back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Nórsko: Inšpirujúca cesta mesta Sereď v boji proti klimatickým zmenám

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Marek Čulaga, mesto Sereď /   Zamestnanci mesta Sereď na študijnej ceste objavili nórsky prístup k ochrane životného prostredia

Pretože problémy s klimatickými zmenami nepoznajú hranice, mesto Sereď sa rozhodlo hľadať inšpiráciu vo svete, a tak sa v septembri 2023 zamestnanci mesta Marek Čulaga a Marianna Grillová vydali na študijnú cestu do Nórska v rámci projektu UrbanClima study tour.

Táto cesta ponúkla účastníkom jedinečnú príležitosť preskúmať ako Nórsko zvláda boj proti klimatickým zmenám v samosprávach Bærum a Lørenskog. Počas svojho pobytu objavili zamestnanci zaujímavé fakty a inšpiráciu toho, čo by mohlo pomôcť pri tvorbe udržateľných riešení aj v našom meste.

Mesto Sereď bolo nielen pasívnym účastníkom tejto cesty, ale prezentovalo aj svoje kroky k udržateľnejšej klíme. Zamestnanci mesta spomenuli v krátkej prezentácii prínos výmeny 98% verejného osvetlenia za LED svietidlá, čo znížilo množstvo emisii CO2 a spotreby energie o viac ako polovicu. Taktiež sa venovali prínosu geotermálneho vrtu, či malým projektov mesta ako výsadba lúk a ovocných stromov.

Jedným z hlavných zistení zástupcov slovenských samospráv bolo, že Nórsko aktívne podporuje udržateľné spôsoby dopravy. Viac ako dve tretiny predaných áut v minulom roku v spomínaných okresoch boli elektromobily. Členovia delegácie z desiatich miest Slovenska, vrátane Serede, boli ohromení rozsiahlou sieťou cyklochodníkov a chodníkov. Mestá zámerne nestavajú parkovacie miesta v centrách aby obmedzili parkovanie občanom. Tí sú potom nútení ísť mestskou dopravou, bicyklom či pešo. Mnohé ulice v mestách, ktoré slúžili na dopravu sú pretvorené na cyklotrasy. Okrem toho Nórsko investuje do elektrických vozidiel a infraštruktúry na nabíjanie, čím podporuje ekologickú dopravu a znižuje emisie skleníkových plynov. Avšak rovnako ako v iných krajinách aj ich infraštruktúra nabíjacích staníc ešte nie je úplne dostačujúca.

Ďalším zaujímavým prvkom nórskych samospráv je samotné fungovanie úradov. Na okresnom úrade v meste Sandvika pre 1400 zamestnancov nemajú ani jedno parkovacie miesto. Všetci chodia buď pešo, na bicykli alebo MHD. Taktiež miestny úrad funguje „co-workingovým“ spôsobom, čiže zamestnanci nemajú fixné pracovné miesto, ale môžu si vybrať z akej kancelárie v ten deň chcú pracovať. To, že sa detailne separuje odpad je samozrejmosť.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Zamestnanci mesta Sereď mali tiež príležitosť vypočuť si ako mestá bojujú so znižovaním emisii CO2. Vzhľadom na to, že v elektroautomobilovej doprave výrazne napredujú, emisie v stavebníctve rastú. Preto niektoré samosprávy začínajú používať elektrické bagre. Tieto typy bagrov, niektoré ešte len prototypy, sú síce 3x drahšie, avšak lacnejšie na údržbu kvôli menej súčiastkam a vzhľadom k ušetreniu financií z pohonných hmôt, sa im investícia vracia oveľa rýchlejšie ako predpokladali.

 

Cyklodoprava je priestorom, ktorý využíva takmer každý. Ľudia sú zvyknutí chodiť na bicykli do práce či prší alebo sneží. V rámci miest sú vybudované „cykloumývarky“, ktoré sú sprístupnené zdarma občanom, „bikesharing“ je už dávno štandardom a stále modernejšie „cyklodomy“ v ktorých môžete zaparkovať svoj bicykel bezpečne sú taktiež prístupné takmer všade.

Miestny úrad sa aktívne zapája do života škôl, z hľadiska zefektívnenia cyklodopravy u detí. Jeden zo zaujímavých krokov samosprávy je preplácanie cestovného pre trénerov športových klubov. Orgány samosprávy sa snažia tréningy športových klubov presunúť do priestorov telocviční škôl, aby sa deti nemuseli presúvať na tréningy autom s rodičmi a radšej prispejú na cestovné trénerovi a tak zamedzia tomu, aby sa celé skupiny detí presúvali na iné miesto. Aj takto sa dá bojovať proti klimatickým zmenách a zároveň šetriť financie rodičov.

Marianna Grillová, zamestnankyňa mesta povedala: „Cesta do Nórska bola pre nás nesmierne inšpirujúca. Videli sme, že aj mesto môže zohrať kľúčovú úlohu v ochrane životného prostredia a v boji proti klimatickým zmenám. Našim cieľom je implementovať niektoré z týchto úspešných nórskych prístupov aj v našom meste.“

UrbanClima study tour do Nórska poskytla zamestnancom mesta Sereď možnosť pochopiť ako môžu samosprávy hrať aktívnu úlohu v boji proti klimatickým zmenám a prispieť k udržateľnému rozvoju nielen v našom meste, ale aj v celom regióne.

Mesto Sereď sa tak stáva ďalším príkladom toho, ako hľadanie inšpirácie v zahraničí môže viesť k novým a udržateľným riešeniam pre miestne problémy. Snaha o ochranu životného prostredia je globálnym úsilím a spoločné úsilie miest a krajín je kľúčom k úspechu v boji o prostredie v ktorom raz budú vyrastať naše deti.

 

foto: https://www.facebook.com/eeagrants.SKCLIMATE 

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované