back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Dni európskeho kultúrneho dedičstva v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Dni európskeho kultúrneho dedičstva je podujatie, ktoré vzniklo v roku 1985 a koná sa v 50 štátoch Európy. Slovensko sa pripojilo k usporiadateľom DED v roku 1993. Cieľom je zvyšovanie povedomia o kultúrnej rozmanitosti Európy a informovanosti o potrebe chrániť kultúrne dedičstvo.

Mestské múzeum v Seredi, Občianske združenie Vodný Hrad, Dom kultúry a mesto Sereď pri tejto príležitosti usporiadali dvojdňové kultúrno-vzdelávacie podujatie, ktorého podtitul bol: „DEIDČSTVO ŽI! Dedičstvo živé, žité a žijúce.“ Hlavným miestom konania tohto podujatia bol seredský kaštieľ, symbol bohatých dejín nášho mesta. Organizátori priblížili návštevníkom dávne dedičstvo bastiónu s okolitými priestormi a ich význam v kontexte európskej kultúry.

Program začal v piatok 22. septembra Spomienkou na 450. výročie príchodu evanjelického kazateľa, spisovateľa a kníhtlačiara Petra Bornemiszu do Šintavy (1535 – 1584). Po prednáškach Anny Jónásovej, Zity Perleckej, Judity Kontárovej, Jany Cabadajovej a Rastislava Petroviča k danej téme, boli uvedené do života publikácie Sila tlačeného slova a Bibliografia Petra Bornemiszu. Túto tému spestrila aj výstava z diel „Petra Bornemiszu“ a „Turzovci, nositelia kultúry a vzdelanosti v Seredi a Šintave“.

Sobotný program začal tanečným vystúpením združenia Fringia s názvom Na Turzovskom panstve. Nádherné šľachtičné a urodzení páni návštevníkov preniesli do čias dávno minulých a dobovými tancami ponúkli pohľad na život strednej a vyššej šľachty na našom území. Autentické repliky odevov z prostredia stredoeurópskych šľachtických a panovníckych dvorov boli doplnené šperkami, ktorých hodnota dosiahla 80 tis.eur.

Následne program pokračoval koncertom Ensemble Thesaurus Musicum pod názvom Farby barokovej Európy. Michal Hottmar sa predstavil hrou na arcilutne a Sándor Szászvárosi na viole di gamba. Skupina sa zameriava na interpretáciu európskej barokovej a renesančnej hudby hrou na kópiách dobových nástrojov, aby dosiahli čo najväčšiu autenticitu zvuku.

Ďalším bodom programu bola prednáška s názvom “Bosorácke procesy na šintavskom panstve” od Tünde Lengyelovej z Historického ústavu SAV v Bratislave. Jeden z pribehov bola legenda o tzv. „Šintavskej bosorke“ Anne Rosine Listhiusovej z čias kedy sa Stanislav Thurzo ujal šintavského panstva a našiel si nevestu, ktorou bola práve krásna Anna. Okrem svojho prvého manžela, však prežila aj svojho druhého a to za záhadných okolností. Dokázané jej nakoniec boli viaceré násilnosti a vraždy v Šintave, Seredi a širšom okolí.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Následne si občianske združenie Vodný hrad, ktoré sa orientuje na odkrývanie dejín šintavského vodného hradu v Seredi a histórie mesta, pripomenulo prezentáciou svoje 25. výročie založenia. Sprievodným podujatím DEKD v Seredi bola aj výstava výtvarných prác Renesancia očami detí, inštalovaná pri bastióne seredského kaštieľa. Táto výstava nielenže ukázala talent mladých umelcov, ale zdôraznila aj dôležitosť zapájania mládeže do ochrany a rozvoja kultúrneho dedičstva.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované