back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Uzávera mosta: uloženie dočasného premostenia závisí od súhlasu ministra obrany SR

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď /  Radnica v Seredi priebežne informuje o stave uzatvoreného mosta ponad železnicu. Jeho správcom je Slovenská správa ciest, ktorá dlhú dobu ohlasovala jeho komplexnú obnovu. Predstavy o naplánovanom priebehu prác aj s vybudovaním lávky pre peších však prekazil 11. máj 2023, kedy most museli z bezpečnostných príčin uzatvoriť z hodiny na hodinu. Rozhodol o tom statik. Seredčanom a ľuďom zo širokého výrazne komplikujú život vzniknuté obchádzky a radnica v Seredi je neustále konfrontovaná otázkami právom rozhorčených občanov.

Mesto Sereď je však v pozícii dotknutej strany. Nič, okrem urgovania a dožadovania sa, nemôže urobiť. Napriek tomu súčasný primátor Ondrej Kurbel zrealizoval viaceré iniciatívne kroky, ktoré boli nad rámec povinností samosprávy. Proaktívne vystupovanie prinieslo pre Seredčanov napríklad bezplatný úsek rýchlostnej cesty R1 pri Seredi. Ten primátor vybojoval u najvyšších predstaviteľov štátu, pričom takúto výnimku sa zatiaľ nikde inde na Slovensku nepodarilo vybaviť.

Cieľom Ondreja Kurbela je urýchliť prepojenie dvoch odrezaných častí Serede položením ťažkej mostnej súpravy na už podopretý most. Dočasné premostenie počíta s využitím nábehov súčasného mosta. So štátnymi hmotnými rezervami dohodol bezplatné zapožičanie dočasného premostenia. Zabezpečil vypracovanie projektovej dokumentácie a je ochotný z pozície primátora mesta prebrať zodpovednosť za náklady spojené s prevádzkou takto vzniknutého dočasného premostenia. „Samotná výstavba ťažkej mostnej súpravy je od začiatku podmienená súhlasom ministra obrany SR. Nakoľko realizácia počíta s kapacitami ozbrojených síl a v predvolebnom období mesto nezískalo záväzné stanovisko z ministerstva, tak ihneď po zostavení novej vlády SR som opätovne informoval ministra o situácii v Seredi a opätovne som požiadal ministra o súčinnosť. Uloženie súpravy môžu Ozbrojené sily SR realizovať ako svoje cvičenie, k čomu máme aj kladné stanovisko od  Generálneho štábu ozbrojených síl,“ uviedol situáciu primátor Ondrej Kurbel.

 

Zamietnuté odvolanie a právoplatné povolenie na stavbu

Veci sa hýbu len veľmi pomaly. K samotnej obnove celého mosta, ktoré riadi Slovenská správa ciest (SSC), môže jeho správca pristúpiť až potom, keď si zabezpečí povolenia. Právoplatné stavebné povolenie nedávno získal. Našťastie, odvolanie proti stavebnému rozhodnutiu, ktoré podal známy sťažovateľ Marcel Slávik (M. Slávik a jeho Združenie domových samospráv sa v uplynulých rokoch zapojilo do stoviek stavebných konaní naprieč celým Slovenskom), ktoré mohlo pozastaviť procesy na neurčito dlhý čas, neboli akceptované. Podľa informácií, ktoré SSC mestu poskytla, čaká sa na výsledky štátnej expertízy a následne sa spustí verejné obstarávanie. V praxi teda začiatok samotnej obnovy mosta a komunikácie na ňom nevychádza skôr, ako na druhú polovicu roka 2024.

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

Sťažnosti neutíchajú

I keď je most úspešne podopretý, prvého septembra sa mohli naňho vrátiť peší a cyklisti a popod most už premávajú aj vlaky, radnica stále vníma, že situácie je nedoriešená. Tlak od občanov na rýchlejšie napredovanie eviduje dennodenne.

 

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Zavolajme si sem Japoncov. Ti to postavia za jeden týždeň a mame po starostiach. Slovakia bananas country

  2. SSC nema peniaze, musia platit x krat predrazene najomne za administrativne priestory firme Borisa Kollara.

  3. My máme radnicu? A nie MsÚ?

    Ozaj a čo majú ľudia so Širokého s naším mostom. Však sú od nás 380km????

  4. Najprv sa položí ťažká mostná súprava na už podopretý most a keď sa začne stavať nový, tak mostná súprava sa už používať nebude. Čiže zas budeme jazdiť cez D. Stredu. Všetko premyslené…

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované