back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Únia autodopravcov Slovenska – UNAS píše predsedovi vlády SR

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Vážený pán premiér Vlády SR,

            Únia autodopravcov Slovenska – UNAS ako profesijné združenie autodopravcov dlhodobo poukazuje na nekalé praktiky NDS, a.s., pri verejnom obstarávaní súvisiace s výberom mýta na Slovensku. V minulosti UNAS podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre trestný čin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku v súvislosti s podpisom nevýhodnej zmluvy so spoločnosťou SKY TOLL. Každoročne na základe tejto zmluvy údajne platí NDS 80 – 100 mil. € za prevádzku mýtneho systému, čo je 40 – 50% z celkového výberu mýta.

V súčasnosti prebieha výberové konanie na nový mýtny systém, pri ktorom sa NDS, a.s., snaží opakovane neúspešne presadiť ako víťaza tendra jednu firmu s úzkym prepojením na SKY TOLL. A to aj napriek tomu, že ÚVO už tri krát zrušil rozhodnutie výberovej komisie a konštatoval, že vybraný víťaz nesplnil podmienky súťaže. Účastník súťaže, ktorý nesplní podmienky súťaže by mal byť zo súťaže vyradený. Napriek tomu, že ÚVO tento nedostatok skonštatoval už na jar tohto roka, NDS, resp. ňou nominovaní členovia výberovej komisie opakovane vyhodnotili ako víťaza súťaže, ktorý mal byť zo súťaže vylúčený (síce ponúkol najnižšiu cenu, avšak bez splnenia podstatných podmienok súťaže, čím by sa akékoľvek úpravy vrátane modernizácie systému v budúcnosti predražili = nutnosť objednať si služby u víťaza tendra bez verejnej súťaže, tzv. závislosť na jedinom dodávateľovi). Aj v prípade tohto verejného obstarávania podalo združenie UNAS trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a na právnickú osobu NDS, a.s. pre podozrenie z machinácií pri verejnom obstarávaní.

Je evidentné, že výberové konanie na nový mýtny systém sa značne oddiali. Medzitým NDS, a.s., predlžuje krajne nevýhodnú zmluvu zo spoločnosťou SKY TOLL. Ministerstvo financií vypracovalo viac ako 80-stranovú štúdiu – právnu analýzu – zmluvy so spoločnosťou SKY TOLL z roku 2009 a argumentáciu NDS, a.s., z ktorej vyplýva, že k 31.12.2022 bolo možné uplatniť si opciu na bezodplatné prevedenie podniku, alebo časti podniku SKY TOLL do vlastníctva štátu. NDS, a.s. namiesto toho, aby túto opciu využila, predlžuje zmluvu s prevádzkovateľom mýta a naďalej mu ako odmenu vypláca nehorázne sumy.

Na základe výsledkov volieb je pravdepodobné, že strana SMER – SSD a jej sesterská strana vytvoria vládu, ktorá by nemusela mať záujem na prevode podniku na štát a ukončení tejto nevýhodnej zmluvy. Rovnako, ako nemali záujem týmto spôsobom ukončiť zmluvu ani nominanti strany SME RODINA na ministerstve dopravy SR za minulej vlády.

Pretože právna analýza MF SR doporučuje využiť zmluvnú opciu na bezodplatný prevod mýtneho systému do vlastníctva štátu (mala byť využitá k 31.12.2022), jedným z možných krokov pri konsolidácii verejného dlhu by mohlo byť aj navýšenie príjmov štátu o nevyplatenú odmenu spoločnosti SKY TOLL po prevode mýtneho systému na štátnu spoločnosť. Pretože potenciálna nová vláda nemusí mať záujem na takomto riešení, vyzývame Vás, pán premiér, aby ste vo vláde prijali uznesenie, ktorým by ste zaviazali ministra dopravy, aby v NDS, a.s., zabezpečil bezodkladné uplatnenie práva na prevod podniku/časti podniku na štát, a to vzhľadom na prebiehajúce rokovania o zložení možnej vládnej koalície. Pretože súčasné vedenie NDS, a.s., svojim negatívnym postojom k prevodu mýtneho systému na štát, ako aj postupom pri výberovom konaní (kde zástupcovia NDS, a.s., pravdepodobne protizákonne protežujú ako víťaza firmu prepojenú so spoločnosťou SKY TOLL), nezaručuje právne správny postup pri prevode mýtneho systému na štát, navrhujeme posúdiť aj možnosť personálnych zmien vo vedení tejto štátnej akciovej spoločnosti za osoby plniace vôľu vlády a chrániace záujmy štátu.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Veríme, že napriek ťažkostiam, ktorým pri riadení poverenej vlády čelíte, budete sa tejto výzve venovať, posúdite argumenty MF SR aj NDS, a.s., a zvolíte riešenie na prospech Slovenska.

S pozdravom

UNAS

premier1 priemer2

zdroj: UNAS, Stanislav Skala
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Co tu furt vyplakavate? Neexistuje dopravca co by bol v minuse. Utekajte robit za pas do amazonu ked sa vam mál dilinovci.
    Namiesto vas radi pridu cesi madari alebo poliaci

  2. Ja som dopravca a ver tomu tu nadomnou ze da sa zarobit v mesiaci aj minus.vyplatis soferov a tebe sa pokazi auto napriklad.ale ta podstata ti zrejme usla UNAS len poukazuje na kradnutie vo velkom a nikto nechce stym robit nic(mam na mysli politikov)ale vám je to jedno lebo si myslite ze to nie su vase prachy ale sa MYLITE!!!!to su prachy ktore by mali ist do skolstva,oprava ciest,nemocnice a tak ale to nevadi hlavne ze migranti,lgbt a este bohvie co vám nahovorili ti politici a vy ich volite dookola a dookola a potom sa cudujete ze nie su prachy na nic v SK

  3. Dopravca 8. októbra 2023, 20:26 – este ze mame na SVK podnikatelov vratane UNAS, ktori nezamestnavaju zamestnancov na papieri za minimalnu mzdu, nenavysuju si umelo naklady a neziadaju o neopravnene vratky DPH.

  4. No skus v doprave dat nadmerny odpocet dph ked nemas niekoho na danovom urade(dobreho politickeho nominanta ktory ma rad peniaze)hned mas kontrolu na krku.co pises to plati na vsetky odvetvia nielen na dopravu.ale tam neni na vine system(kapitalizmus)ale ludia ktory chcu hned rychlo zbohatnut.nato nezabudni!!!!!!!

  5. A este nieco ta podstata o com tu pise UNAS tak je to o kradnuti penazi nas vsetkych ale vzdy ako ty a tebe podobni budu pisat o niecom inom a nie k teme.

  6. Dopravca 9. októbra 2023, 20:48 – takze nezamestnavas ludi za minimalku na papieri? Neokradas nie len chudaka co robi papierovo za minimalku, ale aj vsetkych dochodcov, na ktorych Soc. poistovna nevybera dostatok penazi od pracujucich na sucastnych penzistov a cerpa na dochodky z urazoveho fondu?

  7. Ano presne si to uhadol.to som ja ktory zamestnava ludi za zakladny plat a plati diety.a co teraz??ale stale este snazis na mna utocit aky som ja zly podnikatel a téma o UNAS a o ukradnutych peniazoch ta nechava chladnim

  8. Dopravca 10. októbra 2023, 17:21 – co teraz? No nic, suchaj nozickami, lebo ako som uz vyssie uviedol, tiez okradas. Nie len svojich zamestnancov o ich buduce dochodky, ale aj sucasnych a vlastne nas vsetkych.

  9. Mas 100%pravdu co sa tyka mna ale uz teraz pis k teme co tu na pisali z UNAS u.ale asi nato nevies napisat nic,ze?

  10. Dopravca 10. októbra 2023, 18:13 – co ti mam napisat na zjavne? Boris s Pcolinskymi nemali zaujem s tym nieco spravit a Hranol s Jamkatym dostanu len co uz raz mali. Vyplakavanim na SOL, ze oni kradnu viac ako ty, to nezmenis.
    Mne je u prdele ako podnikas, len poukazujem na to, ze zlodej krici chytte zlodeja.

  11. Ano a ty si svaty Peter,ze?ty si nikdy nic neukradol,vzdy si platil vsetko nacas a platil dane ako sa ma.a ked ja platim zakladny plat (zakonom dane)a zaplatim mu diety tak prosim ta napis aky zakon som porusil???resp napis mi firmy okrem mozno IT szektor kto plati inak????muller transport?ktory jasne ze robis v rakusku kolecka ale v BA urobi kancelariu a zobere ta na slovensku pracovnu zmluvu tzn ziadne rakuske zakladne platy a ziadne 13vyplata a pridavky rakuske na deti.kamarát zobud sa to ze tu budes na mna zivnostnika vylievat svoju zlost,co ako take dane zaplati statu aby si mal ty na dochodok resp na svoje socialne istoty.keby sa nekradlo vo velkom ako pise tu UNAS tak nemusel by si tu vylievat svoje srdce ze ti zly zivnostnici ktory zamestnavaju na zakladny plat plat ty soferom hoc aj 2000eur plus diety a uvidis kolko este budes musiet zaplatit na odvodoch a potom vyrataj ci ti to vyjde z ceny 1,0eur na km na kamion minus myto,minus nafta,poistky,servis a picoviny co sofery ti vyparatia.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované