back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

AKO SA ŽILO ZA KOMUNISTOV. MENEJ CHLEBA, MENEJ BLAHOBYTU.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

AKO SA ŽILO ZA KOMUNISTOV. MENEJ CHLEBA, MENEJ BLAHOBYTU.

Robert Fico je bývalý ľavicový populista a dnes kovaný boľševik. Vychvaľuje socializmus a jeho „istoty“. Mali sme sa však za socializmu lepšie? Jedinou istotou socializmu bolo, že človek s priemernou mzdou sa mal horšie, než v trhovej ekonomike, ktorá dominovala v slobodnom svete. Komunisti boli diletanti a vedeli to, preto zakázali ľuďom odvolať ich.

Priemerná mzda v roku 1989 u nás podľa štatistického úradu dosahovala 3 142 československých korún (Kčs). V roku 2018 to bolo 1 013 eur.

Predstavte si, že by ste sa rozhodli celú sumu utratiť na nákup jedného tovaru. Čo by ste si mohli dovoliť v roku 1989 a čo v roku 2018?

🍞 1989: 714 kg chleba, 2018: 762 kg chleba (cena: 4,4 Kčs/kg a 1,33 eur/kg)
🍚 1989: 314 kg ryže, 2018: 791 kg ryže (cena: 10 Kčs/kg a 1,28 eur/kg)
🥩 1989: 68 kg bravčového karé, 2018: 215 kg bravčového karé (cena: 46 Kčs/kg, 4,69 eur/kg)
🧈 1989: 628 balení masla, 2018: 881 balení masla (cena: k Kčs/125g, 1,29 eur/125g)
📺 1989: 0,24 televízora (farebná TV stála 13-tisíc korún), 2018: 1,5 televízora (cena: 13 000 Kčs/kus, 677 eur/kus)
🚗 Auto by sme si z priemerného platu nekúpili ani vtedy, ani dnes. Lenže kým v roku 1989 bolo na jednoduché osobné auto potrebných približne 27 priemerných mesačných platov (cena: 84 600 Kčs), v roku 2018 stačilo na porovnateľné jednoduché auto necelých 11 priemerných platov (cena: 10 877 eur).

Viac zaujímavých prepočtov vychádzajúce z čísel štatistického úradu nájdete v publikácii od Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika „Socializmus: realita namiesto mýtov,“ na ktorej som sa podieľal ako spoluautor 👉 https://bit.ly/35WiXLR

- Článok pokračuje pod reklamou -

Česť práci s faktami. Zastavme komunistov a fašistov!

– – –
/Republikované a upravené z roku 2020/

Zdroj: FB

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Toto porovnanie pracuje s cenami v roku 2018. Skusme si to preniest na sucasne ceny, pretoze 125g masla veru nestoji 1,29 eur, ale 2,15 eur. Skoro raz tolko. Z priemerneho platu si obcan Slovenska ziadnych 881 baleni masla nekupi. To by sme museli mat priemerny prijem 2 000 eur.

  2. Nerozumiem, prečo sa tu vytiahne článok s cenami z roku 2018, vraj upravené z roku 2020. Akurát už viac ako dva roky tu je výrazná inflácia, ktorá má za následok zníženie kúpyschopnosti obyvateľstva, takže článok nemá v súčasnosti žiadnu hodnotu. To je fakt úroveň informovania.

  3. 1989 nájomné 3.izb.byt..350 korún,včetne plynu,elektriky..2023..200 eur + elektrika okolo 30 eur..aj tak sa dá porovnať

  4. Fakt je, že sa máme najlepšie, ako sme sa kedy mali!!! Od dobroty už nevieme, čo robiť. Choďte do Kauflandu, Lidlu, ľudia majú plné vozíky. Len morálka veľmi upadla!!! Čestný, spravodlivý človek je na posmech!!!

  5. Sused 6:15
    ty si v tej dobe celkom určite nežil. Tým som si viac ako istý !!! Ako môžeš porovnávať tento marazmus s blahobytom tej doby ? Si tĺk,to je všetko !

  6. A prečo rok 2018? sa porovnáva , niekto sa ešte nezobudil Miloš. A už prestaň omielať Fico, Fico. Boli tu aj roky 2020 až 2023 a kde sme sa dopracovali.

  7. 9,02 pravdu máš,je to nejaký soploš,ktorého oblbli naše „nezávislé médiá“ napr. SOL

  8. Za komunistov mal na chleba každý. A každý pracujúci človek v pohode uživil rodinu. Po 89tom, v dobe keď jeden opilec z balkóna v Prahe zahlásil, že bídy a nezaměstnanosti se bát nemusíte, to už taká samozrejmosť nie je. Ani pre slušne pracujúcich ľudí. Ale veď to je ono, nie? Veď toto sme chceli. Za toto ovečky štrngali aby sa pár vydrbancov malo dobre. A zvyšok len prežíval alebo žil na dlh.

  9. Ojebávačský článok,plný drístov, vtedy aspoň neexistovali pijavice zvané..mimovládne organizácie, aj ten mimoñ Odor,predstavil škrty v rozpočte ,ale to,že treba zastaviť financie mimovladkam, to tam nenavrhol,mali to pripravené už dávno,ale vedeli,že keby to zverejnili pred voľbami,tak PS a SAS,by mali oveľa menej hlasov a SAS by konečne zmizla z parlamentu..

  10. Toho autora aj boli nieco ked pise??? Mozno by bolo treba pi pisani zacat aj rozmyslat….. Ci liberali uz nemusia???

  11. Mňa zarazilo vyjadrenie Ódora, ktorý dúfa, že po vzniku novej vlády neprestane pomoc Ukrajine. Ukrajina je prvoradá, až potom problémy Slovákov? Neskutočné

  12. Neskutočne je že si zasa vymýšľaš. Nikto netvrdil že Ukrajina je prvoradá…to si si zase domyslel aby si sa mohol na niekoho nastvat….

  13. Verím, že vznikne proeurópska vláda a bude pokračovať v pomoci Ukrajine. To sú jeho starosti. Aj predstavenie balíčka škrtov. Ale pomoc Ukrajine musí byť.

  14. A k tomu článku…aj keď si započítate infláciu tak je to stále lepšie…Ono ty čo si pamätáme dobre vieme ako vyzerala domácnosť v 80. rokoch a ako dnes, ako vyzerali parkoviska, ako sme v 90. rokoch pozerali keď sa tu objavili zahraničné autá…dneska sú aj chudobní, no kto sa aspoň trochu snaží ma sa neporovnateľne lepšie, prace je tolko ze si mozes vyberať a koľko zarobis záleží len na tom co vies ….ale to hlavne je, že ten režim nikde na svete neprežil, všade to padlo…samotná prax ukázala že to po čom mnohí slováci tak snívajú nemôže nikde dlhodobo fungovať…vždy to končí pádom, krachom…

  15. hlavne sme dnes pazravi a chceme mat vsetko a pritom toho mama az az, nad hlavu, vela vyhadzujeme, plytvame. Bolo toho malo, na vsetko sa cakalo nekonecne dlho. Zakladne veci sa zhanali tazko. Kto sa vie spravat ako tak normalne a vie trosku pracovat s financiami, nema vacsi problem.

  16. To je všetko v poriadku, jasné, že sa máme lepšie. Ale čo je účelom týchto neustálych článkov poukazovať na to, ako sa žilo pred 34 a viac rokmi?

  17. V 80.rokoch aj na západe vyzerala domácnosť inak,ako dnes..aj parkoviska boli inakšie, ako sú dnes..

  18. Ano a keď si si vtedy porovnal našu domácnosť a domácnosť na západe, tak ktorá z toho porovnania vyšla lepšie?…alebo ak si porovnal priemerný vek dozitia, kvalitu a hustotu infraštruktúry atď…

  19. Samozrejme, že na zapade sa pracujúci mali lepšie, väčšie zárobky, viacej kvalitnejšieho tovaru,väčší výber, lenže napísal,si,že v domácnosť v 80.rokoch vyzerala inak,ako dnes a ja som odpísal,že aj na zapade domácnosť v 80.rokoch vyzerala inak,ako dnes,nič iné.. no mame 33 rokov po politickej zmene a na zapade,majú väčšie platy, ako máme my,polepšili sme si,ale len vďaka západu, my sme sa o kvalitnejší život pričinili veľmi málo..

  20. Anonym 7. októbra 2023, 9:02 Pri
    Blbeček , to že si bol zatvorený v bolševickej klietke to bolo v poriadku?

  21. Čo bolo za socializmu vieme. Ako sa máme už 33 rokov tiež vieme. Ako sa budeme mať po voľbách uvidíme. Mocnosti nás majú v hrsti musíme sa im prispôsobiť inak sme v riti. Kto má peniaze má sa dobre. Milión občanov živorí.

  22. Pracujúci ľudia od politikov neustále počujù o uťahovaní opaskov,ale v prvom rade,by politici mali ísť príkladom,znížiť si platy,zrušiť výsluhové dôchodky(pozostatok socializmus),znížiť štátny byrokratický aparát, je smutné, keď idú siahať na sociálne dávky pre dôchodcov,ľudí, ktorí 40 rokov pracovali,ale rôzne mimovladky,ktoré pre Slovensko neurobili nič,len sú prijaté na štátny rozpočet,tak tie asi budú neustále ožobračovatštátnyrozpočet,politici predrbali miliardy a teraz to chcú všetko hodiť na krk..

  23. Majko sa asi smeje v kúte nad našou prostotou.To,ze mu na tú nesmiernu hovadinu porovnávania dôb minulych s tými dnesnymi skocite,je veru škoda.Je to proste blbosť hodná jej autora.A komunizmus ako taký nikde nikdy neexistoval.

  24. Pred cinziakmi nie je kde parkovat, ludia s plnymi nakupnymi kosikmi vychadzaju zo supermarketov, dovolenky v zahranici, stale nove mobily, nove handry, tv v kazdej izbe a Vy sa tu stazujete za socializmom? Lenivi su chudobni a sikovni a snazivi sa maju dobre. A ma to byt opacne? Nie, je to spravne. Ti, co posedavaju v senkoch, zapijaju svoj mizerny zivot, fajcia 2 krabicky denne budu mat cely zivot h…o.

  25. Za socializmu sme boli ako pes na voditku, voditko už nemáme, teraz máme demokraciu, no obojok máme na krku stále,naveky vekov ámen.

  26. k Anonym 7. októbra 2023, 9:01 Pri a tak
    Podhodené kosti v článku majú zachutiť iba toho, kto tak premýšľa. Ale, dá sa, veď trocha si posťažujeme. Nuž, ale hádam by bolo dobré, ak sa to vôbec dá nastoliť aj iné témy:
    1. Politici po opici – Strany – to koľko dostávajú dnes za psiu robotu – čerpám zo zdroja tu https://www.startitup.sk/desiatky-milionov-eur-za-volby-vieme-ake-tucne-sumy-dostanu-strany-od-statu/
    terajšie voľby
    – Smer-SD vyše 23 miliónov eur
    -Progresívne Slovensko viac ako 18 miliónov eur
    – Hlas-SD niečo vyše 15 miliónov eur.
    -OĽANO a priatelia – 9,4 milióna eur
    KDH – 7,16 milióna eur
    SaS – 6,6 milióna eur
    SNS – 5,9 milióna eur
    Republika – 3,6 milióna eur
    Aliancia – 3,4 milióna eur
    V kľúčovom roku sme vykrikovali – ani halier žiadnej strane a?
    Poslanci – koľko , že to dostávali v parlamente pred rokom 1989? Vieme? A teraz + akési podrž tašky

    Aké sú platy poslancov?
    zo zdroja tu https://www.nrsr.sk/web/?sid=faq
    A takto by sme mohli prechádzať véľa možností prirovnania. Takže hetaké článkové kosti nie je dobré hádzať najedovaným vlčiakom.

    Platové pomery poslancov Národnej rady SR sú riešené zákonom NR SR č. 120/1993 Z. z. o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.

    Poslancovi patrí plat vo výške trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok znížený podľa ods. 2, zaokrúhlený nahor na celé euro, začínajúc dňom zvolenia za poslanca Národnej rady SR. Plat poslanca v roku 2023 je určený vo výške 3 912,- eur.
    Výška funkčných príplatkov (§ 3) je nasledovná:
    Predseda NR SR: 497,91 eur
    Podpredseda NR SR: 331,94 eur
    Predseda výboru NR SR: 165,97 eur
    Podpredseda výboru NR SR: 82,99 eur
    Paušálne náhrady (§ 4) patria poslancom s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji vo výške 1,8-násobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok, paušálne náhrady pre rok 2023 sú vo výške 2 348,- eur, a poslancom s trvalým pobytom mimo Bratislavského kraja vo výške 2,1 násobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok, paušálne náhrady pre rok 2023 sú vo výške 2 739,- eur.
    zdroj tu https://www.nrsr.sk/web/?sid=faq

  27. Čo sa tu snažíte vtedy plat 3500kcs zdravotníctvo školstvo lieky zadarmo Plyn elektrika jedlo pôžička náklady 1500 kcs zostatok 2000kcs Teraz dostaneš 1000 e náklady na domácnosť a jedenie lekára školstvo cca 950 e a to je aj málo Keď chceme dobehnúť tú dobu už sme malý mať platy robotník 3300€ Prepáčte ale zo 120 štátov za komousa okolo 30 miesto teraz sme 118 za zlodejov tak neblaznite kde sme teraz a vtedy

  28. Anonym 7. októbra 2023, 18:49 Pri

    Môžem ta poprosiť info v com bolo SK za komunistov na 30 mieste? Ďakujem.

    Nemusíme sa báť, zvolili sme si vo voľbách raj na zemi, takže budeme mat lacnejšie energie, potraviny, hypotéky, menšie dane a samozrejme vyššie platy, či?

  29. Anonym 7. októbra 2023, 18:49 – zdravotnictvo, skolstvo zadarmo? Preto z dediny od babky vyniesli cely dvor kacic a husi aby si skoncil ucnovku? A to iste aj u lekara.
    Ak chces 3300€, mal si mat vyssie ambicie ako za kacice a husi skoncit ucnovku.

    Ak bolo za socializmu tak fantasticky, ako je mozne, ze zdaleka nie kazda rodina mala auto? A ako je mozne, ze ked sa mame teraz tak zle, ze takmer kazda rodina ma nejake to auto a su rodiny v ktorych jednotlivci maju viac aut?

  30. Takže podla teba čím má rodina viac áut tým sa má lepšie. 🤮🤮Máš choré zmýšlanie,si oblbnutý médiami a musíš mat smutný život. Je mi ta lúto.

  31. Ja myslím že autá dal len ako príklad, kedysi sme nemali nič…celkovo máš toho viac, je väčšia pravdepodobnosť že sa aj viac doziješ, môžeš sa vzdelávať kde len chceš, pracovať kde len chceš a výška zárobku nezávisí od straníckej knižky ale od tvojich znalostí…môžeš sa realizovať v tom čo ti ide najlepšie…vlastne môžeš robiť čo len chceš ak tým neobmedzujes iných, môžeš prežiť život ako a kde uznáš za vhodné….tie materiálne statky sú potom už len bonus…

  32. Ratafák,kedysi sme nemali nič? Žil si vobec v komunizme,ked tu vypisuješ takéto nezmysly? Alebo si len niekde čítal,alebo počul?

  33. Pre 10.50 8. októbra 2023, 11:22 – Neviem co maju s tym media. Pri skromnej logike, ked zoberieme do uvahy naklady na servis, prevadzku a poistenie viac aut v rodine, tak je zjavne, ze na chleba im chybat asi nebude.
    Mozme zajst aj dalej TV skoro v kazdej miestnosti a za socializmu jeden na ulici/vo vchode. Telefon to iste. Ale ludia ako ty sa nam tu budu snazit vykreslovat ako sa mame zle a ako sme sa mali vyborne predtym.

  34. Anonym 8. októbra 2023, 12:49 Pri…zil som, mali sme doma rádio, čiernobiele TV, chladničku a skákajucu práčku, oblečenie sme dedili aj 3 generácie, mäso na obed tak v nedeľu, telefonovať sme chodili k susedom, na dnešných parkoviskách sme hrávali hokej a futbal( ak ten jediný čo mal loptu nebol niekde preč)…oproti tomu co mali domácnosti na západe alebo čo máme dnes sme mali obrazne povedané “ hovno“

  35. 12.50 a ratafák,tak ako som predpokladal,nepochopili ste o čom píšem. Strata času sa s vami bavit.

  36. No podľa mňa si nič nenapísal, len si sa prišiel vyventilovat, vychrlil pár urazok…áno, vlastne strata času, s tým sa dá súhlasiť..

  37. Najlepsie by bolo nechat tychto obdivovatelov sociku zit tak dva tri roky v tom blahobyte. Bez soc. sieti, bez mobilu, so zakazmi citat, pocuvat co chcu bez vsetkych vymozenosti tej fujfuj demokracie. A potom nech pisu. Vlasne nebudu mat kam pisat.

  38. K čomu sú dobré debaty ako bolo vtedy a ako je teraz? Je rok 2023, sústreďte sa na to čo je teraz, je úplne jedno čo bolo vtedy. Niekto vám tu podhodí kosť a vy štekáte, hoci ani neviete prečo. Kto sa má dobre teraz, fajn, kto sa dobre nemá nech porozmýšľa prečo asi. Ale čo tam po tom ako bolo pred r. 89? To vám život nijako nezlepší.

  39. Tak ratafak,ty si musel mat otca tazkeho zlocinca,ked si nemal loptu,u mna to bolo naopak,maso kazdy den,este aj vlciakovi sme velke kusy hadzali,lopt som mal skutocne dost,na futbal na hadzanu,na basketbal,telefon sme nemali,ale to len preto,ze otec ho nechcel,na oblecenie bolo veci tak priemerne,dali sa pekne kusy zohnat aj z tuzexu,bratislava piestany,mozno si za sociku ani nevedel kde je Bratislava.
    Banany,aj pomarance sme mali pravidelne,mama v strane nebola a otca vyhodili,lebo bol velmi kriticky k strane.

  40. Čo myslíš Majko a Ratafak a ostatní,nestalo by za to napísať článok,kedy sa lepšie žilo,či vo stredoveku,alebo v dobe kamennej.Chudak Ratafak mal len čierno bielu tv.No také niečo.Ale napr Majko jazdil už za socíku kade tade na západ.Takze bol privilegovany.Ste trápny,a už vôbec nie normálni.Osprosteni od nenávisťi.Zacnite sa konečne správať,ako dospelí ľudia.Len nenávisť,a huckanie ľudí proti sebe.A to už 3.roky.

  41. Teba niekto tri roky hucka?
    Skus zbehnut na veterinu a nechaj sa zaockovat.
    Vam nizsim tvorom staci malo na podnet ,,trhaj,,.

  42. Zaujímalo by ma koľko z tých kritikov malo rodičov v strane. Kam pozrieš, samé pokrytectvo. Kopec ľudí využívalo privilégiá s červenou knižkou kým sa dalo a teraz samí demokrat. Duvenblejt.

  43. Pre ratafaka, mäso ste mali každý deň? A hádzali ste ho aj psom. No tak tatko bol mäsiar a ukradol. Máš sa s čím chváliť.

  44. pre ratafaka 8. októbra 2023, 13:43 Pri…áno boli sme chudobní, podobné ako väčšina našich susedov..rodičia, hoci makali nemali na to aby sme mali mäso každý deň a už vôbec nie aby sme ho hádzali psom…nasi neboli žiadne komunistické kádre a ani udavači, takže sme sa mali tak o ako sme sa mali…o to lepšie to bolo keď to celé padlo a dalo sa slušne zarobiť aj poctivou a tvrdou prácou…

  45. pre ratafaka 8. októbra 2023, 13:43 Pri….inak útoky na otca si odpusti, vôbec nevieš kto bol…presne už sa nečudujem že sa také bezcharakterne svine mali vtedy dobre…útočiť na rodinu dokáže vážne iba komunisticky kanal…

  46. Anonym 8. októbra 2023, 14:18 Pri.mne tu nadávajú pravidelne..ti podlejsi sa neštítia ani útokov na rodinu, ktoru nepoznali a ty mi tu ideš vyčítať nejaké osprostenie od nenávisti..sa pozri do svojho tábora a čo ste tu schopní vy popísať na ľudí čo ani nepoznáte….a zďaleka to netrvá len 3 roky..

  47. Ratafak,čo to tu trepeš o mäse a o chudobe,a o akých táboroch? Ozaj zmagoreny.!Ty ozaj všetko zdeformujes.Sa spamataj.

  48. Ak nechápeš o čom je diskusia je asi lepšie sa neozyvať…obzvlášť ak nedokážeš vyjadriť myšlienku bez toho aby si urazal…

  49. Ratafak len zlocinci a vyvrheli zili tak ako vasa rodina,ze nemali nic, ja co som poznal susedov,kamaratov,kazdy mal maso pravidelne,aj ovocie,oblecenie bolo skoro zadarmo,tak tu netaraj sprostosti a to neboli ani v strane ani masiari neboli a to nehovorim o tych co robili v niklovke,mali nadstandartne zarobky,tiez som tam robil. komunistov som neznasal.

  50. čo za hajzla ty musíš byt ak máš stále potrebu sa navážať do rodiny ktorú nepoznáš…

  51. Ratafak ja sa nezastávam tamtoho čo tu spomína tvoju rodinu ale ani teba nie. Strkáš nos do doby v ktorej si ani nežil a velebíš túto dnešnú špinavú epochu. Tak sa tamtomu ani nečudujem.

  52. Čakám,že niekto poukáže aj na to-že za socializmu neboli bezdomovci,nikto nebol hladný(nemusel byť) a bolo postarané aj o ľudí,čo nemali šťastie na zdravie,tiež na osamelých,nevládnych atď.Neboli drogy a bolo menej nešľastia.O vzdelaní pomlčím.Hlavne boli sociálne istoty!

  53. len kde v prdeli urobili sudruhovia chybu, ze im to nikde nevydrzalo?

    bolo postarané aj o ľudí,čo nemali šťastie na zdravie ????? si si ista?
    a preco som musel v tej stastnej dobe kupovat lieky z Juhoslavie po znamosti?
    boli sociálne istoty ??? kto nerobi je prizivnik, stacilo byt ZAMESTNANY, nie robit, mat stempel.
    vyhadzocv z roboty za nespravny nazor, zakaz studia detom za nespravny nazor…
    maso len vo stvrtok, chlieb a mlieko len doobeda. nestihas, nemas.opravy -sluzby – po znamosti, alebo za vsimne.
    lekarom plne kabele. operacia nadoru – 7 litrov.
    kurwa, ale sme si zili.
    neboli drogy? trt s makom a dva orechy.

  54. Pre pre ratafaka. Mäso ste mali každý deň aj ovocie.😃. Akurát tak jablká. Na banány a mandarínky sa stálo v radoch, ak teda boli. Klameš.

  55. Za komunistov v otázke života a smrti rozhodovala schopnosť prepašovať lieky z Viedne.
    Chválapánubohu, že už je ta strašná doba za nami, nikdy viac!!!

  56. Anonym 9.okt.2023 11:45
    Ubehol už skoro mesiac a ešte si nenašiel názov toho pašovaného lieku z Viedne,ktorý tu zachraňoval životy

  57. Je pravdou, že za vlády komunistov sme neboli slobodní. Dnes si napríklad bezdomovci môžu slobodne vybrať pod ktorým mostom budú spať. Pod železničným, alebo pod mostom cez Váh.

  58. Ľubomír Veselický 1. novembra 2023, 18:17 Pri – skutocne som rad Lubos, ze to vidis takto.

    V kontexte s Tvojim sucasnym verejnym vyjadrenim vyznieva ako vysmech moralke a etike konanie samospravy ktorej si bol tri volebne obdobia jednym z predstavitelov, ktorym ste katolicku charitu vyhnali z priestorov, v ktorych posobila a uspesne pomahala nudznym.

    Ale to Ty s Tvojim majitelom nepoznate. Tebe nalozil nezakonne odmeny – fuj, paraziti… – a sebe – …

    Ale krok za krokom.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované