si vašu prácu.Nebáli ste sa nikdy napísať vecne k téme,podľa mňa mohol p.Kurbel niektoré veci zverejniť,v akom stave prebral Sereď,len neviem či sú na VŠETKY tvrdenia,ktoré ste napísal dôkazy,možno nechce vojnu s bývalým primátorom,ktorý je stále verejné činný

  24. Pre Miloš Majko 19. decembra 2023, 14:14 Pri – dakujem, no primator mesta NIE je sukromnou osobou a obecne plati, ze voleny zastupca musi / ma konat vo verejnom zaujme.

    Nikdy som nepovazoval a nepovazujem za verejny zaujem „robenie hrubych ciar“ a tym neriesenie vaznych pochybeni pri riadeni mesta, pri vyuziti / zneuziti a pod. verejnych penazi, ZNEUZIVANIE moci a pod.

    Povedane inak – byvale vedenie vychadzajuc uz z kontrol hlavnej kontrolorky, konalo v mnozstve pripadov NEZAKONNE, nakladalo s verejnymi peniazmi a majetkom mesta nehospodarne a teda NIE VO VEREJNOM ZAUJME.

    Je povinnostou volenych zastupcov zabezpecit napravu tam, kde je konanie vo verejnom zaujme sporne, alebo je podozrenie z nezakonneho konania. Ci sa to niekomu paci alebo nie, by nemalo byt podstatne a uz vobec rozhodujuce.

    Pravomoci verejneho cinitela mozu byt nzeuzite nielen aktivne, teda pri urcitom konani, ale aj pri nekonani tam,kde zakon verejnemu cinitelovi konat ukladal a on nekonal.

    Ked su dokazy k mnou uvedenym veciam, je konanie sucasneho vedenia nielen potrebne, ale aj nevyhnutne a moralne.

    To, ze niekto je v dalsej funkcii je na konanie o to vacsi dovod. Je potrebne predist opakovaniu zneuzivania moci v inej pozicii.

    To iste bude platit aj voci sucasnemu vedeniu mesta v buducnosti, ak nebude konat vo verejnom zaujme, alebo bude konat v rozpore so zakonom.

  25. pán Herega, ja sa Vám divím že tu týmto neadertálom máte chuť ešte niečo vysvetlovať. V Seredi žije veľmi málo intelektuálov, máme tu vačšinou jednoduchých pracujúcich v trojsmenkách, kopec sociálnych prípadov, cigáňov, feťákov a smerákov. Pamätajú si tak poslednú stolicu a najbližší výplatný termín. Aj keď niečo vysvetlíte, nepochopia alebo zabudnú.

  26. p.Primator,nevadi,ze sa svieti momentalne na zeleznicnej a prilahle ulicky do cepena?vcera vecer od 16,30h vsade tma ako v rohu,kto ma nastarost osvetlenie? tusim ste chceli setrit na svieteni,alebo uz je kasa plna?

  27. Znova sa svieti, ulica zeleznicna ,prilahle ulice,dokonca aj vyzdoby svietia,je obed a nikoho netrapi,ze uz druhy den veselo svietime.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované