back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Realizácia projektu „Videodokument od hľadania historickej sochy Legionára po realizáciu repliky“ sa odkladá do budúcnosti

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Miloš Majko | Občan rozhodni, o.z. | Snahy o nájdenie komunistickým režimom pod zem schovaného originálu sochy Legionára sa v Seredi datujú na krátko porevolučnú dobu, teda desaťročia. Zo začiatku však išlo hlavne len o teóriu.  Prax a to skutočné hľadanie začalo viacmenej až v roku 2019.

Práve v tomto roku sa uskutočnilo niekoľko stretnutí potenciálnych pamätníkov miesta, kam mala byť socha Legionára zakopaná. Ľudia mali na konkrétne miesto rôzne názory a každý ho označoval inde. Veď bodaj by nie, ide o desaťročia a za to obdobie sa veľa zmenilo.

K dokumentácii snáh o nájdenie sochy Legionára sme boli oslovení jedným z iniciátorov tejto myšlienky, vtedy poslancom MsZ Dušanom Irsákom. Išlo o niekoľko spoločných stretnutí na rôznych miestach, ale aj pri samotnom hľadaní v teréne, kde sme ochotne strávili hodiny dokumentovaním a to ako na videozáznamy, tak fotograficky. Kvalitné technické zázemie nás práve k tomuto predurčilo a výsledok našej systematickej práce sa dostavil onedlho. Stretnutia desiatok ľudí, z ktorých mnohí dnes už nežijú a dokumentácia ich historickej pamäte je teda napriek nenájdeniu originálu sochy zaznamenaná trvale.

Na ďalší rok začala výroba repliky tejto sochy reštaurátorom Františkom Šmigrovským v jeho ateliéri. Je len pochopiteľné, že sme nesmeli chýbať ani počas procesu výroby najskôr makety sochy a následne samotného Legionára. Zdokumentovaný je teda celý proces tvorby, ale aj osádzanie sochy na jej historické miesto pred Mestským úradom a následné slávnostné odhalenie tohto symbolu mesta.

Takto za prakticky tri roky vznikol dostatok materiálov na zhotovenie dokumentu tejto významnej udalosti presahujúcej hranice mesta a treba povedať pravdu, dnes sme jediní, kto celý proces hľadania  originálov sochy Legionára, ako aj realizáciu repliky má zadokumentovanú v kvalite a rozsahu umožňujúcom vyhotovenie predmetného dokumentu. V konečnom dôsledku sa jedná o stovky GB surových dát, zálohovaných na niekoľkých záložných diskoch a externom serveri s garanciou, že dáta zostanú zachované aj do budúcnosti.

Vychádzajúc z predpokladu, že Mesto Sereď si váži svoju históriu a aktivity občanov smerujúcich k jej zachovávaniu, sme požiadali o zadotovanie časti finančných prostriedkov nevyhnutných na spracovanie dokumentu na úrovni, ktorá by trvale slúžila Mestu  Sereď na reprezentačné účely. O prínose takéhoto dokumentu k zachovaniu pamäti národa asi polemizovať je zbytočné.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Pre rok 2023 sme sa rozhodli požiadať Mesto Sereď o dotáciu nevyhnutnú k vyhotoveniu takéhoto dokumentu. Z požadovanej čiastky však poslanci MsZ odsúhlasili zhruba 1/10-tinu, čo prirodzene na tento účel zďaleka nepostačuje. Napriek tomu sme radi, že predmetné finančné prostriedky pomohli zvýšiť bezpečnosť archivácie neopakovateľných filmových a fotografických materiálov do budúcnosti.

Snáď si poslanci pre najbližší rok uvedomia neopakovateľnosť určitých momentov v histórii mesta a nevyhnutnosť ich zachovania pre ďalšie generácie a v súlade s týmto  upravia priority mesta, ktorého záujmy vo funkciách majú reprezentovať.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Legionar je v konskej jame. Kazdy to vie.
    No ale ked nikto nechce bagrovat a presuvat nekonecne kubiky zeminy par tyzdov. Hlavne ked je tam uz postaveny ciastocne skatepark a raketa… A dalsich 3 metre navazky

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované