back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Arboristi ošetrujú soforovú aleju na ulici M. R. Štefánika

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď  /  Po odbornom vyšetrení stromov prišli na rad zákroky, ktoré pomôžu soforám v centre Serede dožiť sa čo najvyššieho veku. Arboristi v týchto dňoch pracujú vo výškach, skracujú konáre, ošetrujú choré časti a tvarujú koruny stromov tak, aby prispeli k stabilite a bezpečnosti starých stromov.

Arboristi, teda odborníci na stromy, sa pravidelne vracajú do Serede a pracujú podľa objednávok radnice. Po tom, ako v lete akustickým tomografom a rezistografom vyšetrili zdravotný stav dvanástich sofor japonských na ulici M. R. Štefánika, boli navrhnuté a špecifikované potrebné zásahy v zmysle platných noriem a arboristických štandardov.

Aby sme v meste mali zdravé a bezpečné stromy, je dôležitá a veľmi potrebná odborná starostlivosť o ne. Prevádzkovú bezpečnosť vyše 50-ročných stromov  Sophora japonica  (Sofora japonská) v centre Serede sme v letných mesiacoch preverovali akustickým tomografom,  rezistografom, aj ťahovými skúškami. Na základe výsledkov meraní bol odporučený spôsob ošetrenia – zdravotný a stabilizačný rez tak, aby sekundárne koruny stromov plnili svoju funkciu a neboli hrozbou pre okoloidúcich či autá na priľahlom parkovisku. Práce na stromoch v týchto dňoch vykonáva spoločnosť Lumberjack s.r.o.,“ vysvetlila Katarína Navrátilová, referentka životného prostredia mesta Sereď. Dodala, že stromy bude týmto spôsobom potrebné ošetrovať niekoľko sezón za sebou.

Odborná spoločnosť na objednávku mesta predpripravila aj stanovištia pre výsadbu nových stromov na ulici M. R. Štefánika a ošetrila agátovú alej pri Lidli.

foto: red

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Majitelia Jednoty neboli schopní za desaťročia zmodernizovať tento obchodný dom adekvátne k miestu, kde sa nachádza – v strede mesta. Poslednú dobu to vylepšili mega-reklamami. Vyzerá to ako na nejakom blízkovýchodnom trhu… To len tak mimo tému postreh z fotiek.

  2. Jednota…predražený obchod…predavačky niektoré su tam ako keby nasilu…automat na fľaše poriadne nenacitava…henten výťah co tam je ako bradavica na krku prilepené…tie automaty na thc ci kia mater to je… proste grcálne

  3. Dobrý deň, mňa by zaujímalo prečo arboristi ponechali najsuchšie koncové konáre na stromoch… a ešte jeden postreh. Ako si mnohí z nás isto všimli, stromy v našom meste odumierajú ( viď. lipy pred kostolom, stromy v bývalom malom parku) novo zasadené sa z veľkej časti neujmú a vyschnú. Prečo dusíme naše stromy pod dlažbou? Tesne ohraničenými otvormi a na nich kovová mreža, veď tá keď sa v lete pôsobením slnka rozpáli musí vysielať teplo ako z pece…. Stromy v našom meste sú jedna z mála skutočných krás a sú nedocenené. Ak by nebolo súvislých stromových alejí popri chodníkoch bol by pohyb v meste počas leta peklom…. Zmeníme postoj až keď nám odumrie posledný strom?

  4. Kedy tu budú fotky z mestských povrchov ? Či už sa tie burinky vyplienili alebo práve naopak ze mesto je celé zaburinené a server by toľko fotiek nezniesol?

  5. Mestské povrchy 2. novembra 2023, 6:06 !
    Nebuďte naivný. Hádam si len nemyslíte, že dnes bude manžel poslankyne Miroslavy Sabovej Dusášovej fotografovať aktuálny stav mestských povrchov?

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované