back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Triedime zelené odpady. Aj na cintoríne!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď /   Aby generácie po nás nededili haldy zmiešaných odpadov, ktorých osud spočíva jedine v definitívnom uložení na niektorú skládku kdesi, kde mohlo rásť obilie, či kus lesa, trieďme odpady.

Nielen v týchto posviatočných dňoch, kedy budeme upratovať hroby a odnášať z nich vyhorené kahance, či zvädnuté chryzantémy, zamyslime sa, kam uložíme tieto odpady. Na cintoríne v Seredi je k dispozícií samostatný kontajner pre biologicky rozložiteľný odpad. To, čo doňho položíme, musí byť jedine rastlinného resp. rozložiteľného pôvodu. Všetko navyše je nesprávne a môže byť dôvodom, prečo zberová spoločnosť bioodpad nepreberie a vyhodnotí ho ako zmiešaný komunálny odpad. Následne celý obsah znečisteného kontajnera poputuje na skládku odpadov.

Mesto teda prosí o spoluprácu všetkých návštevníkov a žiada o rešpektovanie pokynov na správne triedenie biologických odpadov.

Upozorňujeme tiež, že vyhorené kahance v plastových obaloch nie sú kategorizované v zmysle platnej vyhlášky do skupiny PLASTY, ale sú evidované ako zmesový komunálny odpad, ktorý sa ukladaná na skládku.

 

Tipy pre vyššiu ekológiu na cintorínoch

- Článok pokračuje pod reklamou -

Sviečky: Zredukujme ich počet, kúpme menej, ale kvalitné. Uprednostnime sviečky zo včelieho vosku, zapáľme jednu sviečku za rodinu, nie za každého zosnulého.

Kahance: Vyberajme si sklenené svietniky s kovovým vrchnákom, nie umelé. Umyme a využime tie, ktoré na hrobe už boli, nekupujme nové, prípadne si ich skúsme vyrobiť doma zo zaváraninových pohárov.

Zapojme rodinu: Do výroby vlastných dekorácií zapojme celú rodinu, strávme spolu príjemný čas, ideálny na spomínanie na svojich zosnulých.

Virtuálna spomienka: rôzne webové stránky ponúkajú možnosť virtuálne zapáliť sviečku. Jednoduchšie a prirodzenejšie je zapáliť si sviečku za svojho drahého zosnulého doma a v tichosti mu venovať svoje myšlienky a pozornosť.

Domáce vence: Nekupujme obrovské plastové vence a umelé kvety, ale zaobstarajme si živé z tržnice, alebo od lokálneho pestovateľa. Podporíme tým jeho prácu. Prípadne, ak máme možnosť, dopestujme si vlastné kvety.

Recyklujme: Ak sme na nejaký sviatok dostali kyticu, odložte si ju, vysušte a darujte jej druhú šancu vo váze na hrobe. Sušené kvety sa ľahko kompostujú.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované