back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Prijmete aj vy tento rok koledníkov? eRko opäť prináša Dobrú novinu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Detská organizácia eRko je hnutie kresťanských spoločenstiev detí s celoslovenskou pôsobnosťou. Začiatky hnutia sa začali písať v roku 1973, oficiálne bolo zaregistrované v roku 1990. Základom činnosti hnutia je pravidelná mimoškolská práca s deťmi v malých skupinách. eRko pôsobí v Seredi od roku 2005. Názov sa píše s veľkým písmenom. R, čo má vyjadrovať radosť. Misiou je vytvárať v slovenských farnostiach spoločenstvá – tzv. stretká, nech deti rastú spolu v radosti a necítili osamelosť či nudu. Cieľom je pomáhať pri výchove a neformálnom vzdelávaní detí, aby tak spolu so svojimi animátormi prežívali prostredníctvom aktivít, rozhovorov, príbehov, modlitby a hier radostné spoločenstvo, kde rozvíjajú svoje vedomosti, talenty a zručnosti. Združenie tvoria deti vo veku od 6 rokov, ktorým zabezpečujú program animátori – dobrovoľníci. Stretávajú sa spravidla v týždenných alebo dvojtýždenných intervaloch. Členmi eRka sa môžu stať aj mladí ľudia, ktorí nie sú veriaci, avšak je potrebné, aby rešpektovali princípy, hodnoty a štýl eRka, v duchu ktorého animátori vedú deti. Ak niekoho oslovila činnosť hnutia, môže sa viac dočítať na web stránke erko.sk.

Dominika Bujdáková, koordinátorka Územia Západ a Andrej Macho, zodpovedná osoba eRka pre farnosť Sereď prezradili aké programy eRko ponúka deťom a mládeži.

eRko z celoslovenského hľadiska vyhlasuje aj rôzne kampane. V mesiaci október to bola kampaň Detský čin pomoci, ktorá od roku 2022 nesie názov DOBROčiny. V máji organizujeme kampaň MINIdigi (pôvodný názov Vypni telku, zapni seba!), ktorá je zameraná na šírenie digitálnej miernosti.
V decembri vyhlasuje eRko oficiálnu kolednícku kampaň Dobrá novina. V rámci nej registrované skupinky koledníkov navštevujú domácnosti, kde ohlasujú radostnú zvesť Vianoc v podobe spevu kolied, recitácie vinšov či iných umeleckých prejavov. Počet koledníkov sa každoročne mení, no zapojených býva približne 20 koledníkov v dvoch skupinkách, ktoré tvoria deti a mládež z eRka a žiaci z CZŠ sv. Cyrila a Metoda. Tento rok pôjde o už 29. ročník.

Koledovanie prebieha v zapojených farnostiach od 24. decembra až do 6. januára. Podľa miestnych zvyklostí chodia koledníci buď po prihlásených domácnostiach, alebo prebieha program po svätej omši v kostole. V seredskej farnosti navštevujú registrované skupinky prihlásené domácnosti 26. decembra v popoludňajších hodinách. Kolednícky program pozostáva z vinšov a tematických dialógov doplnených spevom rôznych kolied, napr. Dnešný deň sa radujme, Povedzte nám pastierovia či Búvaj dieťa krásne a pod.

Záujemcovia sa budú môcť prihlásiť v sakristii kostola počas decembra. Podporiť projekty Dobrej noviny bude však možné aj formou príspevku do špeciálne označenej pokladničky v kostole. Ďalšie formy podpory sú zverejnené na oficiálnej stránke www.dobranovina.sk/podporim

V duchu motta tohto ročníka „Staň sa svetlom aj ty“ následne podporia koledníci a dobrodinci rozvojové projekty v Južnom Sudáne a v ďalších krajinách východnej Afriky. Južný Sudán je najmladšou krajinou sveta a zároveň patrí medzi tie najchudobnejšie. Elektrickú energiu si väčšinou musia domácnosti vyrobiť sami. Ideálnym riešením sa v tejto slnečnej krajine javia solárne panely. Náš rozvojový program Dobrá novina si túto akútnu potrebu uvedomuje a už niekoľko rokov podporuje aj Vzdelávacie centrum v meste Rumbek. Pod vedením skúsených učiteľov sa tu z mladých Juhosudáncov stávajú šikovní elektroinštalatéri solárnych panelov, ktorí dokážu priniesť svetlo do príbytkov, škôl, farností či nemocníc.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Ponuka programov a projektov eRkárov je ale rôznorodá

Z príležitostných je to napríklad webový projekt Deti a Covid, ktorý vznikol v roku 2020 v spolupráci s odborníkmi z oblasti psychológie a pedagogiky. V tom istom roku sme spustili trojročnú podcastovú tvorbu, ktorá má vyše 90 epizód na rôzne motivačné či metodické témy ako výchova detí či prebiehajúce kampane a udalosti v eRku. V roku 2022 vytvorilo eRko v spolupráci s organizáciou Domka detskú mierovú kampaň Hviezdy do tmy, ktorej cieľom bolo šíriť nádej aj v čase vojny. Pre animátorov sú organizované rôzne kurzy, workshopy a motivačné stretnutia. Za pozornosť stojí aj náš detský časopis Rebrík, ktorý je určený deťom od 6 do 10 rokov. Podporuje aktívne prežívanie voľného času detí, rodinnú výchovu i školské vzdelávanie. Organizujú sa aj špeciálne stretká, napr. karnevalové, vianočné, športové a taktiež regionálne podujatia ako Deň radosti či Púť detí. Zavŕšením celoročného stretávania sa je spoločný letný tábor.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované