back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Rozprávková klasika Princ Bajaja cvála na divadelné dosky

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Divadlo Jána Palárika v Trnave |MM|  Rozprávky už 50 rokov neodmysliteľne patria do Divadla Jána Palárika v Trnave. V piatok 15. decembra pricvála na trnavské dosky premiéra inscenácie rozprávkovej klasiky z pera Boženy Němcovej Princ Bajaja v réžii Trnavčana Kamila Žišku.

Divadlo prináša pred Vianocami darček všetkým malým aj veľkým divákom, ktorí sa môžu vydať na úžasnú výpravu za záchranou krásnej princeznej, na ktorej nebude chýbať dobrodružstvo, hovoriaci kôň či nebezpeční draci.

Príbeh Boženy Němcovej ožíva v novom spracovaní umeleckej šéfky Divadla Jána Palárika Lucie Mihálovej, ktoré hýri hravými veršami a piesňami. „Princ Bajaja je rozprávkou, akú si zaslúži vidieť každé dieťa. Patrí k nezabudnuteľným klenotom, ktoré vypovedajú o podstate lásky a šťastia – srdce princeznej sa nezískava peknými slovami, ale činmi, odvahou, statočnosťou a vytrvalosťou,“ povedala Mihálová.

Princ Bajaja hrdinsky bojuje so zlom, musí poraziť nie jedného, ale rovno troch drakov a splniť ďalšie neľahké úlohy, aby získal ruku princeznej. Princezná však vôbec netuší, že jej záchranca je v skutočnosti otrhaný nemý záhradník, ktorému tak rada básni o svojom vyvolenom rytierovi.

Réžie sa zhostil renomovaný slovenský režisér a Trnavčan Kamil Žiška. Do inscenácie vnáša nielen svoje dlhoročné skúsenosti s bábkovým a kabaretným divadlom, ale aj pravú rozprávkovú mágiu, ktorá nadchne všetky vekové kategórie. „Teším sa, že scénograf a hudobný skladate nám nachystali veľa divadelných prekvapení a dúfam, že budeme zo všetkých našich výmyslov milo prekvapení, a hlavne, že prekvapíme aj deti v sále. Ako povedala autorka textu Lucia Mihálová – recept je nachystaný, už naše rozprávkové divadlo treba len uvariť,“ povedal režisér Kamil Žiška.

Aj tie najodvážnejšie predstavy o čarovnom svete zo starých rozprávkových kníh premenil na barokovú scénu prešpikovanú starodávnymi mechanizmami scénograf Tom Ciller. V jednom momente na jednom mieste tak budeme môcť sledovať divadlo v divadle. V klasickej rozprávke o princovi a princeznách nebudú chýbať honosné dobové kostýmy, ktoré vznikali v divadelných dielňach. Rozprávková hudba Juraja Haška dáva krídla hravým textom, ktoré si budú diváci spievať ešte dlho po tom, čo odídu zo sály divadla.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Odvahu zhostiť sa postavy Princa Bajaju nabral herec Matúš Beniak. Na jeho ceste ho sprevádzajú hereckí kolegovia Michal Jánoš a Martin Kochan, aby zachránil tri princezné hereckého súboru DJP: Danu Droppovú, Silviu Soldanovú a Petru Blesákovú.

Vstúpte spolu s deťmi do čarovného sveta divadla, kde ožívajú príbehy a kde sa ich fantázia môže naplno rozvíjať.

foto: Robert Tappert

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované