back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Karpatská populácia vlkov na Slovensku a Slovenská národná strana.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Juraj Lukáč je s používateľom Janka Zajaková a 12 ďalšími na mieste Bieszczady.
Karpatská populácia vlkov na Slovensku a Slovenská národná strana.
O vlkovi už na Slovensku povedal každý všetko.
Je to logické. Vlk je od čias našich predkov apotropaické zviera, organizmus, ktorý nás chránil pred zlými silami a nešťastným osudom. Starí Slovania robili na oslavu vlka Vlčie dni a ešte nedávno sa na Slovensku alebo aj v Rusku vybralo v prípade maskota majstrovstiev sveta v hokeji, medzi vlkom a medveďom.
Vlka máme hlboko v svojej duši a nedá sa s tým nič robiť.
Po apotropaickom zvierati ale prišla Červená Čiapočka. Nevinný príbeh o dospievajúcom dievčati z trinásteho storočia, kde sa Čiapočka vyspí s vlkom a žili šťastne až nepomreli, zmenil Charles Perrault a potom bratia Grimmovci. Pridali tam postupne krvilačnosť a ešte postavu statočného poľovníka, zamestnanie, ktoré sa objavilo s rozvojom nemeckého lesníctva.
Stalo sa to v časoch, keď sa vlk už v oblastiach vzniku príbehu Červenej Čiapočky nevyskytoval a rozprávkari mohli slobodne šíriť svoje hoaxy.
Od tých čias málo zvierat tak polarizuje spoločnosť ako vlk. Nesie so sebou emócie, ktoré sú vždy prvé, ak sa človek snaží zaujať akýkoľvek životný postoj. A hráči s emóciami to vedia efektívne využívať.
Vzniklo celoeurópske hnutie za prenasledovania vlka, ktoré ho priviedlo na pokraj vyhynutia. Vďaka ochrane sa vlky vracajú do európskych hôr, ale nemajú to ľahké.
Začalo to byť smiešne. Vlci sa stali predmetom politického boja. Plamenné výzvy žiadajúce odstrel satana striedajú ohnivozelené frázy o milovanom vĺčkovi. Blesky emócií zapĺňajú životný priestor a na zdravý rozum nezostáva miesto.
Dajme teda trochu rozumu.
Každý zložitý živý systém potrebuje z rôznych dôvodov komunikovať. Komunikácia umožňuje zvyšovať stabilitu systému, odstraňovať poruchy a prispôsobovať sa meniacemu okoliu. V zložitom systéme zberu, spracovania a ukladania informácii v živých systémoch má dôležitú úlohu ukladanie genetickej informácie do DNA, napríklad vlkov. Vlci v Európe tvoria desať rôznych populácií. Desať skupín s rôznou DNA informáciou.
A teraz to dôležité. Prežitie každej populácie závisí od kontaktu s inými populáciami a so vzájomnou výmenou týchto informácii v DNA.
Príkladov je v Európe ale aj vo svete veľmi veľa. Posledný vlk vo Švédsku zmizol v 60. rokoch 20. storočia. Po niekoľkých desaťročiach prišli do Švédska dvaja vlci z Fínska a stali sa zakladateľmi novej populácie. Pri živote túto populáciu udržiava neustále dopovanie DNA vlkmi z Fínska.
Horšie je na tom populácia vlkov, ktorá žije na ostrove Isle Royal v USA. Vlci sa na ostrov dostali v zime v roku 1949. Za 55 rokov monitoringu žilo na ostrove priemerne 25 vlkov v troch či štyroch svorkách. Posledná správa, ktorú som čítal o tomto ostrove, hovorila, že tam žijú už len dvaja vlci. Otec a dcéra. Bez novej DNA informácie, ktorá ale nemá odkiaľ prísť, táto populácia vlkov vyhynie.
Informačná výmena v podobe toku génov je pre prežitie organizmov, aj vlkov, zásadná. Slovenskú populáciu tvorí karpatská a nížinná populácia. Podľa DNA analýz je efektívna veľkosť karpatskej populácie slovenských vlkov mimoriadne nízka a stačí malý zásah do populácie a Slovensko príde veľmi rýchle o karpatského vlka. Dopadneme ako vlci na ostrove Isle Royal. Výsledkom bude, že na Slovensko príde nížinná populácia vlka z Poľska, Českej republiky a z Maďarska.
Skupina hrdých Slovákov na čele s pánom Tarabom, Kuffom aj kapitánom Dankom dosiahne zničenie slovenského vlka a zaplavenie Slovenska maďarskými, poľskými a českými vlkmi. Tak to dopadne vždy keď emócie a politika rozkazuje rozumu.
Pre tých čo vedia čítať prikladám súvisiace vedecké správy.
Genetic rescue in Isle Royale wolves: genetic analysis and the collapse of the population | SpringerLink
Rescue of a severely bottlenecked wolf (Canis lupus) population by a single immigrant | Proceedings of the Royal Society of London. Series B: Biological Sciences (royalsocietypublishing.org)
Wolf population genetics in Europe: a systematic review, meta‐analysis and suggestions for conservation and management – Hindrikson – 2017 – Biological Reviews – Wiley Online Library
Zdroj: FB
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Väčší nezmysel som už dávno nečítal. Stretnúť na Slovensku vlka s ktorým si nerozumiem lebo je maďar, to už tu dávno nebolo.

  2. vies mily jano, ked nerozumies tym par pismenkam, tak popros niekoho neopiteho kto by ti to vysvetlil.

  3. Vlk na človeka neutočí, medveďov treba preriediť, a vyhodiť TT blázna s parlamentu. Vlk prečo máš také veľké oči? Nevidíš že seriem odpovedá červenej čiapočke.

  4. Mam v pici ci tu bude madarsky vlk,slovensky,alebo aj turecky,tento priblbly mudrc co napisal tuto picovinu,nech sa spyta von der Layenovej,ako poriesila vlkov v nemecku, dolnom sasku ked jej vlk roztrhal 30 rocneho ponika Dolly,zavolala si kompetentnych politikov,myslim,ze to boli krestansky demokrati a z pozicie moci prikazala vlkov eliminovat,cize strielat,ak by slnieckari nevedeli co to je.

  5. Len si zabudol povedat, ze ten vlk zabil 12 oviec, nejake kravy a este kona. Ale nezabudol si zaslnieckarit. Typicky dezolat. Ak by si nevedel co si.

  6. Pán Lukáč znovu šíri účelové demagógie. Nielen Slovania, ale aj Germani najmä nacisti a Hitler velebili, ale aj zneužívali vlka (bunker – vlčia nora, mládež – vlcata). Vlk bol na Slovensku po 2. sv. vojne vyhubeny, lebo zabíjal domáce zvieratá, ktoré v tej dobe znamenali existenčný problém. Do roku 1989 znovu a bez „ochranárov“ obsadil skoro celé Slovensko napriek vyplácanej štátnej odmene za jeho lov, lebo tak chceli poľovníci. Kráľovský ostrov je aj príkladom toho, ako dopadne bezzasah a že početnosť bylinozravca nelimituje jeho predátor, ale potravne zdroje. Po príklade Švédska (400) a Rakúska (70) pre Slovensko stačí 40 vlkov. O prežitie vlkov na Slovensku pán Lukáč nemusí mať obavy. Pre zachovanie genetickej výbavy druhu stačí 30 jedincov. V prípade nedostatočnej genetickej výbavy je lacnejší a účinnejší dovoz nepribuznych jedincov, ako likvidácia vidieka a potravinovej sebestačnosti. Viac ako sa trápiť nad politikou SNS, odporúčam pánovi Lukáčovi sa zamyslieť nad tým, čo prinesie vlkom nutné zníženie raticovej zveri cca na polovicu. Posepnem príležitosť : los európsky.

  7. Najväčšou environmentálnou záťažou a škodnou, celosvetovo sú primitívni a nenahraní ĺudia. Načo sú ĺudia, keď nerobia svet kepší?

  8. Divoké zvieratá patria do prírody a len ona sama vie najlepšie regulovať a riadiť vývoj evolúcie!!!
    Vlk, medveď a vôbec celý biotop je výsledkom vývoja počas miliárd rokov.
    Človek ako živočíšny druh je tu veľmi krátko a už zamoril celú planétu…
    Nemá právo zasahovať do chodu prírody, ale sa má snažiť o to, aby nebol záťažou.
    Lebo príroda ho môže sama zregulovať a eliminovať…
    Najnebezpečnejší tvor je idiot!
    Príroda tu bude aj potom čo idioti vyhynú…
    To je jediná spravodlivosť na tomto svete!

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované