back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Silvester bude bez petárd a delobuchov. Do platnosti vstupuje celoročný zákaz používania pyrotechniky na území mesta Sereď.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Dňom 2.1.2024 vstúpi do platnosti novela zákona č. 58/2014 Z. z. o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii v znení neskorších predpisov a zákon č.372/1990 Zb o priestupkoch v znení neskorších predpisov, ktorá zavádza obdobný zákaz používania pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3, ktorých hlavným efektom je hluk. Zákon definuje aj čas, kedy používanie ohňostrojov nie je zakázané a to od 31. decembra od 18:00 hod. do 1. januára 2:00 hod., zároveň v mestách a obciach umožňuje existenciu VZN o zákaze používania pyrotechnických výrobkov nad rámec zákona.

Poslanci mestského zastupiteľstva v Seredi Erik Štefanek a Ľubomír Švorc predložili na rokovanie Mestského zastupiteľstva konaného dňa 16. 11. 2023 návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Sereď o zákaze používania pyrotechnických výrobkov na celom území mesta a to práve počas spomínanej výnimky, t.j. 31.decembra a 1. januára.

Ako dôvod uviedli poškodenie a ohrozenie fyzického a duševného zdravia ľudí a to najmä pri neodbornej manipulácii s pyrotechnickými výrobkami. Náhodné, teda neočakávané použitie extrémne hlučnej zábavnej pyrotechnicky, navyše so svetelným efektom pôsobí negatívne na starších ľudí, deti, citlivých ľudí, ľudí s poruchami duševného zdravia, mentálne hendikepovaných ľudí a autistov. Ďalej v súvislosti s pyrotechnikou môže dôjsť k poškodzovaniu súkromného a verejného majetku, poškodzovaniu a ohrozeniu fyzického a duševného zdravia zvierat, výrazné, často nezvratné narúšanie medziľudských vzťahov t.j. medzi odporcami a fanúšikmi pyrotechniky. V neposlednom rade ide o nežiaduce účinky a výrazné znečistenie životného prostredia, nakoľko zlúčeniny, ktoré vznikajú pri použití pyrotechnických výrobkov sa dostávajú na zemský povrch, aj prostredníctvom napadnutého snehu a po jeho následnom roztopení do pôdy, podzemnej vody a riek.

„Zákaz používania pyrotechniky produkujúcej hluk na území nášho mesta sme predložili na základe širokého a dlhodobého verejného záujmu a z dôvodu ochrany verejného zdravia a poriadku. Tieto pyrotechnické výrobky sú práve tými, ktoré majú najviac negatívnych dopadov na zdravie ľudí a zvierat a znečistenie životného prostredia a tie by sme radi eliminovali,“ uviedol poslanec Ľubomír Švorc.

Poslanci (počtom hlasov za: 16, zdržali sa: 2) nové VZN schválili. Mesto týmto nariadením upravuje používanie pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3 nad rámec obmedzenia ustanoveného osobitným predpisom, t.j. zakazuje na celom svojom území používanie tejto pyrotechniky v období od 31.decembra príslušného kalendárneho roka do 1.januára nasledujúceho kalendárneho roka. To znamená, že v Seredi platiť bude celoročný zákaz a to bez výnimiek.

Zákaz sa bude vzťahovať na používanie pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3, ktorými sú petardy, zábleskové petardy, batérie petárd, batérie petárd s externou oporou, batérie zábleskových petárd, batérie zábleskových petárd s externou oporou, výmetnice, míny, rímske sviece, rakety obsahujúce pyrotechnickú jednotku, ktorej hlavným efektom je hluk, a kombinácie obsahujúce ako prvok petardy alebo zábleskové petardy. Vymedzenie jednotlivých kategórií pyrotechniky nájdete v ust. § 4 vyhlášky č. 70/2015 Z.z. Pomôckou pri kúpe môže byť aj to, že každý pyrotechnický výrobok musí obsahovať označenie kategórie.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Používať sa bude môcť pyrotechnika kategórie F1, T1 a P1, ktorá predstavuje veľmi nízke nebezpečenstvo a má zanedbateľnú hladinu hluku. Ako povedal poslanec Švorc, zaraďujeme sem predovšetkým detskú pyrotechniku napr. motýle, bzučiaky, píšťalky, a vystreľovacie konfety, fontánky a prskavky. Sú určené aj mladším osobám, avšak vždy by sa mali používať pod dohľadom rodičov alebo zodpovednej osoby.

Čo to v praxi bude znamenať poslanec Erik Štefanek vysvetľuje: „Všeobecne záväzné nariadenie, ktoré sme schválili má za cieľ rozšíriť zákonom stanovený zákaz používania týchto kategórií zábavnej pyrotechniky. To znamená, že zákaz bude platiť celoročne a na celom území mesta Sereď. Stručne povedané, ide o všetky druhy petárd, delobuchov a všetkých druhov rakiet, ktoré tvoria hluk. Jej používanie bude možné jedine na základe písomnej žiadosti o súhlas, ktorú musí schváliť mesto. Chcem preto aj touto cestou apelovať na všetkých slušných obyvateľov mesta, aby dodržiavali tento zákaz a volili iné, alternatívne formy zábavy. Ak si totiž dáme na misky váh tých pár sekúnd radosti voči utrpeniu, ktoré tým môžeme spôsobiť, tak nie je nad čím rozmýšľať.“

Pozor: ak niekto použije vyššie spomínané pyrotechnické výrobky v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi, budú všetky tieto udalosti riešené ako priestupky na úseku verejného poriadku, kde hrozí pokuta až do výšky 30 eur.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované