back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Byť či nebyť…v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

PhDr. Mária Holičová, štatutár OZ /  Dovolíme si krátky príspevok k MsZ zo dňa 24.10.2023, ktorého sme sa ako členovia OZ U nás a žiadatelia o  nájom mestskej budovy zúčastnili.

V tomto roku sme požiadali štatutárov a poslancov mesta Sereď o pomoc pri hľadaní priestoru na prevádzkovanie denného stacionára, komunitného stravovania a hospicu.

Ako OZ sme mestu ponúkli prevádzkovanie služieb, ktoré dlhodobo v našej oblasti absentujú .

Nakoľko sa naskytla príležitosť využiť pľúcny pavilón na poliklinike PRO Care Sereď, hneď sme žiadali o možnosť nájmu tejto budovy.

Pľúcny pavilón dlhodobo chátra a jeho doterajší prevádzkovateľ sám požiadal o jeho vyňatie z nájomnej zmluvy s mestom , kvôli nákladom na jeho prevádzku a nevyužitý priestor.

OZ U nás teda prejavilo záujem o nájom tohto pavilónu s následným plánom jeho úplnej rekonštrukcie z Plánu Obnovy , teda načerpaniu z EU fondov s predpokladanou investíciou cca 2mil €.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Len pre informatívny prehľad nezainteresovaných pripomínam, že sme Občianskym združením a netvoríme ekonomický zisk ako  napr. s.r.o.

Naša požiadavka bola v 9/2023 prerokovaná na komisiách MZ a predložená na MsZ dňa 14.9.2023.

 

Rozhodnutie prikladám: Uznesenieč.257/2023

A. berie na vedomie informáciu o zámere nájmu nehnuteľného majetku mesta–časti budovy polikliniky- pľúcny pavilón, v k.ú. Sereď,

B. konštatuje, že sa jedná o prípad, pri ktorom sa uplatní výnimočný postup nájmu majetku mesta z dôvodu hodného osobitného zreteľa, o ktorom rozhoduje mestské zastupiteľstvo trojpätinovou väčšinou všetkých poslancov, pretože žiadateľ zabezpečí po rekonštrukcii časti budovy pľúcneho pavilónu služby denného stacionára a je pre mesto inak nevyužiteľný,

C. schvaľuje spôsob nájmu nehnuteľného majetku uplatnením výnimočného postupu ako prípad hodný osobitného zreteľa v zmysle§9a,ods.9,písm.c)zákonač.138/1991Zb.o majetku obcí v znení neskorších predpisov a to časti stavby budovy pľúcneho pavilónu nachádzajúcich sa v budove s os.č.2464(budova polikliniky)postavenej na par. registra „C“ evidovanej na katastrálnej mape par.č.1881/4vovýmere745m2 zastavaná plocha a nádvorie ,par. registra „C“ evidovanej na katastrálnej mape par.č.1881/14vo výmere 453m2 zastavaná plocha a nádvorie, par. Registra „C“ evidovanej na katastrálnej mape par.č.1881/11vo výmere2278 m2 zastavaná plocha a nádvorie, evidovanej Okresným úradom Galanta, katastrálny odbor na LVč.3091na dobu 20rokov, za účelom riadenia a prevádzkovania denného stacionára žiadateľovi–občianskemu združeniu U nás, IČO: 55133878, so sídlom: Železničná1120/14,92601Sereď.

Hlasovanie:prítomných15,za 12,proti 1,zdržali sa2

Dňa 24.10.2023 sa na MsZ opäť predkladala naša žiadosť na základe rozhodnutia a uznesenia 257/2023, kde sa mali prerokovať a schváliť podmienky nájmu, čo sa týka určenia výšky nájmu a iných prevádzkových záležitostí.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Zaskočila nás výška nájmu na jeden m2 i podmienky, za akých sa komisiami a ich členmi predkladali návrhy.

Do pozornosti by som chcela dať , že mestská poliklinika prevádzkovaná fin. skupinou Penta- teda Pro care Sereď mala dlhodobo nájom za 1 Sk ,v tomto roku jej poslanci MsZ odsúhlasili predĺženie nájmu za celý objekt za 1€.- SCHVÁLENÉ

V tom istom čase bola schvaľovaná MsZ aj žiadosť Operačného strediska ZZS SR a odsúhlasený nájom 1€ po dobu 10rokov./22.6.2023 MsZ/ – SCHVÁLENÉ

Teda, z troch príbuzných služieb , z toho jedna najmenej zisková s potrebou rekonštrukcie celého pavilónu a so zameraním na seniorov a ťažko chorých , je poslancami videná ako najviac zárobková podľa  navrhovanej výšky nájomného./viď MsZ /.

Musím poukázať na službu- DENNÝ! stacionár, t.j. , nie 24.hod.opatera  ,čo si treba uvedomiť pri prevádzkových nákladoch , kde je skôr klient za symbolickú cenu.

MsZ zo dňa 24.10.2023 však rozhodlo aj napriek tomuto znevýhodneniu inak.

Týmto by som sa chcela poďakovať každému poslancovi, ktorý v tento deň na MsZ hlasoval, či už za alebo proti predkladanému návrhu, lebo aj negatívny názor považujeme za názor. /p.poslanec Mgr.Ján Jankulár a p. poslankyňa Bc. Miroslava Sabová  Dudášová vopred ospravedlnení/

Pozdravujem všetkých tých poslancov, ktorí názor nemajú a podotýkam, že je to smutné, pretože v prvom rade poslanci sú volení na to, aby názor vyjadrovali a hlavne ho mali. Zastupujú občanov, ktorí im hlas  pri voľbách dali a tiež prejavili svoj názor a budem dúfať, že hlasy dostali nie pre ich beznázorovosť  ale preto, aby sa rozhodnúť v danej veci  vedeli.

Spolu s ním odovzdávame pozdrav aj tým, ktorí v čase hlasovania považovali  za potrebné vyjsť do vestibulu a telefonovať a tým aj možno zmariť navrhovaný zámer, lebo ak nechceli aby navrhovaný zámer prešiel, na to v hlasovaní mohli stlačiť tlačítko PROTI a ustáť si svoje rozhodnutie.

Tým občanom mesta Sereď , ktorí nás prosia o zapísanie svojich rodičov do poradovníka denného stacionáru, môžeme len odporučiť, že poďakovanie za ,,utopenie,, verejnoprospešnej služby, vyplnenie sociálnej samoty seniorov a možnosti sa denne stretnúť na obede a kávičke v komunitnej jedálni a revitalizácie mestskej budovy bez financií mestských daňových poplatníkov treba odovzdať konkrétnym osobám.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Ako prílohu prikladám hlasovanie poslancov z MsZ , tam je zoznam čakajúcich na poďakovanie či už za to alebo ono.

Pre tých , ktorí chcú načerpať trochu pozitivity prikladám pár foto zo zariadení, kde mestskí, či obecní poslanci neváhali a svojim hlasom podporili dobrú vec.

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Pre čakatelka na stacionar
    Boli to poslanci Ing. Jozef Sečen a Mgr. Tomáš Karmažín.
    Poslanec JuDr. PhDr. Marek Tóth sa hlasovania o možnosti vystúpenia štatutárky nezúčastnil a pri konečnom hlasovaní sa zdržal hlasovania.

  2. O čo tu komu ide takto nevie ani divá sviňa ! Na škodu občanov, ktorí pomoc potrebujú oprávnene a aj relevantne ! Zástupcovia mesta – pracujte konečne v prospech občana, seba nechajte na koniec dňa- prosím vás !!!

  3. Smutné, nevieme podporiť super nápad a projekt pre dôchodcov, ktorým najbližší nevedia zabezpečiť kultúru a spoločnosti rovesníkov. V dnešnej uňahánanej dobe, kedy nemáme čas na seba, nie ešte na starých rodičov či príbuzných. I ja mám rodičov, ktorí budú potrebovať takúto starostlivosť. Škoda, že nebude možné im ponúknuť spoločnosť ľudí, ktorí im vedia venovať čas a aj odbornú pomoc počas doby, kedy som ja v praci.
    Poslanci by sa mali zamyslieť aké sú ich povinnosti a na čo sú v zastupiteľstve.
    Mali by sme si položiť otázku, kto viac ocení pomoc mesta, či občania Trnavskej alebo občania, ktorí už pre mesto nieco urobili vo svojom produktívnom veku. A nebudú devastovať ale budú skultúrnovať okolie stacionára.

  4. Ak vychádzam z elementárneho predpokladu, že poslanci sú tu pre občanov a robia rozhodnutia v ich prospech, potom nechápem prečo mali problém zahlasovať ZA. Načo sú takí všiváci poslancami?

  5. Cca ako 180g zmrzlinový pohár v ABčku= 7,90€ Kukol som to na ich stránke a porovnal s cenníkom denného stacionára toť v Sládkovičove.
    Ak to je vela, šupni svojich starých do štátneho domova, lebo v súkromnom to bude cca 1200€ bez plienok.

  6. Vo fungujúcich mestách a obciach, kde poslanci zastupujú záujmy občanov ,denné stacionáre,hospice, centrá sociálnych služieb a pod. budujú z vlastných prostriedkov a z vlastnej iniciatívy. V obciach,kde páni poslanci neprejavujú žiadnu, alebo len minimálnu iniciatívu , musia toto suplovať iné organizácie. A ak sú, v tom druhom prípade k dispozícii priestory, nezisková OZ,ktorá túto veľmi potrebnú ,žiadanú a málo dostupnú sociálnu službu ochotná vybudovať, dotiahnuť eurofondy na sanáciu mestského majetku a poslanci to neodklepnú, natíska sa otázka ,aké sú pohnútky konkrétnych „zástupcov ľudu“? Vlastný záujem,nevedomosť, pocit,že mňa sa to netýka?
    Nerozumiem im a nie som sám. Asi sme zle volili .

  7. Neprítomný poslanci, načo sa dajú voliť keď nechodia na zasadnutia mestského zastupiteľstva ? Zrejme na hovno. V budúcich voľbách ich netreba voliť.

  8. Nuž, čo na toto tu povedať. Priority, ostatné je v zadnici. Potrebu starostlivosti o najstaršiu generáciu nie je nutné zvlášť rozoberať. Dnešný pohľad tých mladších je -zavadzajú. Politici – dobrý každý hlas. A štát? Nuž opäť priority. Rakúsko a inde. Všetky starostlivé žieňatá aj tu odtiaľ sú tam. Veď sa treba o nich postarať, samozrejme , nie zadarmo. Štát – náš – je lepšie prerozdeliť financie na starostlivosť o starkých inak. Ako? Nuž žiadal som aj Nicholsonovú , aby mi uviedli všetky financie ktoré zožiera štátny sociálny systém , ale aj tie menšie na úrovni žúp a miest/obcí. Nikto to nevie. Načo? Lebo – priority. A malá politika – správne to tu aj naznačujete. Takí poslanci sú iba – na nič. Ne -slušnejšie na ric. A neodpustím si – majetky tých , v ktorých tak posmrtne dúfate sú aké? A na čo? Na tom druhom svete už aj tak nič nie je. A vôbec je?

  9. Poslanci ktorí išli telefonovať zrovna v čase hlasovania sa to naučili od brucha. Aj ten ked bol poslancom a bolo nejaké neprijemne hlasovanie tak vždy odišiel. Aby mu nikto nemohol vyčítat že bol za alebo proti. Treba si to len dovre zapamatat a vo volbach im to spocitat

    1
  10. Stále nie sme krajinou pre starých, ani chudobných a chorých, a pri snahe to zmeniť a prelomiť, namiesto podpory, pomoci a pochopenia nastúpi ignorácia a obštrukcia už na štartovacej čiare.
    No nedá sa pochopiť ten dvojaký meter, to pre koho aký platí ??? Ale ani laxný postoj niektorých poslancov pri tak podstatnej veci, ktorá absentuje dlhé roky v našej spoločnosti.
    Podporiť tých , ktorý majú chuť, cit a záujem to zmeniť, pomôcť starým ľuďom skvalitniť život a spraviť im ho ešte zmysluplným?!
    …. či to závisť nepustí ???, alebo čo sa ma netýka to ma nepáli?
    Raz sa nás každého dotkne STAROBA, a práve vtedy nemusíme mať niekoho pri sebe…
    Tak sa spamätajte poslanci, nie ste v zastupiteľstve pre hladkanie svojho ega, alebo dobrý príjem…ľudia vám dali dôveru, tak počúvajte ich hlas, potrebu a volanie o pomoc.
    Prečo zase raz nemôžeme niečo zmeniť a posunúť sa o krôčik k lepšiemu…

  11. A to sa este mate paradne dobre dochodci, pretoze na vas pracuju silne rocniky, pripadne pre vas Ficko ukradne prachy z II. piliera. Populacna pyramida nepusti, romovia nikoho nezaujimaju, migrantov nechcete, kto moze emigruje a na dochodky nebude mat kto pracovat.

  12. a mohli by tí čo boli proti, zdržali sa alebo boli neprítomní povedať čo tam chcú? Ďakujeme pani Holičová za výborný nápad, možno sa Vám to podarí na druhý pokus. A tiež by sa mohli všetci poslanci vyjadriť ako vnímajú, že pľúcne odd. bolo presunuté k detskému odd, – možno by to mali najprv komunikovať s pľúcnym doktorom či je to bezpečné a neohrozuje to seredské deti?

  13. Nezabudnite dôchodci, ako pred volbami obchádzal Karmažín aj domovy dôchodcov aj kluby dôchodcov a ako vám sľuboval hory doly. Teraz mu stačilo zahlasovať iba ZA 😥

  14. Pred voľbami by bol každý ,,za“ Za každú dobrú vec pre občana mesta Sereď. A potom sa zrazu niečo zmení, začne politická hra a občan prestáva existovať. Dokonca poniektorí nadobudnú pocit, že ich sa to netýka a nikdy týkať ani nebude. Možno práve vy, ktorí ste boli proti sa nabudúce budete musieť postarať o svojho príbuzného a niečo také, ako ísť do práce a zahlasovať vám nebude dopriate….možno sa bude treba postarať o vás….
    A tí, ktorí budú v práci a budú tú možnosť mať, si budú myslieť to isté, čo vy teraz: ,, mňa sa to netýka“ Naozaj?
    Je to smutné, že vždy keď ide o dobrú vec, ktorá nás môže posunúť k lepšiemu, riešite iba svoje egá vážení poslanci.

  15. Poslani okolo Jankulara sa pekne spojili, aby blokovali vsetko dobre…nech nahodou nema primator na tom zasluhu. Su to hovada.

  16. To je tak, keď máš rôzne motivácie hlasovať tak ako hlasuješ, len nie zahlasovať niečo pre ľudí. Odrecituješ sľub poslanca a na druhý deň si už ani nespomenieš.

  17. Ja to vidím podobne ako Jano 28. októbra 2023, 14:33, trasú sa aby za úradovania súčasného primátora nevzniklo niečo dobré pre občana. Pre nich by to bola katastrofa ak by občan nadobudol pocit, že pod vedením súčasného primátora sa mesto mení k lepšiemu, to Jankulár a jeho banda nepotrebujú.
    Ďakujem všetkým čo volili mamrda Jankulára a jeho kamošov…
    Myslím, že by bolo dobré častejšie sem dávať takéto články. Teda kto ako hlasoval (nehlasoval), aspoň si občania spravia názor na poslancov a pri najbližších voľbách im to zrátajú.

  18. Najhoršie je, že aj po zverejnení výsledkov hlasovania mám pochybnosť, že by sa niekto z nich hanbil.

  19. veď aj pani poslankyňa Červeňová vyplakávala pred voľbami v dome dôchodcov (pamätáme si to), ako jej chýbal denný stacionár v meste, keď mala problémy so svojou mamičkou. Už zabudla… Už ho nepotrebuje a preto bola proti.Kto ľudsky cítiaci človek môže byť proti takejto službe, ktorá mesto nebude nič stáť? Uvedomujú si poslanci, čo vlastne zobrali svojim občanom, svojím voličom?

  20. veď práve preto by ich mali osloviť ich voliči a žiadať od nich vysvetlenie. Veď majú hájiť ich záujmy a nie svoj biznis počas zastupitestva. Veď prečo museli práve počas hlasovania telefonovať? Spadol by celý svet keby svoje telefonovanie odložili o 3 minúty?

  21. To není o telefóne to je o tom že ondrovi robia zle ty hajzli a preto tu nebude nikdy nič dobre pre nás.Ludia zabúdajú a preto tu máme aj túto vládu zlodejov.

  22. Vazeni poslanci.Precitala som si navrh na stacionar v chatrajucom plucnom odd.na poliklinike,aj ohlasy obcianov na rozhodnutie poslancov.Pani poslanci,to je vas obciansky a krestansky pristup k nam seniorom,ktori vam vybudovali buducnost.Sice za 30r.nevlastni stat uz nic a buducnost mate neistu.Aj vy dami a panove dospejete do veku staroby,nebudete vladat chodit,nebude vam mat kto podat lieky,obed atd.Nechcem byt zla,ale zelam vam,aby ste aj vy,potrebovali pomoc .Potom si spomeniete ,mozno,ako ste sa postavili k zavedeniu tohto zariadenia.Ziadam poslancov,aby sa zmierili s tym p.Jankuliak,a spolupracovali s vedenim mesta.

  23. Trošku racionálneho uvažovania by nezaškodilo.
    Každému odporúčam dobre si vypočuť rozpravu z rokovania o tomto bode a porozmýšľať nad tým, či v príprave dostali poslanci plnohodnotné informácie o zamýšľanej investícii žiadateľa. Lebo ak až na rokovaní zastupiteľstva povie žiadateľka, že investície budú hradené z Plánu obnovy, teda vonkajších finančných zdrojov, tak takéto priznanie nulového vlastného kapitálu žiadateľa do priaznivého svetla určite neposúva.
    V rozprave ma zaujalo vystúpenie poslanca Štefaneka, ktorý povedal:
    „Z hľadiska mesta a jeho obyvateľov je takáto služba určite vítaná a bol by o ňu veľký záujem. Využitie pľúcneho pavilónu momentálne nemáme žiadne a neni to ani v pláne, takže za mňa túto iniciatívu určite vítam. Takisto by som súhlasil s čo najnižšou cenou nájomného povedal by som nejakou symbolickou, a teda to, čo pani Hilkovičová navrhla je priechodné a nemôžme sa na toto pozerať len z ekonomického hľadiska, lebo jedná sa o sociálne služby a o služby, ktoré občania nášho mesta potrebujú, ktoré tu momentálne nemáme a boli by určite využívané a boli by veľkým prínosom pre mesto.“
    Tvrdiť, že zariadenie pre seniorov v Seredi nemáme, nie je pravdivé. Astória v Hornom Čepeni je v prevádzke od septembra 2020.
    Tvrdenie, že na podmienky nájmu žiadateľovi sa nemôžeme pozerať z ekonomického hľadiska je miešanie hrušiek s jablkami. Ustupovanie z pozície danej cenovou mapou je síce navonok pekné, ale aj mesto žije iba z peňazí. V konečnom dôsledku by služby neposkytovalo mesto. Klienti zariadení pre seniorov platia a zamestnanci, ktorí služby poskytujú, sú platení z peňazí klientov.
    Pán Štefanek nemusí mať predstavu o využití pľúcneho pavilónu. V prípade úvah o využití pavilónu by som možno uvažoval o jeho prerobení na byty pre začínajúcich lekárov.

  24. Tak teraz som to pán Veselický akosi nepochopil. Koľko by to mesto stálo, keď je to z plánu obnovy? Myslím že nič, nula eur a výsledok by bol prínos pre občanov. Nerozumiem čo sa snažíte obhajovať. Či keď z toho nič nekápne našim ľuďom do vačku, tak to zatrhneme? Kde na tie byty chcete zobrať peniaze? Toto by bolo pre mesto zadarmo, teda ešte aj prínos za obnovenú mestskú ruinu. Radšej prosím vás už nič nepíšte, len sa zbytočne strápňujete.

    1
  25. Anonym 30. októbra 2023, 13:21!
    Ak máte záujem pochopiť problém, sústreďte sa na prípravu rozpočtu mesta na rok 2024. Pavilón nie je ruinou. Je to udržiavaná budova a jej hanlivé označenie je iba potvrdením vašej neznalosti o jej stave. Reči o kápnutí do vačku sú tiež iba papagájovaním nepodložených a nepreukázaných povestí. Do očí pred svedkami to žiadny hrdina nepovie. Za relevantnú považujem iba vašu otázku: Kde na tie byty vziať peniaze? Tak odpovedám.
    Od mája 2017 má mesto vo vlastníctve 24 nájomných bytov na ul. Komenského 4747/41A. K dispozícii je 13 jednoizbových a 11 dvojizbových bytov. Byty získalo mesto kúpou za vlastné peniaze a na časť si vzalo úver.
    https://www.rtvkrea.sk/nove-byty-v-seredi
    Podstatným rozdielom medzi výhodným nájmom pre prevádzkovateľa zariadenia pre seniorov a nájomnými bytmi mesta je ten, že nájomné z bytov je príjmom mesta a to je vždy vyššie ako nízke nájomné od prevádzkovateľa zariadenia. Ten vami ospevovaný „prínos“ pre občanov je mesačný poplatok presahujúci 600 € pre dlhodobo umiestneného klienta.
    A teraz skúste pouvažovať nad tým, kto sa svojim príspevkom strápňuje.

  26. P.Veselicky,
    hlavne vy ste zmiesali hrusky a jablka…Denny stacionar je dennym centrom-pre jednoducheho:,,skolka s dennou prevadzkou,,len vek klientov sa lisi.
    Astoria je DDS teda 24hod.opatera s ubytovanim!
    A ze z Planu obnovy?a co to vam ma niekto zo svojho prist opravit a vratit naspat?
    Podla predch.prispevkov sa jedna cca o cenu okolo8e na den …no to teda sa strhat mozu a carovat a vy este hejtujete…a mozno ked bude otvoreny raz takyto stacionar aj vy tam na polievocku dobehnete…len ci vas budu aj chciet😉

  27. pan Veselicky nema ani tusenia v akom stave je plucny pavilon – skutocne je to skoro ruina. Byvale vedenie vobec nekontrolovalo, ci najomca na polikliniku zachovava nas majetok. Skutocne hovori o niecom co si nevie s porozumenim ani vypocut ani precitat

  28. a prečo tie denné jasle pre seniorov neurobí mesto?Požiada o financie z plánu obnovy,zrekonštruuje pavilón na Poliklinike,ďalej to bude v majetku mesta a vybrané finančné prostriedky budú príjmom mesta.
    Aj vlk bude sýty aj ovca celá,občania spokojní a mesto bude mať príjem.
    Jáj,nedá sa,LEBO MEDVEĎ…

  29. P.Veselický aký dlhodobo umiestnený klient? Veď to mal byť denný stacionár, čo to tu splietate? Čo to vlastne obhajujete? Zamyslite sa prosím nad sebou, aj vy také zariadenie možno budete raz potrebovať. A čo čerti, budú aj tento rok?

  30. Sústreďme sa aj na voľbu hlavného kontrolóra mesta. Ako budú vážení a zodpovední poslanci hlasovať aj v tomto prípade? Čo preváži ? Zotrvačnosť, alebo zmena, odbornosť, profesionalita, zodpovedný prístup k plneniu úloh .Pán Veselický dajte svoj pohľad na vec.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované