back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Októbrová téma upozorňuje na syndróm uvarenej žaby

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

SAŽP |MM|  „Sme prvými ľuďmi žijúcimi v dobe, v ktorej hlavným rizikom pre naše prežitie sme my sami,“ na tento závažný fakt upozorňuje Rozvojový program OSN z roku 2020, podľa ktorého je dominantnou silou formujúcou našu planétu v súčasnosti ľudská činnosť. Tá ale nemusí priniesť vždy pozitívne výsledky. Neustále budovanie sídel a k nim prislúchajúca infraštruktúra ukrajujú zo zelene a biodiverzity. Extrémne prejavy počasia sú dôsledkom nadbytočných skleníkových plynov, ktoré narúšajú prirodzene sa regulujúcu zemskú klímu. Situácia, ku ktorej smerujeme je podobná syndrómu uvarenej žaby v postupne sa otepľujúcej vode. Ako tento stav môžeme – ak nie zastaviť – aspoň zmierniť?

Geochronologické obdobie, v ktorom dnes ľudstvo žije, sa neformálne nazýva antropocén. Antropocénny spôsob života charakterizuje rozvoj priemyselnej činnosti a technológií, urbanizácia, odlesňovanie, degradácia pôdy, znečisťovanie vôd a vzduchu, zmena klímy aj vymieranie druhov. Ľudské aktivity a ich účinky ovplyvňujú biosféru a ekologickú rovnováhu, spôsobujú mnoho environmentálnych problémov a hrozieb. V ére antropocénu preto urýchlene hľadáme riešenia pre schladenie našej planéty. Okrem snáh na medzinárodnej úrovni sú to takisto aktivity podnecujúce spoločenskú zodpovednosť, prinavrátenie vzťahu ľudí k svojmu okoliu, aj k lokálnej komunite. Príkladom je výsadba stromov alebo lúčnych pásov v meste, ktoré vytvárajú lepšie podmienky pre život.

Ďalšou možnosťou je posilnenie potravinovej sebestačnosti kúpou lokálnych potravín, ktoré majú často menšiu emisnú stopu, hlavne kvôli minimálnej preprave. Zoberme si obyčajné jablko. Celosvetovo je vyšľachtených okolo 15-tisíc odrôd jabloní, na Slovensku ich máme približne 300. V obchodoch však nájdeme iba niekoľko druhov a väčšina z nich je dovezená zo zahraničia. Spotrebiteľ radšej uprednostní kúpu takéhoto nablýskaného a ideálne vyzerajúceho jablka pred tým domácim, (ne)dokonalejším. Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) preto počas októbrovej výzvy z kampane KlímaTYzuj motivuje verejnosť vybrať si domáce jablko. Aktuálna téma je spojená aj s Medzinárodným dňom stromov (20. 10.) a Dňom pôvodných odrôd jabĺk (21. 10.).

 

Výzva SAŽP: Vyberte si domáce

Vybrať si dokonalé jablko nie je jednoduché. Líšia sa vôňou, chuťou, výzorom, ale hlavne uhlíkovou stopou, ktorú počas transportu vytvárajú. Mnohé odrody jabĺk sú vyšľachtené na konkrétny účel – napríklad na priamy konzum, výrobu nápojov alebo koncentrátov, či pre uskladnenie na zimné mesiace. A aké jablká preferujete vy?

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

  1. Odfoťte svoju obľúbenú odrodu jablka.
  2. Zistite, odkiaľ pochádza, kto ju vypestoval, a v ktorej ovocnej škôlke. Je od domáceho pestovateľa? Kto ju doviezol na Slovensko? Z akej diaľky bola dovezená? Akú pestovateľskú históriu má vaše obľúbené jablko?
  3. Na základe zistených informácií napíšte príbeh najchutnejšieho jablka a pošlite nám ho aj s fotografiou.
  4. Pri ďalšom nákupe skúste uprednostniť domáce odrody jabĺk, nakupujte na tržnici alebo od miestnych pestovateľov.

 

Všetky potrebné informácie o novej kampani KlímaTYzuj nájdete tu: https://www.ewobox.sk/sazp/klimatyzuj-sa

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované