back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Šíri sa hoax, že američania vyvolali zemetrasenie na východe Slovenska

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

VČERA VOJENSKÍ ANALYTICI, DNES SEIZMOLÓGOVIA: NIE, AMERIČANIA NAOZAJ NEVYVOLALI ZEMETRASENIE NA VÝCHODE SLOVENSKA

Hoaxy a podvody – Polícia SR |MM|  V priebehu včerajšieho a dnešného sme zaznamenali snahy niektorých účtov na sociálnych sieťach zvaliť zemetrasenie na východe Slovenska na USA.

Ako inak, hoaxeri opäť prstom ukázali na HAARP, ktorý obviňovali aj za zemetrasenie v Turecku.

Zdroj hoaxu: https://www.facebook.com/ronald.mahely/posts/pfbid02d2kVj8iDZHpqEUDV4Uw65CeiF3cc55jgeccd7qVZ4gpBXugWa6SuM7JWPpKAP7Ksl

 

Poďme si teda zopakovať FAKTY
SYSTÉM HAARP A ZEMETRASENIA

- Článok pokračuje pod reklamou -

Projekt HAARP je častým predmetom konšpiračných teórií, ktoré spravidla tvrdia, že USA z Gakony cielene vyvolávajú prírodné katastrofy po celej Zemi.

Ako tu už býva pri záležitostiach ako chemtrails či flat-earth, aj tento mýtus prežíva hlavne vďaka nízkej úrovni chápania základných prírodných dejov okolo nás.

VYSVETLENIE

Výskumný projekt HAARP naozaj existuje, ide o skratku z “High Frequency Active Auroral Research Program”. Jeho úlohou je skúmať vplyv výkyvov slnečného žiarenia na ionosféru, čiže hrubú vrstvu riedkeho (a ionizovaného) vzduchu vo vrchnej časti atmosféry. Táto vrstva zohráva kľúčovú úlohu pri rádiovej komunikácii, preto je dôležité vedieť, ako je na slnečné anomálie citlivá.

Zariadenie pomocou množstva antén zohrieva nabité častice v (niekoľko) stokilometrovej výške priamo nad sebou. Ako to pri mýtoch býva zvykom, niektoré z ich aspektov sú založené na pravde – HAARP naozaj zohrieva atmosféru. Čo už mýtus zatajil, resp. nafúkol, je toto:

✅ ide len o oblasť o rozmere pár kilometrov (nad Aljaškou),
✅ týka sa to len ionosféry, teda časti atmosféry kde prevažujú nabité častice (nachádza sa vo výške 80-300 km, bežné oblaky sú vo výške 2-10 km),
✅ výkon má asi 3 mikrowatty na cm štvorcový, čo je 10 000-krát menej ako výkon slnečného žiarenia.

Celkovo má toto zariadenie výkon niekoľko miliónov wattov (6 ciferné číslo), (rekord medzi komerčnými rádiovými vysielačmi bol jeden milión wattov). Celé zariadenie poháňa niekoľko benzínových motorov.

No a teraz si to porovnajme s búrkou či hurikánom. Energia jedného blesku je asi 5 miliárd joulov, čiže ekvivalent asi 150 barelov benzínu. Počas búrky ich pokojne udrú stovky až tisíce, [6].

Je to však nič oproti energii vetra a dažďa – tu sa energia bežne počíta v desiatkach až stovkách petajoulov (16-17-ciferné číslo). Už len energia vetra pri hurikáne prekonáva maximálny (a krátkodobý) výkon HAARPU miliónnásobne.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Len pre porovnanie, celková energetická spotreba USA za rok, vyjadrené v jouloch, je asi 20-ciferné číslo. Ak by Američania chceli (a dokázali) vyrobiť aspoň krátky a malý hurikánik, potrebovali by vyčerpať výkon celej krajiny. Poriadny hurikán má 200-násobne väčší výkon, než produkcia elektriny na celej planéte.

To, že prírodným úkazom nesiahame ani po päty, dáva zmysel. Slnečná energia, ktorá dopadá na Zem každú sekundu, je asi 180 petajoulov. To znamená, že za hodinu dopadne na Zem viac slnečnej energie, než vyrobí (a spotrebuje) ľudstvo za celý rok.

Časť z nej sa odrazí, no väčšinu z nej absorbuje atmosféra, oceány a povrch zeme. Práve toto kolosálne množstvo energie poháňa počasie na celej planéte.

Zatiaľ čo mnohí konšpirátori zaplavujú svet strašidelnými správami o účinkoch HAARP-u, renomovaní fyzici sa poväčšine na konšpiráciách iba smejú. Zariadenie do ionosféry vysiela iba smiešne množstvo energie, preto je účinok HAARP-u vzhľadom na obrovskú rozlohu ionosféry zanedbateľný.

Zdroj: https://vedator.space/haarp-vyrabaju-burky-a-hurikany-ludia/

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované