back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Ako vytvoriť čo najmenej odpadov na cintorínoch?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď /  V týchto dňoch častejšie navštevujeme hroby. Žiaľ, pri pohľade na preplnené pietne miesta treba konštatovať, že aj v tejto oblasti nášho života vyhráva konzum. Mohli by sme si spoločne uvedomiť, že neexistuje nijaká súťaž o najkrajší hrob, či súťaž o hrob s najviac vencami a kahancami. Sviatky dušičiek by nemali byť o predbiehaní sa, kto prinesie viac. Počíta sa totiž len dobrý úmysel v našom srdci.

Obchody od začiatku jesene súperia o zákazníkov a lákajú svojou širokou ponukou. Sviečky, kahance, ozdôbky, vence, umelé kvety. Niekedy sa sortiment prelína s vianočnou ponukou. Aj toto je zámer konzumu. Skúsme odhadnúť: akú radosť môžu priniesť našim drahým zosnulým kvantá ozdôb na ich hroboch? Nie je im to snáď jedno?

Budúcim generáciám však už jedno nie je, s akým množstvom umelých hmôt sa budú musieť postupne vysporiadavať. Čísla hovoria, že počas dušičkového obdobia vyvážajú zberové spoločnosti z pohrebísk tony odpadov navyše. Spomenúť si na svojho blízkeho sa dá skromnejšie a ekologickejšie. Cintoríny nemusia po sviatkoch vyzerať ako veľké skladisko plastového odpadu.

 

Tipy pre vyššiu ekológiu na cintorínoch

Sviečky: Zredukujme ich počet, kúpme menej, ale kvalitné. Uprednostnime sviečky zo včelieho vosku, zapáľme jednu sviečku za rodinu, nie za každého zosnulého.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Kahance: Vyberajme si sklenené svietniky s kovovým vrchnákom, nie umelé. Umyme a využime tie, ktoré na hrobe už boli, nekupujme nové, prípadne si ich skúsme vyrobiť doma zo zaváraninových pohárov.

Zapojme rodinu: Do výroby vlastných dekorácií zapojme celú rodinu, strávme spolu príjemný čas, ideálny na spomínanie na svojich zosnulých.

Virtuálna spomienka: rôzne webové stránky ponúkajú možnosť virtuálne zapáliť sviečku. Jednoduchšie a prirodzenejšie je zapáliť si sviečku za svojho drahého zosnulého doma a v tichosti mu venovať svoje myšlienky a pozornosť.

Domáce vence: Nekupujme obrovské plastové vence a umelé kvety, ale zaobstarajme si živé z tržnice, alebo od lokálneho pestovateľa. Podporíme tým jeho prácu. Prípadne, ak máme možnosť, dopestujme si vlastné kvety.

Recyklujme: Ak sme na nejaký sviatok dostali kyticu, odložme si ju, vysušme a darujme jej druhú šancu vo váze na hrobe. Sušené kvety sa ľahko kompostujú.

 

Separujme biologické odpady a nevytvárajme na cintorínoch čierne skládky:

Správa pohrebísk mesta Sereď oznamuje, že od 6. novembra bude pri hlavnom vchode cintorína na Kasárenskej ulici nádoba určená len na biologický odpad. Môžete sem ukladať zelené odpady z hrobových miest (staré kvety, lístie, chryzantémy bez kvetináča a iné zelené odpady), ktoré sú očistené od ďalších druhov odpadov, ako sú špagáty, drôty, plasty a iné.

Zároveň správa pohrebísk vyzýva návštevníkov, aby nevytvárali na rôznych miestach cintorínov čierne skládky odpadov, ale na ukladanie odpadov využívali nádoby na to určené.

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

foto: red, správa pohrebísk mesta Sereď (čierne skládky na našich cintorínoch)

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované