back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Blízky východ je problematický. A taký aj zostane

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ďalšia vojna, vzájomné bombardovanie infraštruktúry a tisíce ranených a mŕtvych na oboch stranách. Zomierajú Izraelci, ale aj Palestínci.

Konflikt trvajúci desaťročia. Ide nielen o územia, ale aj náboženstvo a hodnoty historicky uznávané úplne odlišnými národmi. A všetci si nárokujú pre všetky náboženstvá rovnako posvätné miesta, ako Jeruzalem a Betlehem.

Večný problém, pre pochopenie ktorého je potrebné siahnuť do histórie. Bez emócií a predsudkov.

Ešte 9. apríla tohto roku sme uverejnili krátky článok s odkazom na dokument, ktorého vzhliadnutie by mohlo pomôcť lepšie sa v problematike zorientovať.

Link na dokument nájdete tu, prípadne môžete nájsť aj v archíve SeredOnLine.sk

Ako zložito sa rodil mier a vznikal samostatný štát Izrael

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Je to hrozné. Miesto rešpektu a úcty, len boj a zabíjanie. Ľudia ozaj sami zničia planétu zem. Bez nás by sa mala príroda aj zvieratá lepšie.

  2. Na toto sú dobre náboženstva, že pojasenci sú ochotní sa kvôli ním aj zabíjať.
    Všetko je to len nástroj na ovládanie mas, z ktorých potom ti hore profitujú.

  3. Anonym 21:28 :
    presne ako píšeš. Hltači zapredaných médií sú vo svojom živle.
    rok 2020 bu bu bu,máme tu najsmrteľnjší vírus v histórii ! covid…
    rok 2021 bu bu bu, vakcíny sú naša záchrana…
    rok 2022 bu bu bu,Ukrajina,Putin už útočí aj na nás !
    rok 2023 bu bu bu, v Izraeli sa bojuje,týka sa to aj nás lebo židáci sú naši bratia,že ?
    rok 2024 nechajme sa prekvapiť.

  4. Izrael anektuje územie skoro každý rok a rozširuje svoje osady tak ako Rusko anektuje časť Ukrajiny. Obaja vojensky a proti pravidlám OSN.

  5. Som zvedavý koľko ovečiek si vycapí na svoju profilovku na fasabúku Izraelskú vlajku na znak solidarity. Hrad v Prešporku už je do tejto vlajky zahalený,teda je osvietený… 🙂

  6. Izrael čoraz viac zaberá územie Palestínčanov stavaním nelegálnych židovských osád. Stačí si pozrieť mapy po vojne až dodnes ako sa Izrael postupne neustále rozširuje na úkor Palestíny. Izrael je bohatý štát s podporou USA, Palestínčania sú chudobní. V takom prostredí majú raj teroristické organizácie ako Hamas, ktoré neustále plánujú útoky na Izrael. Nekonečný kolotoč.

  7. Ale nechápem prečo sa tomu Palestínčania bránia keď môžu žiť v bohatej krajine. To ako keby nás anektovali Rakúšania, aspoň by tu bol konecne poriadok a nie bordel. A človek ako človek, nasrat na náboženstvo aj farbu pleti. Prispôsobím sa a hotovo, je mi dobre.

  8. Hlavne je treba, aby OSN co najskor, vyslovene uz zajtra, vytvorila humanitarny koridor pre obyvatelov pasma Gazy. Zije tam 2,3 miliona ludi. Hamas ma vraj cca 16,000 bojovnikov. Nech ich je aj 100,000. Stale su tam viac nez dva miliony ludi obkluceni bez elektriny, vody, dodavok liekov, obvazov, potravin. To je neudrzatelna ta situacia. Musime tym ludom pomoct. Co najskor tam pre nich musi vzniknut bezpecna zona pod zastitou OSN.

  9. Humanitárny koridor? Izrael to tam vyhladí a svet mu ešte bude tlieskať. V tomto konflikte zrazu civilné obete nikoho nezaujímajú. Pritom stačí rozlišovať Palestínčanov a Hamas.

  10. Je zaujimave sledovat, ako anglojazycne media, ktore maju v Izraeli svojich spravodajcov, bez akehokolvek rozhorcovania sa a moralizovania informuju o tom, ze Izrael v rozpore so Zenevskou konvenciou prerusil dodavky vody, potravin, elektriny, paliva, zdravotnickych potrieb pre viac nez dva miliony ludi, ze pri bombardovani Gazy vratane mesit a nemocnic zomrelo uz viac nez 1,000 civilistov, zien a deti a ze izraelsky prezident hovori o Palestincanoch ako o zvieratach. To by bolo moralizovania a hanenia, keby taketo nieco urobili Rusi s Charkovom. Bojuje sa vobec este na Ukrajine? Nejako to uz nie je zaujimava tema pre media.

  11. Ono sa tomu hovorí pokrytectvo v priamom prenose. Prejavuje sa tak, že médiá mlčia. Tie mienkotvorné mlčia vždy, keď sa nepatrí o niečom písať. A vojna na Ukrajine? Zelenskyj sa obáva, že už nebude stredobodom pozornosti. Je to zarážajúce, ale ten idiot to povedal. Mimochodom neustále čítam o tom ako Rusi zaútočili, Rusi bombardovali, Rusi ostreľovali. To je tá Ukrajinská protiofenzíva?

  12. Anonym 12. októbra 2023, 3:00 Pri….ale zase vynechávaš tie podstatné detaily….ak by nejaký „Hamas“ z Charkova bombardoval a útočil na Rusko a tam robil to čo robil Hamas v Izreali, a charkovčania by ho ešte velebili tak by to asi nevyvolalo taký rozruch ako keď Rusi bombardovali Charkov úplne bez príčiny…..ja neobhajujem bezhlavé bombardovanie, ale ty si z tej tvojej úvahy totálne vynechal že bojovníci Hamasu brutálne vraždili, týrali a unášali izraelcov – civilistov….to nebolo v rozpore so Ženevskou konvenciou?
    toto sa tu nejakým prazvláštnym sposobom snažíte obhajovať: https://www.youtube.com/watch?v=RMejmg2T6z8

  13. Sorry clovece, ale tam si pouzil tak vela kondicialov, ze ja tomu skutocne nerozumiem, ze co vlastne by bolo keby bolo. Ja len ze v priamom prenose sledujeme masaker dvoch milionov nevinnych ludi a ich vyhnanie zo svojej krajiny do puste. Tam uz davno mali kotvit pri pobrezi nemocnicne lode velkych namornictiev, mala fungovat humanitarna pomoc, evakuacia zranenych. Namiesto toho tam su dve americke lietadlove lode a izraelski politici otvorene hovoriaci o tom, ze Palestincania pre nich nie su ludia. To urcite pomoze tam tu situaciu vyriesit.

  14. ten masaker ale prišiel z pásma Gazy, a obyvatelia Gazy sa z toho úprimne tešia a oslavujú to….to si tam zabudol uviesť……z Charkova žiadny masaker na Rusko neprišiel…a to je ten podstatný rozdiel, prečo je to neporovnateľné….je to takto zjednodušene ok?

  15. Aha, takže radosť obyvateľov Gazy treba prekaziť tým spôsobom, že ich vyhladíme bez ohľadu na to či ide o deti, ženy, starcov, že ich nepovažujeme za ľudí, že im zatvoríme energie, vodu, porušíme všetky medzinárodné konvencie, lebo my sme Izrael. Tak nejak Ratafak? Tú ti civilné obete nevadia? Stačí ti argument, že masaker prišiel z pásma Gazy? Izrael má právo sa brániť, ale takto?

  16. Anonym 12. októbra 2023, 12:43 Pri….o jakom vyhladení to tu hovoríš?…kto tu na koho zautočil?..kto rozpútal ten masaker?..kto len tak bezhlavo začal strielať do civilistov – ženy, deti bez rozdielu?…unášať ich, či dokonca znásilňovať?….odkial začali lietať rakety?….
    …ja netvrdím že Izrael to tam má zrovnať so zemou a to sa ani nedeje…..ale odmietam tú myšlienku že zatial čo jední vraždia, znásilňujú, masakrujú rad radom tak Izrealci si majú dávať bacha aby náhodou v tých tisícoch tešiacich sa ľudí oslavujúcich masaker netrafili niekoho iného než teroristu….
    jak medzi tými ľuďmi rozoznáš, ktorí sú tí teroristi? ľudí ktorí si len prišli udrieť či opluť unesených? ktorí sa z toho len úprimne tešia z toho masakru?…https://www.youtube.com/shorts/kQAxWvPa_fg
    ….toto nemá jednoduché riešenie, ale tváriť sa že sú tam miliony nevinných a mierumilovných ludí je naozaj mimo…na začiatok by bolo dobré gesto prepustiť zajatých a aby si tie miliony ludí spravili poriadok s tými teroristami, ktorých skrývajú a podporujú ich….

  17. Zrovnanie so zemou sa prave deje. V Gaze su odstavene dodavky elektriny, vody, potravin, liekov, bolo zabitych uz 11 pracovnikov OSN. Obyvatelia Gazy stoja pred volbou smrti alebo vyhnanstva na Sinaj. Izrael pokracuje v cykle nasilia. To nic neriesi tieto vojenske operacie pod gesciou USA. Ved uz 50 rokov to tam vkuse okupuju, potom neokopuju a po 50 rokoch ich mieroveho usilia tu mame toto. Mozno je cas na zmenu pristupu a priznanie obcianskych a socialnych prav Palestincanom. Izrael z nich urobil ludi druhej kategorie a dostava to od nich naspat.

  18. Anonym 12. októbra 2023, 14:12 Pri….vadia civilné obete, nikde som nepísal že nie….ale vadia na oboch stranách….

  19. Izrael to berie radom, aj pracovníkov OSN, aj izraelských rukojemníkov zajatých Hamasom. OSN bezzubo (ako vždy), upozorňuje na túto formu odvety, ale zbytočne. Izrael sa rozhodol a západ mu drží pokrytecky palce.

  20. „Neexistuje nijaké ospravedlnenie pre násilie, ktoré sa bez rozdielu zameriava na nevinných civilistov, či už zo strany Hamasu alebo izraelských síl,“ uviedla skupina nezávislých expertov v spoločnom vyhlásení. „Čo sa týka medzinárodného práva, je toto absolútne zakázané a predstavuje to vojnový zločin,“ dodali.

    „Už 16 rokov žijú pod nezákonnou blokádou a prežili už päť veľkých brutálnych vojen, po ktorých ešte nebola vyvodená zodpovednosť. Toto (čo zažívajú teraz) sa rovná kolektívnemu trestu,“ dodali.

  21. zabudol si ešte na túto vetu: „Dôrazne odsudzujeme hrozné zločiny spáchané Hamasom, úmyselné a rozsiahle zabíjanie a branie nevinných civilistov – vrátane starších ľudí a detí – za rukojemníkov,“

  22. Izrael si zvolil už 3krat skorumpovaného politika. Preto sa búrili izraelci, lebo presadzuje zákony, ktoré mu vyhovujú. To využil hamas a zaútočil.

  23. Plus neustale rozsirovanie osad na okupovanych uzemiach. To je Netanjahuova politika. To sa neda sa spravat ako slon v porcelane. Treba brat aj na ostatnych ludi okolo.

  24. Anonym 12. októbra 2023, 15:55 Pri…je ti ale jasné že my sme si zvolil už po 4krát skorumpovaného politika….mal by to niekto využiť podobne ako Hamás?

  25. V prípade Ukrajiny podporujete ukrajinských politikov, že bojujú proti okupácii svojho územia a v prípade Palestíny podporujete toho, kto ich územia okupuje. Zvláštne.

  26. Ratafak, dúfam, že u nás vojna nehrozí. Len som chcela poukázať na moc v skorumpovaných rukách. Taký človek nepozerá na verejnosť, na záujmy krajiny, ale za každú cenu sa chce udržať pri moci. Viď Fico. Takí ľudia ako Netanjahu, Fico, by boli kedysi na okraji spoločnosti, dnes bohužiaľ vládnu.

  27. Ale ako hovori Ratafak, my si ich volime. A vdaka takymto zmrdom vo vlade nasa krajina straca vo svete dobre meno a kredit.
    Som zvedavy za aky urok a ci vobec si bude kapitan danko vediet poziciavat.

  28. Anonym 18:55 požičať si je ľahké. Horšie je splácať pôžičku. Ale to našich politikov netrápi. Oni si požičajú, niečo rozkradnu, niečo preflakaju na blbosti, ale splácať budeme my a ešte aj naše deti. Preto by sme mali voliť veľmi zodpovedne.

  29. ak táto vláda dodrží svoj slub a bude konsolidovať na úrovni 0,5% HDP ročne tak verte tomu že naozaj bude problém si aj požičať….a ten kto nám požičia tak si za to vypýta aj pekný úrok….

  30. Vy si naozaj myslíte, že Fico ide niečo robiť pre obyvateľov? Tieto voľby boli pre nich životne dôležité, potrebovali si na poslednú chvíľu zachrániť vlastné rite. Teraz alebo nikdy. Vďaka vám im to vyšlo. Školstvo, zdravotníctvo, informatizácia, investície, infraštruktúra a podobné veci nebudú nikoho zaujímať. A po štyroch rokoch konsolidácie zlodejskych pomerov si ich zvolíte znova.

  31. Anonym 12. októbra 2023, 21:14 Pri…ja som sa vždy pýtal tunajších voličov že čo dobrého pre SK spravil za 12 rokov vlád…nevedel odpovedat nikto a napriek tomu si ho zvolili za premiera poštvrté…je jasné že on by bol už najradšej v dochodku tak ako sluboval že už v roku 2014 v politike nebude, ale potrebuje za sebou upratať….v memorande o porozumení nepíšu o reforme zdravotníctva alebo školstva….ale o reforme trestného systému…to je predsa to čo „naších ľudí“ najviac trápi….

  32. Ficovi stačí povedať svojom ovečkám, že nie sú na nič peniaze a oni to isto s porozumením pochopia. Teľce jednoduché.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované