back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Enviropolícia počas domovej prehliadky v Hlohovci zaistila ohrozené druhy korytnačiek a papagájov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Prezídium PZ SR |MM|  Policajti oddelenia Nitra odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality NCODK P PZ zaistili počas domovej prehliadky v Hlohovci protiprávne držané a chované chránené živočíchy a to sedem kusov exemplárov korytnačky zelenkastej (Testudo hermanni), päť kusov exemplárov papagája Žako kongo (Psittacus erithacus), jeden exemplár papagája Ara marakana (Primolus Maracana), ako aj jeden pancier korytnačky a tri kadávery papagája Ara marakana. Počas domovej prehliadky bola ďalej odobratá vzorka DNA u tridsiatky papagájov Žako kongo z dôvodu preverenia pôvodu týchto jedincov chránených druhov živočíchov. Ich pôvod 51-ročný podozrivý M. P. nevedel v zmysle príslušných právnych predpisov preukázať. V dome podozrivého sa ďalej našli krúžky na nezameniteľné označenie vtákov a aj rôzne dokumenty k zvieratám.

Domová prehliadka bola realizovaná po začatí trestného stíhania vo veci prečinu porušovanie ochrany rastlín a živočíchov podľa § 305 Trestného zákona. Spoločenská hodnota Korytnačky zelenkastej je vo výške 230,- EUR/1 kus a papagája Žako kongo je vo výške 1.950,- EUR/kus. Celkový rozsah protiprávneho konania bol zatiaľ vyčíslený na najmenej 11.820,- EUR.
Polícia upozorňuje občanov, že akékoľvek nakladanie s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín je podmienené povoleniami a rozhodnutiami príslušných štátnych orgánov. Ak sa takéhoto konania dopustí páchateľ na Slovensku, hrozí mu trest odňatia slobody až do výšky 8 rokov, v závislosti od rozsahu zisteného protiprávneho konania.

Protiprávne obchodovanie s ohrozenými druhmi rastlín a živočíchov dnes patrí medzi 4 najvýznamnejšie svetové bezpečnostné hrozby z pohľadu obratu finančných prostriedkov. Na jej páchaní sa často podieľajú rozsiahle siete medzinárodných zločineckých organizácií, pre ktoré ja táto činnosť lákavá z dôvodu nízkeho rizika odhalenia a nízkych trestov, ktoré sú za takúto trestnú činnosť ukladané.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované