back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Sereď začína sprístupňovať verejné studne. Reaguje tým na klimatické zmeny i na chuť obyvateľov starať sa o stromy

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď  /  Ako u babičky na dvore. Tak môžu v budúcnosti vyzerať niektoré sídliskové vnútrobloky v Seredi. Radnica chce na ne osadiť nové ručné pumpy na vodu. Vedenie mesta sa totiž začalo zaujímať o možnosti, ako sprístupniť úžitkovú vodu  svojim obyvateľom z mestských studní. So skúšobným osadením ručných púmp sa už začalo, k dispozícii  majú byť prvé dve už na jar 2024.

Nie je tajomstvom, že voda je strategická surovina. V dobe klimatických zmien, ktorú sme začali žiť, sa jej hodnota vyšplhá vyššie. Je teda dobré, ak sa samosprávy čím skôr pripravia na jej možný nedostatok. Starší obyvatelia mesta Sereď si dobre pamätajú viaceré verejne prístupné studne. Voda v nich bola pitná a využívaná na polievanie predzáhradiek i pre letné šantenie detí. Pamätajú si ich napríklad obyvatelia z Fándlyho, z Cukrovarskej, či z Mlynárskej ulice, ale aj z ďalších lokalít. Postupom času boli studne odstavované a zabudnuté.

„Už v predchádzajúcom období sme v spolupráci s niektorými obyvateľmi mesta a pamätníkmi začali mapovať zabudnuté studne na území mesta. Máme informácie o presných miestach cca 20 z nich, ale určite ich bolo aj viac,“ uviedol Marián Šišo, poverený vedúci oddelenia realizácie projektov, rozvoja mesta a verejného obstarávania. Dodal, že v týchto dňoch sa podarilo skúšobne osadiť prvú pumpu. „Na Spádovej ulici, vo vnútrobloku, sme oživili starú kopanú studňu. Z logických dôvodov bude studňa odovzdaná do užívania na jar, keď nebudú hroziť mrazy,“ uviedol Šišo.

Mesto vníma aj iniciatívu niektorých jej obyvateľov, ktorí deklarovali ochotu využívať vodu zo studní na dobrovoľnícke brigády. Počas horúcich letných dní sa chcú vlastnými kapacitami postarať o zalievanie stromov, kríkov a kvetov v meste, keďže chcú prispieť k zelenšej Seredi. Úžitkovú vodu z verejných studní vie byť zároveň využívaná aj v čase odstávky vody z verejného vodu.

foto: MsÚ

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované