back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Euromajdan (ukr. Євромайдан) na Ukrajine -10 rokov po…

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Na Ukrajinu sme cestovali do a aj po Euromajdane, ktorý je vnímaný ako revolúcia dôstojnosti. Takže vieme porovnávať…

Práve pred 10 rokmi sa na hlavnom námestí v Kyjeve konali protivládne protesty a občianske nepokoje. Táto de facto revolúcia na Ukrajine vypukla 21. novembra 2013 s vyvrcholením v polovici februára 2014.

Niečo z Wikipedie.org:

Euromajdan (ukr. Євромайдан), (iné názvy: revolúcia dôstojnosti[chýba zdroj]) je označenie pre protivládne protesty a občianske nepokoje na Ukrajine, ktoré v krajine vypukli 21. novembra 2013 a vyvrcholili v polovici februára 2014. V Kyjeve došlo k prestrelkám medzi políciou a protestujúcimi. Protesty boli v počiatočnej fáze dôsledkom nečakaného rozhodnutia najvyšších predstaviteľov Ukrajiny prerušiť proces európskej integrácie.

V dôsledku udalostí medzi 18. a 20. februárom bol prezident Janukovyč nútený uskutočniť viaceré ústupky opozícii. Dohodu smerujúcu k ukončeniu politickej krízy podpísali predstavitelia opozície Vitalij Klyčko, Arsenij Jaceňuk a Oleh Ťahnybok za prítomnosti predstaviteľov Nemecka (Frank-Walter Steinmeier), Poľska (Radosław Sikorski) a Francúzska (Eric Fournier). Vladimir Lukin, reprezentujúci Rusko odmietol dohodu podpísať. Koncom februára prezident Janukovyč a viacero ďalších vysokých predstaviteľov krajiny ako aj premiér Azarov opustili krajinu a odišli do Ruska. Protesty napokon dosiahli, že parlament odvolal prezidenta Janukovyča z funkcie a vytvoril dočasnú vládu. V nasledujúcich dňoch došlo k obsadeniu Krymu ruskými vojskami a proruským nepokojom v Doneckej a Luganskej oblasti.

Zdroj: Wikipedia.org

- Článok pokračuje pod reklamou -

Zdroj titulnej foto: Autor: Nessa Gnatoush – https://www.flickr.com/photos/11036666@N08/11158077404/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29973243

– – –

Aj dnes si obete nepokojov Ukrajinci vážia a na hlavnom Námestí nezávislosti – Майдан Незалежності pamätníčky, ktoré sú sústavne upravované a udržiavané občanmi, študentami a mestom.

Takto sme priebežne na dnes už unikátnych fotografiách zadokumentovali pamiatku na mŕtvych našim objektívom – Foto: (C) Miloš Majko:

Fotografie sú už neopakovateľné, nakoľko verejné priestory na Majdane v Kyjeve za posledné roky prešli pomerne výraznými zmenami a dnes sa na svojich miestach nachádzajú už len jednoduché fotografie obetí protestov.

Foto: (C) Miloš Majko

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Amíci vám tam spravili prevrat,teraz tam bojoju z Rusmi a my máme vyplakať. Čo ste chceli to máte.

  2. Mili dezolati, som zvedavy ako by ste branili nasu vlast keby nas napadli vasi mili priatelia z ruSSka. Jaaaaj, vy by ste nebranili, vy by ste ich vytali s kytickami a potom by ste sa pozerali ako vam ta chamrad znasilnuje zeny.

  3. Trumpa nezvolia, ale aj keby ano, Ukrajina aj tak zvitazi, Anglicko, Nemecko vo velkom podporuju vojensky Ukrajinu, takze sa to zvladne. Ale aj Trump vyblakuje pred volbami a potom bude potichu posielat nadalej zbrane na Ukrajinu. Je v zaujme USA aby ruSSka chamrad nevyhrala. 320 tis. mrtvych ruSSkych smradov, akoze druha najvacsia armada sveta, su vysmechom.

  4. A samozrejme Holandsko, Dansko, Svedsko, atd. Na jar pridu F-16 na Ukrajinu a to bude ina pesnicka. ruSSi budu utekat….Slava Ukrajine!

  5. …preco sa henti…za brata oslovuju buzik?
    zeby to mali z tych obradov opricnikov? tam brat za brata znamena presne to… do zastupu, napichnut a gojdaaa…
    ale sak nechajme ich…

  6. Existuje nejaký racionálny argument prečo naša dezolé scéna fandí v tomto konflikte Putinovmu stredovekému Rusku?

  7. uplne som cakal, kedy sa tu objavi proruska chamrad a zacnu bliakat totalne nezmysly… zatial je to slabe, ale najvacsie blaboly este len ocakavam, zrejme este nestihli docerpat informacie, ako spravne reagovat na tuto temu… najvacsia hanba je, ze tie sracky verejne pisete zadarmo, ale kto by vam aj platil, ked mate v zaklade problem s gramatikou vlastneho jazyka…

  8. Specialna operacia, ktora mala trvat 3 dni trva 636 dni. No co mili dezolatikovia, dajako to tomu vasmu vodcovi putlerovi nevychadza? Kde asi urobili soudrozi chybu?

  9. Buzny kľud. Berte vlajocky a hor sa na námestie blikať. Chvála Bohu že tam je Fico. Pekny dník,pirulku na ukludnenie

  10. Berte to tak, že Rusi majú násobne väčšie ľudské zdroje ako Ukrajinci, tak z dlhodobého hľadiska je jasné, že majú obrovskú výhodu. A môžte Rusom nadávať, alebo si ich mojkať, pravda je taká, že zbrane obsluhujú ľudia. To delo samo nevystrelí, stíhačka nevzlietne, spúšť samopalu sa sama nestlačí, mína sa sama nedeaktivuje.

  11. a stat sa sam neobsluzi, zavody same vyrabat nebudu…. uz teraz russom chyba pracovna sila.
    poznas to – a co mlade zutekalo a co stare nevladalo. este jedna dve SVO mobilizacia a robit nebude mat kto vobec.

  12. Mne nie je jasna jedna vec. Na Majdane vtedy vo februari 2014 protestujuci dosiahli to svoje. Zvrhli demokraticky zvoleneho promoskovskeho prezidenta Janukovyca, ktory musel v strachu o zivot opustit krajinu. Moci sa ujala proeuropska vlada a co sa stalo? Co sa dialo na Ukrajine celych tych 8 rokov do februara 2022, ze Ukrajina za tych 8 rokov nepokrocila k clenstvu v EU? Ved preto bol ten Majdan. Aby vstupili cim skor do EU.

  13. no čo sa stalo?…veď ten majdan bol prave kvoli tomu že ten Janukovyč tých ukrajincov oje.al,…v kampani im sľuboval integráciu do EU, pripravoval asociačnú dohodu a pár dní predtým si to z ničoho nič rozmyslel….miliony ukrajincov v EU, dalšie miliony závislé od toho čo im rodina pracujúca v EU pošle a Janukovyč sa im vytoto na hlavu…to on nečakane prerušil integračný proces a odvtedy to ide na Ukrajine do p….
    https://euractiv.sk/section/all/news/janukovic-si-osvojil-mysliemku-integracie-do-eu-014631/
    a čo sa dialo posledných 8 rokov? to myslíš vážne?…veď tam majú nasáčkovaných rusov a úplne iné problémy….

  14. Po začiatku vojny milióny Ukrajincov utiekli do sveta, čo pri ich východiskovej základni cca 38 000 000 obyvateľov znamená, že ich ľudské zdroje sa vyprázdnia rýchlejšie ako ruské. Len v EÚ: https://www.consilium.europa.eu/sk/infographics/ukraine-refugees-eu/ a treba si prirátať aj ostatný svet. Potom rátaj milióny ľudí na Rusmi zabraných územiach a zistíš, že mobilizačná základňa Ukrajiny je na nízkej úrovni. https://www.ceskenoviny.cz/ukrinform/cesky/zprava.php?id=1086703
    Ruská východisková základňa je cca 145 000 000, takže ich mobilizačné a pracovné zdroje sú nepomerne vyššie a to aj po vlne útekov pred čiastočnou mobilizáciou, ktorá v Rusku prebehla.

  15. Ratafak plachta 22. novembra 2023, 12:39 Pri
    No a stalo sa aj to, že tých chudákov Ukrajincov oklamal aj Zelenskyj, že ak vyhrá voľby, tak po voľbách ukončí vojnu na Ukrajine. Z toho vyplýva, že obyčajný človek kdekoľvek na svete neznamená pre politikov a tých, ktorý ťahajú za nitky nič.

  16. Anonym 22. novembra 2023, 14:15 Pri….rozdiel medzi tým Janukovyčom a Zelenským je v tom že Janukovyč mal podpis dohody vo vlastných rukách…ak sa Rusko rozhodne že vojna bude a zautočí, tak Zelenský si može ísť pískať a akurát tak prosiť o zbrane a podporu…

  17. Anonym 22. novembra 2023, 14:49 Pri…to nemení, ale každý snáď chápe že na mier treba 2 strany….slubovať niečo čo nie je 100% v jeho rukách je blbosť, s tým sa dá súhlasiť….to je podobné ako keď niekto vyhlasuje že „My sme za mier“, no vo finále ak ťa niekto napadne tak čo možeš robiť?…nechať sa zmlátiť/zabiť alebo brániť sa – bojovať…

  18. Nie je to podobné tomu, ako keď niekto vyhlasuje, že „My sme za mier“, už len preto, že to sľúbim, nie len tak do vetra vyhlasoval.

  19. možeme sa tu baviť o slovíčkarení že ako to ten Zelensky presne povedal, ak sluboval tak je jasné že to nemohol na 100% splniť lebo na ten treba minimálne 2 strany a to snáď vie každý volič…ono to však vobec nie je o nejakom Zelenskom…ten konflikt, majdan, obsadenie Krymu, bordel na Donbasse začal dávno pred tým než Zelenský kandidoval za prezidenta….

  20. Som fakt zvedavy, ci na buduci rok orezident Zelensky predstupi pred narod a vypise prezidentske volby. Keby som nal stavit 50 eur, tak stavim dvojku, ze nevypise. Ale urcite by som ho respektoval, keby vypisal. To by bolo konanie demokrata hodne respektu doma aj vo svete.

  21. Keby Putin chcel ich zrovna zo zemou do troch dní. Vtedy ho označiť za vojnového zločinca atď. To že prska prskavky len na východe by mali byť všetci radi. Že zaco,prečo je jedno lebo každý si ide svoje.ukrajina sa stava tím čo už ani Zelensky vie že nedopadne dobre. Majdanom si podpísali ortiel smrti. Trvá to dva roky? Bude to 20. Ešte budú prosiť Ukrajinci. Čo som veľmi nerád že sa toto deje. Mier. To je fraza

  22. Naťahovanie vojny Rusku vyhovuje. Zvlášť po tom ako im momentálne pracuje vojnová ekonomika a sankcie ich paradoxne posilnili. A vojenská pomoc Ukrajine z celej Európy akosi nemá efekt.

  23. Elvis 22. novembra 2023, 20:31 Pri
    Môj kolega kedysi hovoril že: Trtkám kedy chcem…ale nechcem.

  24. Anonym 23. novembra 2023, 8:25 Pri
    No, nie som si istý či im bude donekonečna vyhovovať návrat 20 ročných synov v plastových vreciach. Ak teda nekončia v kremačných peciach a potom niekde v jarku priamo pri fronte…

  25. Ale Rusi majú ľudských zdrojov dosť a oni sa nezamýšľajú nad tým. Ak sa budú počty vojakov redukovať na oboch stranách, skôr skončí Ukrajina. Preto im to vyhovuje.

  26. je jasné že rusov je viac a majú viac zásob, pripravovali sa na vojnu roky…teraz je otázka aký je pomer strát a ten nevieme (pri Bachmute sa písalo o 1:5 až 1:7 v neprospech Ruska, ale asi to nejde to overiť)…no pri ruskej taktike „nas mnogo“, kedy útočia hlava nehlava sa može ten počiatočný nepomer síl dosť vyrovnávať…..

  27. Situacia na fronte je opacna. Rusi su zakopani a do kontaktu s nepriatelom sa dostavaju vynimocne. Sustreduju sa na likvidovanie zivej sily nepriatela dronmi a delostrelectvon. Nemaju velke straty. Podla mna to bude take zamrznute bez velkych pohybov az do marca, ked budu mat v Rusku volby. Putin ziska potvrdenie mandatu na dalsich 7 rokov a potom sa tam zacne skutocne krviprelievanie a zaberanie uzemia.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované