back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Sereď ako súčasť podujatia „Týždeň židovskej kultúry“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Galantské osvetové stredisko pravidelne realizuje v rámci TÝZDÑA ŽIDOVSKEJ KULTÚRY podujatia zamerané na prezentáciu židovského kultúrneho dedičstva. Sereď sa do série podujatí zapojila podujatím, ktoré sa konalo 28. septembra 2023 v Mestskom múzeu v Seredi.

Na úvod prítomných privítala vedúca múzea Mária Diková, ktorá povedala, že cieľom bolo obyvateľom predstaviť bohatú židovskú kultúru a jej umeleckú jedinečnosť. Hovoreným odborným slovom počas večera sprevádzala hostí Hildegarda Pokreis, ktorá pracovala ako odborný radca v Štátnom archíve v Šali, v súčasnosti je odbornou pracovníčkou Galantského osvetového strediska. Zaoberá sa otázkou národnostných menšín žijúcich na našom území. Taktiež sa venuje štúdiu a výskumu histórie židovského obyvatel’stva a obdobím holokaustu na Slovensku.

Ústrednou témou prednášky s názvom „Židia v Seredi“ bolo každodenné spolunažívanie občanov rôznych národností mesta Sereď. Židovské obyvatel’stvo má totiž v našom regióne hlboké kultúrno-spoločenské tradície. Nesmie sa však zabúdať ani na dejinné udalosti súvisiace so židovským obyvateľstvom. V prednáške odzneli zaujímavé fakty z minulosti, o známych židovských lekároch, obchodníkoch, rabínoch ale aj napríklad o úlohe mŕtvolníkov. Návštevníci sa dozvedeli informácie o demografickom vývoji počtu obyvateľov židovskej národnosti v priebehu rokov v Seredi, dôvod umiestnenia židovského cintorína práve na mieste kde sa v súčasnosti nachádza a mnoho iného.

Večer pokračoval židovskou hudbou, počas ktorej si hostia vypočuli skladby v podaní zoskupenia Golden Strings pod vedením Imricha Farkasa. Zmes krásnych židovských melódií zazneli aj prostredníctvom hudobného zoskupenia pod vedením Dezidera Axmanna, ktorý odprezentoval fragmenty z bohatej židovskej hudobnej kultúry.

Večerné podujatie sa realizovalo za finančnej podpory Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Usporiadaíim chceli organizátori prezentovať umeleckú jedinečnosť židovskej kultúry a deklarovať myšlienky tolerancie.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované