back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Uľahčujeme príchod mozgov zo zahraničia na slovenský trh práce

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MPSVR SR |MM|  Nariadenie vlády, ktoré umožňuje udeľovanie národných víz pre vysokokvalifikovaných štátnych príslušníkov tretích krajín, bolo prijaté už v roku 2021. Na základe dohody so sociálnymi partnermi dnes vláda SR na návrh Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR schválila jeho novelizáciu. Zámerom je prilákať a zároveň uľahčiť príchod odbornej pracovnej sily zo zahraničia, aby sa uplatnili na trhu práce v Slovenskej republike.

Potreba úpravy právneho predpisu vychádza z poznatkov aplikačnej praxe. Zmena sa týka požadovanej úrovne dosiahnutého vysokoškolského vzdelania štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí majú záujem uplatniť sa na slovenskom trhu práce v zamestnaniach s vysokou pridanou hodnotou pre hospodárstvo SR. Po novom sa požiadavka na dĺžku vysokoškolského štúdia upravuje zo štyroch na tri roky pre zamestnania s vysokou pridanou hodnotou pre hospodárstvo SR.

Dôvodom tejto zmeny je skutočnosť, že v mnohých krajinách absolventi ukončujú svoje vzdelanie po dosiahnutí prvého stupňa vysokoškolského štúdia s bakalárskym titulom. V ďalších stupňoch pokračujú len tí študenti, ktorí sa chcú venovať výskumnej akademickej činnosti. Ide najmä o IT povolania a manažérske pozície.

Schválené nariadenie hovorí o tom, že je v záujme Slovenska udeliť v kalendárnom roku národné vízum pre 3000 vysokokvalifikovaných štátnych príslušníkov tretích krajín. Udeľujú sa absolventom slovenských a českých vysokých škôl alebo absolventom niektorej z top 500 svetových univerzít. Vízum sa udeľuje aj cudzincom, ktorí sa uplatnia v zamestnaniach s vysokou pridanou hodnotou  a na pozíciách, ktoré si vyžadujú vysokú kvalifikáciu, napr. v oblasti IT sektora, vedy a výskumu či zdravotníctva, ak dosiahli vysokoškolské vzdelanie.

Nariadenie umožňuje príchod odbornej pracovnej sily zo zahraničia a zmierňuje vysoký dopyt napríklad po IT špecialistoch alebo lekároch, ktorých je na Slovensku výrazný nedostatok. Na základe udeleného národného víza je vysokokvalifikovaným osobám z tretích krajín umožnený vstup na územie SR za účelom hľadania si zamestnania a následne vykonávania pracovnej činnosti.

Zoznam zamestnaní s vysokou pridanou hodnotou pre hospodárstvo Slovenskej republiky je uvedený v prílohe č. 2 nariadenia vlády č. 521/2021 Z. z.:

- Článok pokračuje pod reklamou -

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/prilohy/SK/ZZ/2021/521/20230101_5494053-2.pdf

 

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. To sú tí vo veľkom krtíši? Prečo ich potom takto dusíte a nedáte im tie vysnívané miesta … zubárov doktorov špičkových ekonómov atď atď

  2. Kto má rozum odíde zo slovenska na Slovensku je vláda hrobárov Slovenska. Iné sa čakať nedá keď na gymnázium sa dostanú žiaci zo základnej školy trojkari ci štvorkari hlavná vec že riaditeľ školy zohnal žiakov. Koniec Slovenska je blísko. Bohatý rodičia kupujú vzdelanie detičkám. Príklad plagiator zastával funkciu predsedu vlády či ministra financií. Ámen.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované