back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Pozitívne formovanie mladých. Príležitosť, ktorá prišla spolu so Športovými štvrtkami a najmä s koordinátorom pre prácu s mládežou v Seredi. ROZHOVOR

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď /  Športové štvrtky vyplnili desať letných poobedí v našom meste. Pre niekoho sa stali pravidelnou záležitosťou a príležitosťou stretnúť nových ľudí, zašportovať si a len tak nevysedávať doma. Prečo ich mesto zorganizovalo, ako naplnili svoj cieľ a čo bude ďalej? Seredské novinky sa spýtali koordinátora práce s mládežou mesta Sereď, Mareka Čulagu.

Kto stojí za vznikom Športových štvrtkov v Seredi?

Bol to nápad nového primátora. Chcel, aby sa v našom meste oživili športoviská, zviditeľnili sa a boli prístupné verejnosti. Ako nová posila do tímu zamestnancov mestského úradu som následne dal primátorovmu nápadu konkrétnu formu, obsah a celkové zastrešenie.

Koordinátor pre prácu s mládežou na mestskom úrade doteraz neexistoval.

V Seredi možno nie, avšak mnohé mestá takúto pozíciu obsadzujú dávnejšie. V Trnavskom kraji koordinátora nájdete napríklad v Senici, v Trnave a v Hlohovci.

Čo je poslaním takýchto zamestnancov?

- Článok pokračuje pod reklamou -

V Seredi sa mohli oboznámiť s koordinátorom na spomínaných štvrtkoch, avšak toto je len úvod. Vieme, že aj Sereď je, okrem iných miest, známa drogami a aj rôznymi druhmi kriminality. Koordinátori dávajú svojim aktívnym záujmom možnosť mladým sa rozhodnúť pre pozitívnu cestu. Nie je tajomstvo, že mnoho zlých návykov si nesieme možno aj z vlastných rodín. Ak niečo nefunguje, mladí sa obracajú na ulicu, k nečinnosti, či k činnostiam, ktoré ich môžu zviesť k drogám a ku kriminalite. Ak však budú vedieť, že majú možnosť zadarmo získať aj iné, lepšie možnosti, tak je šanca, že mladých stihneme podchytiť v ich kritickom období. Stihneme ich pozitívne sformovať skôr, ako by nás predbehla ulica. Istotne vieš, čo tým myslím. Podprahovým cieľom je teda aj prevencia kriminality či užívania drog v Seredi.

Si teda spojkou mladých a vieš usmerniť?

Dá sa to tak povedať. Som v živej komunikácii s najväčšími združeniami, ktoré v Seredi fungujú: je to komunita Eden, seredskí skauti a KC Priestor. Vo všetkých týchto oz fungujem a viem, ako sa dajú formovať osobnosti dospievajúcich. V Seredi sú k tomu skutočne vynikajúce možnosti a kvalitní ľudia. Viem teda poradiť, ak sa ma spýtajú. Som tu na úrade akási spojka pre mladých.

Ktoré momenty zo Športových štvrtkov boli pre Teba naj?

Najviac ma potešilo, keď na poslednom štvrtku prišiel za mnou jeden z účastníkov, podal mi ruku a poďakoval. Vraj vďaka Športovým štvrtkom prežili krásne leto so svojou rodinou a aj s inými rodinami. Nečakal som, že to takto mohol niekto prežívať. Pekným momentom bolo aj uvedomenie si, že na športovanie môžeme v Seredi využiť toľko priestranstiev.

Štvrtky podporili športové kluby, aj lokálny predajca kávy.

Teším sa, že záštitu nad niektorými štvrtkami prevzali aj poslanci mesta Sereď, alebo ich podporili svojim záujmom, aktívne si zašportovali a priniesli so sebou dobrú náladu. Významnými dejateľmi sa stali seredské športové kluby: ŠKF Sereď, BK Lokomotíva Sereď, HK Slávia Sereď, Atletický klub Váh Sereď, Cyklistický klub AB Sereď, Mám rád cyklistiku, pre chorobu sa nakoniec nepodarilo priniesť seredských floorbalistov. Výborné bolo aj prepojenie výbornej kávy od Zereth coffee, ktoré sa rozhodlo podporiť mestskú akciou a podávalo pre návštevníkov kávičku zadarmo a pre deti kakao. Ďakujem! Bolo to výborné prepojenie výborných vecí.

Hneď prvý športový štvrtok otvoril aj ihrisko v Hornom Čepeni pre verejnosť.

Toto bol vlastne tiež jeden z naj momentov. Štadión je nanovo otvorený pre všetkých, aj toto je dôležitý odkaz pre verejnosť.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Boli podľa Teba štvrtky úspešné?

Bolo fajn, že podujatie malo pravidelnosť a ľudia vedeli, že majú alternatívu na štvrtkové poobedia. Niekto prišiel naozaj na každý športový štvrtok. Veľmi milé bolo zistenie, že vznikol vyšší záujem o prihlásenie sa do športových klubov, ktoré boli zaangažované do štvrtkov. Vraj rodiny získali lepší prehľad, aj kontakty, to ma veľmi teší.

Štvrtky pre mladých skončili. Budú nasledovať piatky?

To asi nie, no formát pre zmysluplné prežívanie voľného času sa už rysuje. Nebudem prezrádzať, ľudia sa včas všetko dozvedia. Treba sledovať Seredské novinky na webe, tlačené novinky v poštovej schránke, profil mesta Sereď na Facebooku, počúvať informácie z mestského rozhlasu alebo si stiahnuť aplikáciu mesto Sereď do mobilu.

Čo sa ešte chystá?

Sereď bude mať svoj parlament mladých. Dobré, však? Pracuje na tom najmä KC Priestor v spolupráci s mestom Sereď, v rámci komunity koordinátorov v Trnavskom samosprávnom kraji. Všetko pre to, aby sa už nemohlo hovoriť, že v Seredi skapal pes a aby sa každý vedel aktívne zapojiť do diania v meste.

Kontakt na koordinátora práce s mládežou: marek.culaga@sered.skhttps://www.sered.sk/s234_oddelenie-skolstva-sportu-a-kultury

foto: red

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Áno je to propagácia. Ale vysoko pozitívna. Športové štvrtky považujem za veľmi dobrý počin. Rozhodnutie primátora, ktorý si na plnenie tejto úlohy pribral Mareka Čulagu je svetlým príkladom ako propagovať šport u seredských detí. Je pravdou, že pred sprístupnením futbalového ihriska v Hornom Čepeni som bol skeptický, ale horúčavy sa nekonali, nával rekreačných futbalistov nebol enormný a tréningy registrovaných mladých futbalistov ohrozené neboli. Marekovi Čulagovi držím palce. Lebo nech si vraví kto chce čo chce, za dobrým výsledkom je vždy veľké nasadenie jedného ťahúňa.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované