back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Regenerácia vnútrobloku D. Štúra II: vyrúbané stromy získali súhlas k výrubu v apríli 2022

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď /  Nakoľko sa dnes (3. októbra 2023) na mestský úrad telefonicky, mailom a tiež cez mobilnú aplikáciu mesta obracia značné množstvo občanov s otázkami ohľadne výrubov stromov na území regenerovaného vnútrobloku na ulici D. Štúra II., mesto uverejňuje pre verejnosť nasledovné informácie.

Mesto Sereď získalo v predchádzajúcom období približne 1,4 milióna eur zo zdrojov Európskej únie na regeneráciu svojich dvoch vnútroblokov a tieto dva samostatné projekty v septembri 2023 aj začalo realizovať. V rámci prestavby území sú v obidvoch prípadoch projektované aj úpravy a prestavby zelených plôch.

Vo vnútrobloku Garbiarska sa podarilo všetky nové spevnené plochy riešiť mimo vzrastlých stromov, s výnimkou dvoch líp malolistých, ktoré sa mestu podarilo presadiť na nové stanoviská a predpokladá ich zdarnú existenciu aj po presadení. Mladé stromy v tomto vnútrobloku, ktoré mesto v predchádzajúcich rokoch vysadilo, sa podarilo všetky zachovať.

V rámci lokality Ulica D. Štúra II môžu aktuálne obyvatelia sledovať prestavbu zelene (okrem iných stavebných prác). V rámci stavebného povolenia vydaného k tejto stavbe, podalo mesto Sereď aj žiadosť o vydanie rozhodnutia k výrubom siedmich stromov, ktoré sa v rámci projektovania nedali obísť. Treba uviesť, že pri projektovaní sa hľadelo na stanovištia všetkých stromov a oddelenie životného prostredia mesta považovalo každý strom za podstatné zachovať. Niektoré sa podarilo uchovať vďaka vhodne zvolenej alternatíve prestavby (mesto sa snažilo obísť stanovišitia starých stromov v najvyššej možnej miere), avšak konkrétnych sedem stromov nebolo možné obísť.

Okrem siedmich stromov, ktoré na výrub získali právoplatné rozhodnutie dňa 6.4.2022, sa pristúpilo k výrubu ďalších invazívnych stromov, ktoré na výrub povolenie nepotrebovali. Rovnako sú to stromy, ktoré poskytujú tieň a spríjemňujú prostredie, avšak v predchádzajúcom období sa mesto snažilo ich výrub odďaľovať čo najviac práve kvôli ich všeobecným pozitívnym vplyvom. V rámci aktuálnej regenerácie územia sa však aj tieto invazívne stromy stali predmetom výrubu.

Mesto upozorňuje, že splnilo všetky potrebné a zákonom stanovené lehoty, informovalo o plánovaných výruboch včasne na úradnej tabuli a verejnosť sa mala možnosť k výrubom vyjadrovať v zákonných lehotách. V týchto lehotách mesto neobdržalo žiadne pripomienky verejnosti.

- Článok pokračuje pod reklamou -

V rámci projektov regenerácie obidvoch vnútroblokov bude vysadená nová zeleň vo väčšom objeme, než je aktuálny výrub.

Mesto Sereď ďakujem všetkým obyvateľom a subjektom na svojom území za trpezlivosť a pochopenie pri stavebných prácach a tiež za to, že všetky informácie si overuje prioritne na mestskom úrade, čím sa ľudia v reálnom aj internetovom priestore nevystavujú zbytočným stresovým situáciám, ktoré môžu spôsobovať dezinformácie.

Všetky dokumenty sú v prípade záujmu občanov k nahliadnutiu na mestskom úrade.

 

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Vážená páni Mestského úradu,to že ste získali peniaze na regeneráciu vnútroblokov, neznamená, že sa to nedalo naprojektovať tak,aby ste sa vyhli výrubu stromov!!! Všetko sa dá a hlavne, keď sa jedná o zeleň a stromy!Nanič pán Ing arch ktorý to naprojektovať takto!!!A nie písať pani Slahucková, že sa tomu nedalo vyhnúť! Slabý argument!

  2. Presne tak. Mali ste to nechať ako je načo týchto Sereďanov rozmaznávať. Nemali ste nič nerobiť a mali by tých 7 stromov a kukať na ne z okna. Teraz budú musieť cvičiť na ihriskách a chodiť po nových chodníkoch.

  3. alebo,este lepsie, nasrat im na hlavy, lenivcom, co si nevedia prezriet uradnu tabulu, vtedy, ked je to treba.

  4. PROJEKTY útvar projektov mesta Sereď 15. APR 2021
    Mesto Sereď má záujem zregenerovať sídliskový vnútroblok na Dionýza Štúra II. Uvedený záujem plánujeme zrealizovať a financovať zo štrukturálnych zdrojov EÚ a vlastných zdrojov.

    Podmienky regenerácie vnútrobloku, ktoré musíme splniť, sú presne určené. Musí sa jednať o budovanie prvkov zelenej infraštruktúry a prispôsobenie mestského prostredia na budúce zmeny klímy, zníženie znečistenia ovzdušia aj hluku.

    Pred samotným projektovaním horeuvedenej regenerácie si vás ako občanov dotknutého územia dovoľujeme požiadať o spoluprácu.
    Pošlite nám svoj názor mailom na projman@sered.sk do 20. apríla 2021 do 12:00 hod.

  5. PROJEKTY Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta 21. MAR 2022
    Seredská radnica má záujem podať ďalší projekt zameraný na generáciu sídliskového vnútrobloku. Vďaka mimorozpočtovým zdrojom by sa z dnes všedného priestranstva mohlo stať atraktívne a zelenšie miesto s novými chodníkmi, s väčším ihriskom, novým osvetlením a s vitálnejšou zeleňou. Projekt je v štádiu plánovania a môže byť obohatený aj o vaše nápady.

    Štvrtá regenerácia
    Seredčania aktuálne sledujú kompletnú obnovu vnútrobloku na D. Štúra zo zdrojov EÚ a mesta Sereď. Od podania tohto projektu už prešlo vyše päť rokov. Z dôvodu administrácie riadiacich orgánov a verejného obstarávania sa tento projekt mohol začať realizovať minulý rok.

    V apríli 2021 bol podaný projekt aj na regeneráciu vnútrobloku D. Štúra II., mestu v ňom ide prioritne o budovanie prvkov zelenej infraštruktúry a prispôsobenie mestského prostredia na zmeny klímy.

    V poradí tretím projektom zameraným na obnovu starých sídlisk mesta, bol projekt Regenerácia vnútrobloku na sídlisku Garbiarska, ktorý projektové oddelenie mesta Sereď podalo len pred mesiacom.

    Štvrtým projektom je práve projekt Regenerácia vnútrobloku na sídlisku Legionárska ul. v Seredi. „Našim cieľom je postupne regenerovať všetky sídliská v meste, ide to len postupne. Reagujeme na všetky dotačné výzvy, kde vieme získať veľké externé zdroje. Aktuálne sa pokúsime v rámci jednej výzvy uspieť s dvoma projektami, nakoľko aj regenerácia Garbiarskej aj Legionárskej by mohli byť po ich schválení prefinancované z rovnakej dotačnej výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR,“ objasnil projektový manažér mesta Sereď Branislav Bíro.

    Participácia verejnosti
    Mesto Sereď do procesu tvorenia projektu, pozýva aj obyvateľov Serede. „Sme opäť v štádiu, kedy predbežné návrhy od projektanta vieme modifikovať podľa predstáv občanov. Preto ich v tomto bode prizývame k participácii. Zaslané podnety vyhodnotíme a tie konštruktívne vieme zapracovať do finálneho projektu. Zároveň platí, že návrhy musia byť konfrontované s možnosťami, aké nám toto územie ponúka,“ doplnil Bíro.

  6. Ale pred cinziakom na D. STURA sa lipa opílit neda ale 7stromov vyrubat áno, cele životné prostredie a p. Navratilova taka šetrná k prirode nebodaj toto dovolila???padli ste uz na hlavu všetci, každý si tu robi čo chce, dalsie detske ihrisko bez chládku a trocha oddychu. Odporucam mestu ked bude stačí 30 si ict sadnúť na zihadielko a nech sa vam tam upečú vaše hlavy.

  7. Myslím, že keby sa revitalizácia podriadila už existujúcim stromom, nemuseli by sme tu dnes čítať ako sa to nedalo.

  8. Aj komunisti mali projektantov presne ako v dnešnej dobe staré treba zbúrať a na tom mieste sa postavili paneláky. Ten panelak oproti miestneho zastupiteľstva je svedkom idiotizmu zmyzli stavby ktoré mali historickú hodnotu hodnotu. Zastupiteľstvo mesta je rovnako hlúpe ako bolo za komuša. Každý režim má svojich hlupákov zvlášť keď režimu šéfuje hlupák.

  9. Bývam tu 14 rokov,ale Oddelenie životného tu nikdy nič nerobilo disciplinovane,účelne,odborne.
    Kompetentní sú rodinne dosadení ,ktorí nevedia ako si vyhrnúť rukávy.
    Toľko primitivizmu v riadení by nezniesol ani slepý.
    Hanba!!!

  10. Nuž, aké bolo zadanie zo strany mesta, taký je projekt a taký bude aj výsledok… zabudli, že „toto“ po „regenerácii“ nebude pre úradníkov v kanceláriách, ale má to byť najmä pre deti

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované