back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Pred mestským úradom bol osadený nový poschodový cyklostojan

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Počas mesiaca jún prebiehala celoslovenská kampaň s názvom Do práce na bicykli, do ktorej sa Sereď zapája od roku 2015. Cieľom je zlepšiť dopravnú situáciu v meste a zároveň motivovať ľudí, aby sa rozhodli pre ekologickejšiu alternatívu cestovania do práce. Slovenská sporiteľňa ako partner kampane, venovala do súťaže 3 unikátne cyklostojiská s kapacitou osem bicyklov pre tie samosprávy, ktoré dokázali vymotivovať vo svojom meste viac ako 100 účastníkov do zapojenia sa do kampane. V záverečnom žrebovaní sa okrem miest Trenčín a Levice usmialo šťastie aj na Sereď.

Poschodový cyklostojan svojím netradičným dizajnom a výrazným zeleným podfarbením je umiestnený pred budovou mestského úradu. Prečo samospráva zvolila práve túto lokalitu ozrejmila hovorkyňa mesta Zuzana Slahučková: „Pri vyberaní najvhodnejšieho miesta pre poschodový stojan sme dávali do súvisu aj už existujúci projekt cyklotrasy cez mesto.Ten v budúcnosti prepojí mesto od šintavského mosta po železničný most a projekt už obsahuje infraštruktúru, ku ktorej budú patriť aj cyklostojany. Pred budovou mestského úradu je priestranstvo monitorované kamerami, je to lokalita centra mesta s vybavenosťou a službami, cyklisti môžu preto pohodlne odstaviť svoj bicykel práve pred radnicou a vybaviť si svoje náležitosti.“

Hoci na prvý pohľad vyzerá poschodový cyklostojan zložito, je nenáročný na manipuláciu a ponúka priestorovo úsporné riešenie odkladania väčšieho počtu bicyklov. Poslanec Erik Štefanek u OZ Mám rád cyklistiku vysvetľuje: „Používanie tohoto stojanu je v podstate veľmi jednoduché. Od bežného stojanu sa líši len svojou poschodovou časťou. Jej obsluha je však intuitívna a systém obsahuje mechanické časti, ktoré uľahčujú samotnú manipuláciu. Bicykel je možné bezpečne uzamknúť aj o jeho rám.“  Pre ilustráciu prikladáme aj krátky videonávod.

„Nový poschodový stojan umiestnený na jednom parkovacom mieste demonštruje plochu, ktorú nemusí obsadiť jedine vozidlo, ale môže poslúžiť až ôsmim užívateľom nemotorovej dopravy. Moderný a praktický stojan by mal byť povzbudením pre bezpečné využívanie bicyklov v meste. Pred budovou úradu sme zároveň zachovali aj pôvodné stojany a zaužívaný priestor pre tých, ktorí zatiaľ váhajú využívať poschodové riešenie,“ uzavrela hovorkyňa Z.Slahučková.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované